Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

De American shorthair: een muizenvanger met het hart op de juiste plaats

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Een close up van een Amerikaanse Korthaar

Als je het goed bekijkt, is de Amerikaanse korthaar eigenlijk een Britse. Toen de kolonisten uit Groot-Brittannië naar Noord-Amerika emigreerden, werden ze op de schepen altijd vergezeld door katten, die ervoor zorgden dat de muizen zich niet aan de waardevolle voorraden tegoed deden. Dit waren de voorouders van de huidige Amerikaanse korthaar. Deze sympathieke muizenvangers hebben een evenwichtig karakter, spelen graag, maar zijn ook echte knuffelaars als ze daar zin in hebben.

Loading...

Het karakter van de Amerikaanse korthaar

De atletische Amerikaanse is een zeer ongecompliceerde kat die in alle karaktereigenschappen een goed gemiddelde heeft. Ze is speels en nieuwsgierig, maar heeft ook haar rust- en knuffelfasen nodig. Ze is kalm en evenwichtig in de omgang met mensen, soortgenoten of honden. Met andere woorden, de bekwame muizenvanger is een ideale metgezel voor gezinnen, maar ook voor alleenstaanden of koppels. De Amerikaanse korthaar, die in bijna alle kleuren te vinden is, is altijd vriendelijk als gezinslid en vormt een hechte band met haar familie.

Verzorging en behoeften van de Amerikaanse korthaar

De mooie korthaarkat is ook vrij eenvoudig te verzorgen en te houden, mits zij afkomstig is van een serieuze fokker die haar goed heeft gesocialiseerd. Omdat het haar oorspronkelijke taak was om muizen te vangen, speelt ze graag en kijkt ze er idealiter naar uit om buiten te zijn. Als dit niet mogelijk is, is het raadzaam om haar een compagnon van dezelfde soort te geven en de tijd te nemen voor de dieren. De Amerikaanse korthaar bouwt een intieme relatie met je op door regelmatige speelkwartiertjes met haar mens, aangevuld met gezellige knuffeluurtjes, en ze heeft aangetoond een levenslange, trouwe partner te zijn.

De kleuren van de Amerikaanse korthaar

De korte vacht van de Amerikaanse korthaar is gemakkelijk te verzorgen en de levendige poezenbeesten laten zich in bijna alle kleuren en tekeningen zien. De meeste fokverenigingen accepteren ook bijna alle kleurvariaties. De volgende kleuren komen veel voor: chinchilla, rood, blauw, zwart, wit, crème, tweekleurig, tabby (tijgerpatroon), rook, chaded en calico (schildpad). Voor elke kleur zijn er bepaalde eisen, zoals de rode kleur, die weinig of geen wit mag bevatten.

Herkomst van de Amerikaanse korthaar

De voorouders van de huidige Amerikaanse korthaar veroverden als eerste hun nieuwe thuis als muizenvangers in de dorpen. In die tijd heetten ze echter aanvankelijk “Domestic Shorthair”. Pas in 1906, toen de bloedlijn van het ras werd uitgedund door nieuw geïmporteerde kattenrassen, begon het gericht fokken van de katten, nu omgedoopt tot “Amerikaanse korthaar” . De nieuwe naam diende om de Amerikaanse oorsprong van het ras te benadrukken. Waarschijnlijk vanwege hun gelijkenis met normale huiskatten, kregen de dieren tot de jaren zestig in vergelijking met andere rassen weinig aandacht op kattenshows.

Bijzonderheden van de Amerikaanse korthaar

Vanwege hun oorsprong worden de Amerikaanse muizenvangers beschouwd als een buitengewoon ongecompliceerd, gezond en robuust ras. Ze hebben een vrij lange levensverwachting van 15 tot 20 jaar. Wanneer je een Amerikaanse korthaar kiest, moet je er rekening mee houden dat je ook voor het leven voor je huisdier moet zorgen. In ruil daarvoor vind je een loyale en toegewijde metgezel in deze veelzijdige huistijger.

Profiel Amerikaanse korthaar

Ras
Amerikaanse korthaar of American Shorthair
Oorsprong
VS
Grootte
middelgroot
Gewicht
poezen gemiddeld 3 tot 4,5 kilogram, katers tussen 3,5 en 4 kilogram
Anatomie
sterk, soepel, goed gespierd, brede borst, middellange poten, middellange staart
Vorm van de kop
brede en ronde kop, massieve snuit
Ogen
rond; in vele kleuren, die echter bij de vachtkleur moeten passen
Vacht en kleur
kort, dicht; grote verscheidenheid aan kleuren
Vachtverzorging
af en toe borstelen
Karakter
nieuwsgierig, behendig, sociaal, aanhankelijk, intelligent
Kenmerken
vriendelijk, zachtaardig, evenwichtig, speels, aanhankelijk
Gezondheid
zeer gezond en robuust, levensverwachting tussen 15 en 20 jaar

Vind de juiste producten voor je Amerikaanse korthaar

Loading...

Meer opwindende kattenthema's en kattenrassen