• Winkels
 • Mijn bestellingen
 • Verlanglijst
 • Winkelmandje
 • Gratis verzending vanaf € 39
 • Gratis retour binnen 30 dagen
Een Devon Rex kat kijkt recht in de camera

De Devon rex - de kabouter op de krabpaal

Als je op zoek bent naar een speelse en aanhankelijke kat met een pittige uitstraling, dan is de Devon rex wellicht het kattenras voor jou. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is het in geen geval een kat voor mensen met allergieën: hoewel ze door haar vachtstructuur minder haar verliest, is ze niet allergeenvrij. Met haar grote oren en gekrulde vacht doet de Devon rex denken aan een vleermuis. Deze bijzondere stamboomkat dankt haar bestaan zelfs aan een toevallige mutatie van de vacht en de toewijding van een ambitieuze kattenliefhebster.

Loading...

Het karakter van de Devon rex

Met haar vriendelijke en mensgerichte karakter is de Devon rex perfect voor iedereen die een sociaal huisdier wil. De aanhankelijke katten volgen hun baasje waar die ook gaat. Omdat de Devon rex erg intelligent is, heeft ze constant nieuwe uitdagingen nodig, zodat ze zich niet verveelt. Ze speelt graag en is ook buitengewoon leergierig. Deze slimme dieren leren kleine trucjes meestal snel.

Verzorging en behoeften van de Devon rex

Devon rex-katten zijn ideaal om in huis te houden, vooral omdat hun ongewone vacht niet goed beschermt tegen kou, vocht en zonnebrand. De katten zijn erg speels en bewegen graag. Daarom hebben ze ruimte nodig om rond te rennen. Devon rex-katten houden van mensen en kunnen er niet tegen om lange tijd alleen te zijn. Ze kunnen goed overweg met andere katten, dus je moet je Devon rex een speelkameraadje geven. Met hun eigenzinnige charme zullen ze snel de leiding nemen over het huishouden en binnen de kortste keren het hart van elke kattenliefhebber veroveren.

 

De korte vacht van de Devon Rex heeft regelmatig verzorging nodig. Je kunt het beste alleen zeer zachte borstels gebruiken om te voorkomen dat je het fijne haar onnodig kamt. Er moet bijzondere aandacht worden besteed aan de grote oren, die je regelmatig met wattenstaafjes moet schoonmaken. De energiebehoefte van een Devon rex is iets hoger dan die van andere katten. Dit komt omdat hun vacht niet zo goed warm wordt. De Devon rex heeft dus geschikt voer nodig. Toch moet je ervoor zorgen dat de kat niet te mollig wordt. Je moet ook regelmatig het gebit van je kat controleren: Devon rex-katten zijn vatbaar voor tandvleesontstekingen.

De kleuren van de Devon rex

De gekrulde vacht van de Devon rex-kat is kort en dicht en heeft weinig dekkend haar. Volgens de rasstandaard zijn alle kleuren en vachtpatronen toegestaan, evenals alle oogkleuren. Aan de andere kant zijn haarloze delen van het lichaam ongewenst.

Een Devon Rex kat

Herkomst van de Devon rex

Maar hoe is de “cobold-kat” ontstaan? In 1960 had Miss Beryl Cox uit Devonshire, Engeland, toevallig een nest kittens waarvan de vader een gekrulde vacht had. Onder de kittens was een kater met krullen, genaamd Kirlee. Miss Cox was zich eerder bewust geworden van katten met kroeshaar en combineerde: de ongebruikelijke vachtstructuur is erfelijk en kan door middel van fokken worden verfijnd. Dat was het begin van een foktraditie, die een oosters ogende kat met lichtjes gebogen poten en middelgroot postuur voortbracht. Het ras werd al in 1967 officieel erkend. Sindsdien stal het cobold-achtige katje met de grote oren altijd de show op kattenshows. Het fokken begon in 1970 in Duitsland.

 

Wat ook opmerkelijk is: de rasnaam “Rex” gaat terug op een konijn. In 1870 probeerde de Belgische koning Leopold II een dier met krullen voor een show te registreren. Omdat de vorst niet kon worden afgewezen, improviseerden de organisatoren en voedden ze het dier op tot het ras “Rex-konijn”, wat op zijn beurt de kattenliefhebbers inspireerde.

Bijzonderheden van de Devon rex

De Devon rex wordt als bijzonder stressbestendig beschouwd. Op shows bewijst ze zelfverzekerd dat ze stalen zenuwen heeft. Bovendien zou ze een goede intuïtie voor vreemden en onbekende situaties hebben.

Ten slotte nog dit: dit ras wordt besproken als product van kwelfokkerij, omdat de dieren gekrulde snorharen (kreupel orgaan) kunnen hebben.

Profiel Devon rex

 • Ras
  Devon rex
 • Oorsprong
  Engeland
 • Grootte
  middelgroot, ongeveer 50 centimeter kop-romplengte
 • Gewicht
  poes 2,5 tot 3 kilogram, kater maximaal 4,5 kilogram
 • Anatomie
  gespierd, ietwat gebogen poten, lange, spitse staart, fijne poten
 • Vorm van de kop
  wigvormig
 • Ogen
  amandelvormig, ver uit elkaar staand, alle kleuren toegestaan
 • Vacht en kleur
  gekrulde vacht zonder bovenhaar, alle kleuren toegestaan
 • Vachtverzorging
  borstel wekelijks met een zeer zachte borstel
 • Kenmerken
  snorharen en wenkbrauwen gekruld, vleermuisoren, vatbaar voor tandvleesontstekingen
 • Karakter
  vriendelijk, opgewekt, aanhankelijk, gevoelig, speels, intelligent, eigenwijs
Loading...

Andere artikels die je wellicht ook interesseren