Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
-10% voor nieuwe klanten
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
  • Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

De exotische korthaar: een charmante luierik met een groot hart

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Een foto van een exotische korthaar kat

De exotische korthaar is de kortharige neef van de Perzische kat. Een bekend stripfiguur, vormgegeven naar het model van een exotische korthaar, is de kater Garfield. Al is het in de strip sterk overdreven, de karaktereigenschappen van het rode, altijd hongerige mannetje zijn vrij typerend voor dit ras. Exotische kortharen zijn gemoedelijke dieren die minder drang hebben om te bewegen dan veel oosterse katten. Ze zijn erg mensgericht, attent en intelligent.

Loading...

Het karakter van de exotische korthaar

Van nature is deze sympathieke knuffelaar een erg mensgerichte en gezellige huisgenoot. Ze gaan wel eens wandelen in de natuur, maar blijven net zo graag in huis. Deze rustige katten zijn door hun aard zowel geschikt voor gezinnen als voor alleenstaanden. Zoals de meeste huistijgers houden ze er niet van om alleen te zijn en willen ze gezelschap in de vorm van een soortgenoot. Ze staan ook erg open voor kinderen en honden. De kortharige katten zijn zeer attent en charmant en wikkelen iedereen zo om hun poot. Ondanks hun aanhankelijkheid hebben ze een eigenzinnige en trotse persoonlijkheid.

Verzorging en behoeften van de exotische korthaar

Je kunt exotische korthaarkatten binnen houden, bij voorkeur met een veilig balkon. Buiten laten rondlopen is ook mogelijk omdat ze niet zo’n groot territorium hebben. Hoewel de exotische korthaar een vrij rustige en gereserveerde kat is, heeft ze voldoende activiteit nodig en is ze blij met een soortgenoot. Qua verzorging hebben ze geen speciale wensen. Het is voldoende als je hun korte vacht af en toe borstelt.

De kleuren van de exotische korthaar

De exotische korthaar heeft een zachte en zijdeachtige vacht met een dikke ondervacht. Samen met de brede snuit lijkt ze op een pluizige teddybeer. Alle kleuren die zijn toegestaan voor de Perzische katten, zijn ook hier toegelaten. De meest populaire zijn chinchilla, wit, blauw, zwart, rood, lila en crème. Naast eenkleurige katten hebben de tekeningen ook exemplaren in Colour Point en tabby-patronen zoals gestroomd, tijgervacht of gevlekt.

Herkomst van de exotische korthaar

Of de Perzische kat echt uit Perzië komt, het huidige Iran, kan niet definitief worden vastgesteld. Volgens de legende bracht een Italiaanse wereldreiziger de mooie katten uit Perzië naar Europa, maar dat is nooit genetisch bewezen. Perzische katten behoren in ieder geval tot de oudste kattenrassen ter wereld. Sommige wetenschappers nemen zelfs aan dat ze al in de oudheid metgezellen van mensen waren.

De exotische korthaar bestaat pas sinds 1950. Hij is ontstaan door kruising van Perzische katten met de Amerikaanse korthaar en andere kortharige rassen. Het fokken begon in de Verenigde Staten om aan de vraag naar een kortharige Perzische kat te voldoen. In 1967 werd de exotische korthaar erkend als raskat in de VS.

Bijzonderheden van de exotische korthaar

Let er bij het kopen op dat de kittens van een gerenommeerde fokker komen. Door de verzonken neus hebben sommige exotische korthaar-katten problemen met ademhalen en met hun traanklieren. De huidige fokcriteria zijn echter zodanig dat de neus en neusgaten van de dieren breed en vrij moeten zijn, zodat de gezondheid van deze fraaie kat niet in gevaar komt.

Profiel Exotische korthaar

Ras
exotische korthaar
Oorsprong
Iran / VS
Grootte
middelgroot
Gewicht
3 tot 4 kilogram
Anatomie
gedrongen, sterk
Vorm van de kop
ronde, massieve, brede schedel, verzonken neus, kleine oren
Ogen
ronde vorm; kleuren: oranje, koper, blauw, hazelnootbruin, groen
Vacht en kleur
zijdeachtige bovenvacht, dikke ondervacht; kleuren: alle kleuren die zijn toegestaan voor de Perzische kat
Vachtverzorging
af en toe borstelen
Karakter
zachtaardig, mensgericht, vriendelijk, intelligent, ontspannen, attent, maar ook eigenwijs
Kenmerken
vanwege haar korte vacht en haar aanhankelijkheid wordt ze in de VS "the lazy man's Persian" genoemd, de Perzische kat voor luiaards
Leefomgeving
binnen houden mogelijk, maar niet alleen

Vind de juiste producten voor je exotische korthaar

Loading...

Meer opwindende kattenthema's en kattenrassen