Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

De ocicat: knuffelig exotisch in een gestippelde jurk

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Eine Ocicat sitzt im Gras

Wilde katten inspireren kattenliefhebbers met hun gratie en originaliteit. De markante ocicat brengt beide in de huiskamer: met haar karakteristieke vachtpatroon lijkt ze erg op de Zuid-Amerikaanse ocelot. In feite bestaat de rasnaam uit de woorden "ocelot" en "kat". Zij vertoont echter geen spoor van het roofdierkarakter van haar visuele referentie, omdat er in de voorouderlijn geen wilde kat zit. De "ocicat" is een zachtaardige kat die van knuffelen houdt, ze is speels en heeft veel temperament.

Loading...

Het karakter van de ocicat

Hoe het karakter van een ocicat zich ontwikkelt, hangt grotendeels af van de vraag of de aanhankelijke, knuffelige siamees of de speelse, roekeloze abessijn uit haar stamboom de overhand heeft. In ieder geval zijn vertegenwoordigers van het ras vriendelijke en levendige dieren die geweldige gezinskatten zijn. Ocicats zijn sociaal en staan open voor mensen. Ze kunnen meestal goed overweg met honden en ook met kleinere kinderen. Er wordt gezegd dat ze een loyaliteitsniveau hebben dat men eerder van honden zou verwachten.

Ocicats geven ook blijk van voor katten ongebruikelijke talenten: vele blijken aan de riem te kunnen of leren apporteren en “zitten”. Sommige baasjes melden dat hun katten kleine grappen met hen uithalen. De ocicat is een van de meest “spraakzame” kattenrassen.

Verzorging en behoeften van de ocicat

Ocicats zijn erg actief en spelen graag met soortgenoten en mensen. Het enorme springvermogen is indrukwekkend. Het ras stelt geen speciale verzorgingseisen, maar vraagt veel aandacht van haar baasjes. Je moet echt voldoende tijd plannen om je met de huisocelot bezig te houden. Actiespeelgoed zoals laserpointers en kattenhengels zijn erg populair. De dieren zijn volgzaam, vindingrijk en passen zich snel aan het ritme van het gezinsleven aan.

Zelfs met al die menselijke zorg is het voor een ocicat niet ideaal de een enige kat in huis te zijn. Een soortgenoot aan haar zijde is echt een goed idee.

De verzorging van de vacht is in alle opzichten ongecompliceerd. Het is voldoende als je losse haren verwijdert door regelmatig te borstelen. Maak van deze gelegenheid gebruik om buitenkatten te controleren op parasieten.

De kleuren van de ocicat

Ocicats worden in tal van kleurtinten erkend. Ze komen voor met zwarte, blauwe en chocoladekleurige vacht, in crème, lavendel en kaneel. Er is een “zilveren” variant van elk van deze kleuren (het bovenste derde deel van de afzonderlijke haartjes heeft een lichtere, zilveren kleur). In het gezicht heeft de kat een gestreepte tekening, de staart is geringd met een donkere punt. Witte vlekken in de vacht zijn volgens de rasstandaard niet toegestaan. Het karakteristieke stippenpatroon loopt door onder de buik en tot aan de poten.

Herkomst van de ocicat

In 1964 paarde de Amerikaanse Virginia Daily een Siamese kat met een Abessijn. Een van de jonge katjes vertoonde echter een totaal onverwachte vachtkleur: ze was goud gespikkeld. Op aandringen van haar bekende kattenvrienden, waaronder een geneticus, herhaalde Daily de poging, met succes. De gevlekte Siamees-Abessijnse mengsels uit de tweede worp werden de eerste ouders van de ocicat. Om de genenpool te stabiliseren, werden Amerikaanse korthaarkatten gekruist. De ocicat is sinds 1992 een internationaal erkend ras, maar is tot dusverre niet wijdverspreid in Duitsland.

Bijzonderheden van de ocicat

Veel ocicats zijn uitgesproken “waterratten” die rondspetteren en, wanneer de gelegenheid zich voordoet, zelfs een duik in een badkuip of zwembad niet schuwen.

Volgens de beschikbare gegevens is het niet bekend dat de ocicat als gevolg van genetische factoren bijzonder vatbaar is voor ziekten. Desalniettemin moet je, voordat je een kat koopt, haar stamboom kritisch evalueren, omdat inteelt bij alle stamboomdieren een risicofactor is. Van sommige ocicats is aangetoond dat ze gevoeliger zijn voor de ontwikkeling van tandsteen.

Profiel Ocicat

Ras
ocicat
Oorsprong
VS
Grootte
middelgroot tot groot, ongeveer 45 centimeter schouderhoogte
Gewicht
tot 7 kilogram (kater), 4 tot 5 kilogram (poes)
Anatomie
atletisch, gracieus, diepliggende borst, de rug loopt naar de achterpoten toe iets omhoog
Vorm van de kop
wigvormige, middelgrote oren
Ogen
amandelvormig, alle kleuren behalve blauw
Vacht en kleur
kort haar, zwart, blauw, kaneelkleurig, chocoladekleurig, blauw, lavendelkleurig en “zilveren varianten”; spikkelpatroon
Vachtverzorging
regelmatig borstelen
Karakter
vitaal, vriendelijk, groot aanpassingsvermogen
Kenmerken
veel ocicats houden van water
Leefomgeving
buitentoegang op afgeschermd terrein is ideaal

Vind de juiste producten voor je ocicat

Loading...

Meer opwindende kattenthema's en kattenrassen