Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

De Singapura: een kleine schoonheid met een zacht karakter

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Eine Singapura-Katze sitzt in einer Katzenhöhle.

De Singapura is de kleinste raskat ter wereld. De sierlijke oosterse is gespierd en heeft een indrukwekkende sprongkracht. Hoewel ze in eerste instantie naar vreemde mensen toe voorzichtig is, ontdooit ze snel als ze merkt dat je haar goedgezind bent, en dan wordt ze buitengewoon aanhankelijk. Dit mooie katje is een goede gezinskat omdat ze sociaal en vriendelijk is. Tegelijkertijd speelt ze graag en is ze intelligent.

Loading...

Het karakter van de Singapura

Deze kleine oosterling is een nieuwsgierige en erg lieve kat. Als je besluit om een Singapura te nemen, duurt het meestal lang voordat ze aan je gewend raakt, omdat ze in het begin nogal schuw en voorzichtig is. Zodra het mooie poezenbeest merkt dat je geen gevaar bent, wordt ze al snel vriendjes met je en zal ze je al snel al babbelend op de voet volgen. De Singapura is een knuffelige kat, maar ook een ontdekkingsreiziger die graag speelt. Ze waardeert ook het gezelschap van soortgenoten, mensen en kinderen. Vanwege het kleine formaat is de kat echter alleen geschikt voor een huishouden met kinderen vanaf zes jaar.

Verzorging en behoeften van de Singapura

Deze sierlijke fluwelen pluizenbal is vrij gemakkelijk te verzorgen. Vóór de eerste vaccinatie moet ervoor worden gezorgd dat het immuunsysteem van de dieren volledig intact is, aangezien de Singapura vanwege haar zeldzaamheid een hoge inteeltfactor heeft. De knappe exotische poes is een prettige metgezel als je haar speelsheid en intelligentie bevredigt. Gezelschap in de vorm van andere soortgenoten is uitermate belangrijk voor de oosterling en daarom moet ze niet als enige kat worden gehouden. Ze maakt graag gebruik van een uitloop naar de tuin of het balkon. Als je veel tijd met de nieuwe huisgenoot doorbrengt en met haar speelt, zal ze je belonen met levenslange trouw.

De kleuren van de Singapura

De zijdezachte vacht van deze oosterse schone is kort, fijn en glanzend. Ze is een colourpoint-kat: ze heeft een lichte basiskleur, alleen de uitstekende delen zoals oren, poten, kop en staart zijn donkerder van kleur. In de fokkerij is slechts één kleur toegestaan: sepia agouti. De vacht is “getikt”, het haar is meerdere keren geband of geringd, wat de vacht een bijzondere zijdeachtige glans geeft. De vachtkleur van deze behendige exotische dieren is pas volledig gerijpt op de leeftijd van twee tot drie jaar.

Herkomst van de Singapura

Het ontstaan van het ras is niet helemaal duidelijk. Oorspronkelijk werd aangenomen dat katten die in de regenpijpen van de stad Singapore leefden, de natuurlijke vorm van de Singapura waren. Een Amerikaans echtpaar zou in 1975 zo’n kat naar Amerika hebben gebracht en zijn gaan fokken. Inmiddels gaat men ervan uit dat dit ras doelbewust gefokt is, waarbij in het begin ook wilde katten uit Singapore betrokken waren. De oosterling dankt haar huidige uiterlijk aan de bewuste kruising van Abessijnse en Birmakatten. De eerste Singapura in Duitsland kwam in 1987 via België het land in.

Kenmerken van de Singapura

Het kleinste kattenras ter wereld heeft in vergelijking met andere katten een lage levensverwachting van ongeveer twaalf jaar.

Profiel Singapura

Ras
Singapura
Oorsprong
VS/Singapore
Grootte
klein
Gewicht
Poes 2 kg, kater 2 tot 3 kg
Anatomie
gespierd en sterk
Vorm van de kop
wigvormig, grote ogen en oren
Ogen
groen, bruin, geel
Vacht en kleur
zijdeachtige vacht zonder ondervacht, die dicht bij het lichaam ligt; enige erkende kleur sepia agouti
Vachtverzorging
af en toe borstelen
Karakter
zachtaardig, speels, aanhankelijk, heeft veel activiteit en gezelschap nodig
Kenmerken
vanwege de hoge inteelt risico op immuundeficiëntie bij jonge dieren, levensverwachting ongeveer twaalf jaar
Leefomgeving
niet als enige kat, veel speel- en klimmogelijkheden, een beveiligde uitloop op het balkon of in de tuin is ideaal

Vind de juiste producten voor je Singapura-kat

Loading...

Meer opwindende kattenthema's en kattenrassen