Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

De peterbald - een bloterik met handige poten

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Eine braune Peterbald Katze.

Ze is elegant, knuffelig, extravagant - en meestal naakt: de peterbald uit Rusland is op dit moment het jongste van de Sphinx-rassen. De dieren combineren gratie en exclusiviteit met een lief en onproblematisch karakter. Er zijn echter enkele bijzonderheden waarmee rekening moet worden gehouden bij het houden van rasdieren met weinig of geen haar. De extra inspanning is het waard: deze kale kat is een onvergelijkbaar huisdier.

Loading...

Het karakter van de peterbald

Als je een peterbald-kat als huisgenoot hebt, ben je nooit meer alleen. Deze speciale knuffelaars zijn buitengewoon aanhankelijk, mensgericht, goedaardig en vriendelijk, maar tegelijkertijd slim en extravert. Om hun nieuwsgierigheid te bevredigen, volgen ze hun baasje overal.

Tot op zekere hoogte probeert een peterbald haar baasje zelfs te plezieren door ongevraagd trucjes te laten zien die ze heeft geleerd. Als dat niet genoeg is om de aandacht te krijgen die ze nodig heeft, verheft ze haar krachtige stem. Simpel: de peterbald staat graag in het middelpunt van de belangstelling. Ze leeft meestal vreedzaam samen met andere katten en huisdieren; ook voor gezinnen met kinderen is ze een prima huisgenoot.

Het houden en verzorgen van de peterbald

Door de afwezige of dunne vacht is de peterbald gevoeliger voor koud weer en zonnestralen. Om deze reden zou hij als een binnenkat moeten leven – in het ideale geval met toegang tot een beveiligd balkon. Omdat de dieren geen talg produceren, moet je haarloze exemplaren dagelijks met een zachte doek schoonmaken. (Overigens: zo’n kat voelt net zo aan als een paardenneus.) Voor peterbalds met vacht is af en toe borstelen met een massagehandschoen of een zachte borstel voldoende.

De energie- en vochtbehoefte van een peterbald is hoger dan die van een met kat met een dikke vacht. Ze heeft geen speciaal voer nodig, maar wel een iets grotere hoeveelheid. Neem contact op met de fokker of dierenarts over de juiste porties.

Zelfs als binnenkatten hebben peterbalds een sterke drang om te bewegen. Als je voor deze huistijger kiest, moet je voldoende ruimte en klimmogelijkheden hebben. Deze slimme katten houden van intelligente speeltjes.

De kleuren van de peterbald

De peterbald is een zogenaamde naaktkat. Kittens worden soms geboren met een lichte vacht, die ze echter niet zo lang behouden. Bij harige dieren wordt onderscheid gemaakt tussen de niveaus van het dons (zeer kort en dun), velours (fluweelachtig) en brush (dicht, soms gekruld). Af en toe verschijnen er ook dieren met een normale kortharige vacht. Een peterbald is daarom niet per definitie haarloos.

De kleur van de peterbald is ook direct op de huid te zien – en omvat bijna alles wat het kleurenspectrum van kattenvacht te bieden heeft. Alle kleuren en tekeningen zijn mogelijk en toegestaan.

Geschiedenis van de peterbald

Het verhaal van deze raskatten begon halverwege de jaren negentig in Sint-Petersburg. Daar kruiste een wetenschapper een oosterse korthaarkat met een Don Sphynx. De naam “peterbald” bestaat uit de woorden “Peter” (voor Sint-Petersburg, de plaats van herkomst) en “bald” (het Engelse woord “kaal”). Slechts enkele jaren later werd het nieuw gecreëerde ras erkend door Russische en Amerikaanse verenigingen, en de internationale overkoepelende organisatie Fédération Internationale Féline (FiFe) gaf in 2007 een voorlopige bevestiging. Het fokken heeft het doel om het oosterse uiterlijk van de peterbald te versterken. Hiervoor worden Balinese, Javaanse en Siamese katten in de foklijnen gekruist.

Bijzonderheden van de peterbald

De lange tenen van de peterbald vallen op en ze kunnen er geweldige capriolen mee uithalen. De kat gebruikt zijn poten als vingers, kan kleine voorwerpen uit spleten vissen, deurklinken en dergelijke bedienen en voer naar zijn bek brengen.

Profiel Peterbald

Ras
Peterbald
Oorsprong
Rusland
Grootte
middelgroot, tot 25 centimeter schouderhoogte
Gewicht
3 tot 4 kilogram (kater), 2 tot 3 kilogram (poes)
Anatomie
Vorm van de kop
driehoekig, met gerimpelde huid en platte jukbeenderen en grote "vleermuisoren"
Ogen
amandelvormig, licht hellend; groen, blauw of groenblauw
Vacht en kleur
Naaktkat of met weinig haar, alle schakeringen en tekeningen
Vachtverzorging
Meerdere keren per dag wrijven met een zachte doek (naakt), af en toe borstelen met een vachtverzorgingshandschoen (behaard)
Karakter
extravert, intelligent, knuffelbaar
Kenmerken
kan dingen met haar poten "pakken"
Leefomgeving
katten veilig houden op een balkon of in een buitenverblijf

Vind de juiste producten voor je peterbald-kat

Loading...

Meer opwindende kattenthema's en kattenrassen