Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
-10% voor nieuwe klanten
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
  • Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

De Turkse Van: een behendige langharige kat met een groot hart voor mensen

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Eine Aufnahme einer Türkisch Van.

De Turkse Van is een vriendelijke en zachtaardige kat. Tegelijkertijd heeft ze een nieuwsgierig en speels karakter. Omdat de Van-kat buitengewoon intelligent is, ontdekt ze snel hoe ze deuren, kasten of deksels moet openen en verrast zo haar bassje steeds weer met ... kattenkwaad. De prachtige Turkse Van ontwikkelt een sterke band met mensen en houdt er niet van om alleen te zijn. Ze moet daarom altijd in het gezelschap van een andere kat worden gehouden.

Loading...

Het karakter van de Turkse Van

Katten van het ras Turkse Van zijn zachtaardige en vriendelijke wezens die graag luid met hun huisgenoten praten. Ze zijn erg actief, nieuwsgierig en buitengewoon intelligent. Omdat deze elegante poezenbeesten voor mensen, soortgenoten en ook honden toegankelijk zijn, zijn ze ideaal als gezinskatten. Door de uitgesproken speelsheid van de Turkse Van, die ze tot op hoge leeftijd behoudt, en de grote behoefte aan aandacht, is het wel nodig om de kat regelmatig aandacht te schenken.

Verzorging en behoeften van de Turkse Van

Hoewel de Turkse Van gemakkelijk te onderhouden is, stelt zij op bepaalde gebieden wel eisen. Ze houdt er niet van om alleen te zijn, houdt van spelen en op onderzoek uitgaan en wil graag bezig gehouden worden. De snoezige huistijger moet in elk geval een soortgenoot aan haar zijde hebben en idealiter naar buiten kunnen. Als een persoon of gezin voor een Turkse Van kiest, moet er voldoende tijd om samen door te brengen worden ingepland, zodat haar speelinstinct voldoende bevredigd wordt. Hoewel het kattenras tot de langharige katten behoort, is de vacht van deze mooie dieren gemakkelijk te verzorgen omdat ze geen ondervacht heeft.

De kleuren van de Turkse Van

De basiskleur van de vacht van de Turkse Van is 80 procent wit of crème. Alleen delen van de oren en de staart hebben een “tekening” van een andere kleur. Alle fokverenigingen staan de kleuren rood en crème toe. Blauw en zwart worden soms erkend als toegestane kleuren met de bijbehorende schildpadkleuren. Er zijn ook witte Van-katten zonder tekening.

Herkomst van de Turkse Van

De Turkse Van komt, zoals de naam al doet vermoeden, uit Turkije en is daar inheems in het gebied rond het Van-meer. Tot 1955 was het kattenras buiten Turkije relatief onbekend, hoewel de dieren al duizenden jaren in Oost-Anatolië leven, zoals blijkt uit relikwieën van een veldslag tussen de Romeinen en de Armeniërs. In 1955 namen twee Britse vrouwen een paar Van-katten mee naar huis en begonnen ze te fokken. De Turkse Van werd in 1969 voor het eerst als ras erkend.

Bijzonderheden van de Turkse Van

Deze Turkse stamboomkat heeft bijzondere kenmerken: terwijl de meeste katten meestal tot drie soorten kattenhaar hebben, heeft de Turkse Van slechts één haartype voor de winter en één voor de zomer. In het warme seizoen is de vacht zeer zijdeachtig, licht en zacht en in het koude seizoen bijzonder dicht en warm.

De vacht is ook waterafstotend. De reden: de Van-kat is totaal niet bang voor water, maar speelt met enthousiasme in en met het koele nat. In haar thuisland is ze een begenadigde visvanger. Daarom moeten baasjes van een Turkse Van erop letten dat plekken met open water in de woning beveiligd zijn. Anders bestaat het risico dat de Turkse schoonheid probeert in het aquarium te vissen of zich aan het open toilet vergrijpt, wat natuurlijk levensgevaarlijk kan zijn voor het dier.

Profiel Turkse Van

Ras
Turkse Van (halflangharige kat)
Oorsprong
Turkije, gebied rond het Van-meer
Grootte
middelgroot
Gewicht
poezen rond de 4,5 tot 6 kilogram, katers rond de 6 tot 9 kilogram
Anatomie
krachtig met brede borst, borstelige staart, kraag
Vorm van de kop
wigvormige plukjes haar op het oor
Ogen
blauw, amber, verschillende kleuren
Vacht en kleur
zijdeachtige, lichte zomervacht en dikke wintervacht; waterafstotend; basiskleur wit met vlekjes op kop en staart. Kleuren van de tekening: zwart, blauw, wit, crème, rood
Vachtverzorging
af en toe borstelen
Karakter
vriendelijk, sociaal, intelligent, aanhankelijk
Kenmerken
houdt van water
Leefomgeving
niet als enige kat, heeft veel ruimte en aandacht nodig, bij voorkeur vrije uitloop naar buiten

Vind de juiste producten voor je Turkse Van

Loading...

Meer opwindende kattenthema's en kattenrassen