• Winkels
 • Mijn bestellingen
 • Verlanglijst
 • Winkelmandje
 • Gratis verzending vanaf € 39
 • Gratis retour binnen 30 dagen
Twee American Curl kittens tegen elkaar aangekropen

De American curl: een zachte familiekat met een onmiskenbaar uiterlijk

Haar naar achteren gerolde oren zijn een blikvanger die de American curl zo buitengewoon maakt en haar mooie gezicht een goblin-achtig uitzicht geeft. Maar natuurlijk hebben deze huistijgers uit de VS veel meer te bieden dan alleen een exotische uitstraling. American curls zijn intelligente familiekatten die van kuffelen houden en die je weten in te palmen door hun lieve karakter. Deze huistijgers met de gedraaide oren hebben allang hun fans in Europa gevonden.

Loading...

Het karakter van de American curl

De American curl staat bekend om haar sociale, vriendelijke karakter en staat meestal open voor vreemden en kinderen. Goed gesocialiseerde dieren zijn speels en knuffelbaar; wat betreft de activiteiten hebben de eigenschappen van de gekruiste kattenrassen grote invloed. Deze huistijgers zijn slim en nieuwsgierig, maar niet erg communicatief en mauwen nauwelijks. In ruil daarvoor klimmen ze graag en zijn ze nieuwsgierig.

 

De American curl ontwikkelt geweldige vaardigheden met haar poten. Het openen van (kast)deuren of het manipuleren van voorwerpen is voor haar niet moeilijk – dingen die taboe zijn, moet je daarom buiten het bereik van de poten van je slimme harige vriend houden.

Het houden en verzorgen van de American curl

Omdat ook de langharige versie van de American curl maar weinig ondervacht heeft en de vacht nauwelijks kan klitten, is het voldoende om de dieren eens per week te borstelen – vaker als ze in de rui zijn. Je moet echter elke dag haar oren goed bekijken en, indien nodig, de oorschelpen schoonmaken met een watje dat is bevochtigd met warm water.

 

Wat het houden betreft, stelt de American curl geen rasspecifieke eisen. Omdat ze erg sociaal is, moet je haar niet alleen houden, maar met een of meer soortgenoten. Als je uitgebreid met de intelligente katten omgaat, zul je ze zeker op een speelse manier kleine trucjes kunnen leren.

De kleuren van de American curl

De rasstandaard voor American curls richt zich op lichaamsbouw; er zijn geen voorschriften voor vachtkleur en markeringen. Daarom komen American curls veel voor in alle denkbare kleurvariaties en vachttekeningen: effen kleuren van wit tot zwart en alle nuances, in tijgerpatroon, gevlekt, als tabby-katten of schildpadden.

Geschiedenis van de American curl

De voorouder van de American curl was de zwarte zwerfkat Shulamith, die begin jaren tachtig in Californië verscheen en werd geadopteerd door het echtpaar Ruga. Toen Shulamith beviel van een nest waarin enkele kittens de vreemde oorvorm van hun moeder hadden geërfd, besloten haar baasjes het uit te zoeken. Na een genetisch onderzoek was het duidelijk dat de gedraaide oren dominant werden geërfd.

 

Tien jaar later werd de American curl erkend als ras door verschillende Amerikaanse rasverenigingen. Om inteelt te voorkomen, worden katten met normale oren keer op keer gekruist.

Bijzonderheden van de American curl

American curls behoren tot de laatrijpe soorten die pas als volgroeid worden beschouwd wanneer ze twee tot drie jaar oud zijn. Haar handelsmerk zijn de naar achteren gebogen oren. De achterwaartse hoek kan tot 180 graden bedragen, dus het kan problemen met de gehoorgang veroorzaken. De kromming van het oor wordt pas zichtbaar als de kittens een paar dagen oud zijn en is na vier maanden voltooid. Het ras is ook niet vatbaar voor specifieke gezondheidsproblemen.

 

Bij deze huistijgers groeit over het algemeen minder ondervacht. Het is echter niet algemeen bewezen of dit ras hierdoor geschikt is als huisdier voor mensen die allergisch zijn voor dierenhaar. Als je op veilig wilt spelen, vraag dan de fokker om een haar- en speekselmonster en wees je bewust van het allergiepotentieel voordat je het dier koopt.

Profiel American Curl

 • Ras
  American Curl
 • Oorsprong
  VS
 • Grootte
  middelgroot, circa 45 centimeter kop-romplengte
 • Gewicht
  3,2 tot 4,5 kilogram (kater), 2,3 tot 3,6 kilogram (poes)
 • Anatomie
  licht langwerpig lichaam
 • Vorm van de kop
  wigvormig, meer lang dan breed
 • Ogen
  walnootvormig, alle kleuren behalve blauw
 • Vacht en kleur
  langharige en kortharige varianten; alle kleuren en patronen komen voor
 • Vachtverzorging
  af en toe borstelen
 • Karakter
  vriendelijke gezinskat
 • Kenmerken
  de uiteinden van de oren zijn naar achteren gedraaid; kortharige curls verharen meer
 • Leefomgeving
  houden in een woning (met beveiligde uitloop) aanbevolen

Vind de juiste producten voor je American curl-kat

Loading...

Meer opwindende kattenthema's en kattenrassen