Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

De Balinees: een behendige schone voor een aanhankelijk babbeltje

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Een Balinese kat kijkt gehurkt omhoog

De Balinese kat is eigenlijk een langharige Siamese kat en heeft daarmee gemeen dat ze graag en hard communiceert. Iedereen die op zoek is naar een intelligente, nieuwsgierige en aanhankelijke kat, vindt een trouwe metgezel in de slimme Balinees. Vanwege hun drang om te bewegen en hun liefde voor avontuur, hebben Balinese katten een gevarieerde omgeving nodig met veel actie en talloze speel- en klimmogelijkheden. Je moet veel tijd met een Balinees doorbrengen en voldoende met haar bezig zijn.

Loading...

Het karakter van de Balinees

De Balinees lijkt in veel opzichten op de Siamese kat, waarmee ze ook verwant is. Balinese katten blijven graag in de buurt van hun baasje en laten luidkeels weten hoe het met ze gaat en wat ze willen. Bovendien hebben Balinese katten een buitengewoon sterke bewegingsdrang en zijn ze uitgesproken nieuwsgierig. Ze zijn ook erg intelligent en aanhankelijk.

Het houden en verzorgen van de Balinees

Omdat Balinese katten graag zijn waar iets aan de hand is, willen ze beslist niet alleen wonen, maar samen met minstens één soortgenoot. Ze kunnen normaal gesproken ook aan honden wennen. Dankzij hun sociale aard is dit ras bijzonder geschikt voor gezinnen met kinderen.

Het is niet ideaal om Balinese katten alleen in huis te houden: een veilig balkon of tuin moet beschikbaar zijn voor haar drang om te onderzoeken en te ontdekken. Bovendien heeft de elegante kat veel activiteit nodig in de vorm van spelletjes met haar baasje, krabpalen, intelligentiespeeltjes, clickertraining en klim- en schuilplaatsen. Zorg ervoor dat je Balinese kat zich nooit verveelt – ze zal je tijdens de pauzes bedanken als een trouwe en knuffelige kameraad.

De kleuren van de Balinees

De Balinees is gespierd en slank en verschilt vooral van de Siamees door haar langere vacht en borstelige staart. De halflangharige kat is een “pointer”: ze is donkerder van kleur op de oren, staart, poten en kop. In Europa komen de volgende kleuren overeen met de rasstandaarden: Lilac-Point, Chocolate-Point, Blue-Point, Seal-Point, Fawn-Point, Creme-Point, Red-Point, Cinnamont-Point, Foreign White (zonder markeringen in wit). Gestreepte points, zogenaamde tabby’s, zijn ook toegestaan voor alle kleuren behalve Foreign White. Tortie-points of tortie-tabby-points zijn ook gedeeltelijk toegestaan.

Geschiedenis van de Balinees

Al in 1800, toen de eerste Siamese katten uit Thailand naar Groot-Brittannië en de VS kwamen, waren er Siamese katten met lang haar. Het is onduidelijk waarom dit zo was. Sommigen vermoeden een “spontane mutatie”, anderen gaan ervan uit dat de kruising met Perzische katten er verantwoordelijk voor was en dat het gen voor lange haren pas in latere generaties zichtbaar werd.

De langharige Siamese katten waren aanvankelijk niet interessant voor de fokkers. Pas in 1928 werden ze op kattenshows geshowd en ook als ras geregistreerd. In de jaren vijftig werden kattenliefhebbers zich bewust van het ras en begonnen ze te fokken. Omdat de naam “langharige Siamees” nogal fantasieloos was als rasnaam, kregen de katten een andere naam. De naam “Balinees” verwijst naar de gracieuze manier van lopen van de dieren, die doet denken aan Balinese dansers.

Bijzonderheden van de Balinees

Omdat de Balinese kat als halflangharige kat weinig ondervacht heeft, kan ze de kou niet zo goed verdragen. Hier moet je zeker op letten als je je huistijger vrij laat rondlopen. De Balinese kat is niet alleen beeldschoon, zoals de Siamezen, ze hebben een zeer hoge levensverwachting en kunnen meer dan 20 jaar oud worden. Bovendien worden ze beschouwd als de intelligentste onder de langharige katten.

Profiel Balinees

Ras
Balinees (halflangharige kat)
Oorsprong
Thailand
Grootte
middelgroot
Gewicht
3 tot 4 kilogram (poes), tot 5 kilogram (kater)
Anatomie
gespierd en slank
Vorm van de kop
wigvormig, grote oren, driehoekig gezicht
Ogen
blauw
Vacht en kleur
halflange vacht, zijdeachtig en met weinig ondervacht, Lilac-point, Chocolate-point, Blue-point, Seal-point, Fawn-point, Creme-point, Red-point, Cinnamont-point, Foreign White
Vachtverzorging
wekelijks borstelen
Karakter
intelligent, speels, sterke bewegingsdrang, aanhankelijk, sociaal
Kenmerken
lange levensverwachting tussen 15 en 20 jaar
Leefomgeving
niet als enige kat, met beveiligd losloopgebied, heeft veel speelmogelijkheden nodig

Vind de juiste producten voor je Balinese kat

Loading...

Meer opwindende kattenthema's en kattenrassen