Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

De Britse langhaar: een coole kattenpersoonlijkheid met stijl

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Een Brits Langhaar kat zittend op een omheind terras

De Britse langhaar is de langharige variant van de Britse korthaar. Het karakter van de twee rassen is niet verschillend van elkaar. Het zijn buitengewoon innemende gezelschapsdieren die zeer geschikt zijn voor gezinnen met kinderen als ze gelegenheid krijgen eraan te wennen. Door hun kalme, serene aard kunnen ze met iedereen die hen vriendelijk benadert goed overweg. Deze schoonheid houdt van haar baasjes, met wie ze een sterke band opbouwt.

Loading...

Karakter van de Britse langhaar

De Britse langhaar heeft een vriendelijk en evenwichtig karakter. Ze houdt erg veel van haar mensen en verlangt nadrukkelijk om veel gestreeld te worden. Tegelijkertijd is ze erg intelligent, speels en nieuwsgierig, maar heeft ze slechts een matige bewegingsdrang, die ze prima binnenshuis kan uitleven met wat speel- en klimmogelijkheden. Ze is het liefst bij haar familie en wil graag bezig gehouden worden. Vanwege een hoge stresstolerantie, wat ongebruikelijk is voor katten, wordt de Britse langhaar goed verdragen door soortgenoten, kinderen en, met de juiste socialisatie, honden.

Verzorging en behoeften van de Britse langhaar

Wie denkt dat de Britse langhaar vooral vanwege haar halflange vacht verzorging nodig heeft, heeft het mis. Regelmatige borstelsessies zijn nog steeds verplicht voor de Britse kat en versterken ook de band tussen mens en kat. Voor het overige heeft de vriendelijke huistijger vooral de onverdeelde aandacht van haar mensen nodig en wil ze bezig gehouden worden met spelletjes en knuffelsessies. Hoewel de Britse langhaar als binnenkat kan worden gehouden, heeft ze graag een veilig balkon en maakt ze ook graag gebruik van de mogelijkheid om naar buiten te gaan. Ze dwaalt echter meestal niet te ver van haar huis af, want ze houdt van haar familie en waardeert haar stekje volgens het motto “Oost west, thuis best”.

De kleuren van de Britse langhaar

De Britse langhaar is er in meer dan 300 kleuren. De verscheidenheid aan kleuren is net zo groot als die van de Britse korthaar en varieert van zwart, wit en bruin tot het fijnere reebruin en lila tot zwart-witte of driekleurige katten. De belangrijkste kleurvarianten zijn: colorpoint, chinchilla, torby, tabby, tortie en two-tone, dus wit in combinatie met elke andere kleur. De vacht van de Britse kat is halflang met veel ondervacht, wat haar een pluizige uitstraling geeft.

Herkomst van de Britse langhaar

Het Britse langhaarras bestaat nog niet zo lang, hoewel katjes van de Britse korthaar regelmatig met halflang haar werden geboren. Dit komt door het feit dat toen de Brits korthaar werd gefokt, er keer op keer met Perzische katten werd gekruist, die het gen voor een langere vacht dragen. Het is echter mogelijk dat deze genetische aanleg zich pas laat zien in nesten van veel latere generaties, zoals bij de langharige Britse korthaar. In het verleden werden langharige poesjes niet verwelkomd door fokkers en werden ze aan liefhebbers weggegeven. Zelfs vandaag de dag weigeren veel koepelorganisaties de expressieve Britse langhaar als een apart ras te erkennen.

Bijzonderheden van de Britse langhaar

Naast de hoge stresstolerantie heeft de schoonheid, die ook wel “hooglander” wordt genoemd, nog een ander kenmerk dat nogal atypisch is voor katten: ze speelt graag met water.

Profiel Britse langhaar

Ras
Britse langhaar (halflangharige kat)
Oorsprong
Groot-Brittannië
Grootte
middelgroot tot groot
Gewicht
4 tot 5,5 kilogram (poes, 5 tot 7,5 kilogram (kater)
Anatomie
gespierd; krachtig; gedrongen; brede schouders, borst en rug
Vorm van de kop
ronde, korte hals, sterke nek, kinderlijk voorkomen, volle wangen
Ogen
groen, blauw, goud
Vacht en kleur
pluizige vacht met veel ondervacht, meer dan 300 kleuren
Vachtverzorging
regelmatig borstelen
Karakter
nieuwsgierig, sociaal, mensgericht, ontspannen, intelligent
Kenmerken
niet bang voor water
Leefomgeving
niet als enige kat; binnenshuis te houden, maar ook met een afgeschermd balkon of vrije uitloop naar buiten

Vind de juiste producten voor je Britse langharige kat

Loading...

Meer opwindende kattenthema's en kattenrassen