Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

De Egyptische mau - de huistijger uit het land van de farao's

15.05.2023 - Leestijd: 2 minuten

Een Egyptische Mau

Er zijn veel mythes over de Egyptische mau, maar één ding is zeker: de sierlijke korthaarkat met de onvergelijkbare vlekken en het exotische uiterlijk lijkt opvallend veel op kattenvoorstellingen uit het oude Egypte. De elegante schoonheid is intelligent, speels en sterk verbonden met haar mensen en integreert gemakkelijk in het gezin.

Loading...

Het karakter van de Egyptische mau

Ben je meteen verliefd geworden op deze exotische schoonheid met het opvallende vlekkenpatroon en kruisbesgroene ogen? Als je een toegewijde, zeer mensgerichte huisgenoot wilt, dan zul je deze eigenschappen van de Egyptische mau waarderen. Ze wordt ook vaak het vriendelijke nichtje van de Abessijnen genoemd. Ze vindt het heerlijk om met haar mensen om te gaan waarbij ze tegelijkertijd zelfbewustzijn aan de dag legt. Haar snelle reflexen, die naar verluidt door geen enkel ander kattenras kunnen worden geëvenaard, zijn bijna legendarisch.

Verzorging en behoeften van de Egyptische mau

Aangezien de Egyptische mau tot de kortharige katten behoort, is de verzorging dienovereenkomstig eenvoudig: een keer per week borstelen is voldoende om de glans van de korte vacht te behouden; meer dan één keer wordt als extra verwennerij geaccepteerd. Vanwege haar drang om te spelen en te bewegen, is een vrije uitloop naar buiten ideaal voor de Egyptische mau. In een appartement heeft ze veel mogelijkheden nodig om te klimmen en te spelen. De Egyptische mau houdt er niet van om alleen te zijn en heeft ten minste één soortgenoot nodig voor gezelschap, vooral als ze binnenshuis leeft.

Kleuren van de Egyptische mau

Met de Egyptische mau ontdek je de enige huiskat met natuurlijke vlekken die niet door de fok zijn gekruist. Deze contrasteren in onregelmatige groottes en vormen met de zilveren, zwarte, rook- of bronskleurige vacht. Tot de erkende kleuren horen ook Blue silver, Blue spotted, Blue smoke en Blue. Zwart mag wel in de fok maar wordt op shows niet toegelaten.

Herkomst van de Egyptische mau

De Egyptische mau is sinds 1977 een van de erkende kattenrassen van de American Cat Fanciers’ Association (CFA). Begin jaren ’50 ontdekte Nathalie Troubetzkoj de gevlekte katten in Caïro. Nadat ze in Italië was begonnen met fokken, emigreerde ze naar de Verenigde Staten, waar ze het ras in 1958 onder de naam “Fatima” registreerde. Het zeldzame ras wordt sinds 1988 ook in Europa gefokt. “Mau” staat trouwens voor “kat” in Egypte.

Bijzonderheden van de Egyptische mau

Aangezien er in Europa maar heel weinig fokkers zijn, is de Egyptische mau bij ons zeer zeldzaam. Een verantwoordelijke fokker stelt vooraf veel vragen om de beste plaatsen voor zijn mau-poesjes te vinden. Hij of zij presenteert de stamboom en geeft de poesjes pas aan de nieuwe baasjes als ze 12 tot 16 weken oud zijn.

Profiel Egyptische mau

Ras
Egyptische mau
Oorsprong
Egypte
Grootte
gemiddelde grootte, katers worden groter dan poezen
Gewicht
4 tot 5 kilogram (kater), 2,5 tot 3,5 kilogram (kat)
Anatomie
goed ontwikkeld en evenwichtig geproportioneerd spierstelsel met gracieus voorkomen; volwassen katers kunnen ook een gespierde nek en schouders hebben; verhoudingsgewijs langere achterpoten met sierlijke pootjes
Vorm van de kop
licht afgeronde wigvorm van gemiddelde lengte zonder vlak verloop; zachte contour in profiel; stevige kin, geen volle wangen; middelgrote tot grote, matig spitse oren met een brede basis en een grote tussenruimte
Ogen
groot en alert, amandelvormig en enigszins schuin; met het intense groen van kruisbessen
Vacht en kleur
middellang en glanzend, in de kleur smoke zijdeachtig, met een fijne textuur; in brons en zilver dicht; M-vormige tekening op het gezicht; vachttekening met onregelmatig gevormde, contrasterende vlekken die op de buik op "vestknopen" lijken; strepen op poten, schouders en staart
Vachtverzorging
onderhoudsvriendelijk
Karakter
gevoelig, mensgericht, interactief en heeft een sterke binding met haar mensen; intelligent en actief
Kenmerken
losse huidflappen van de flank tot de knie van de achterpoot, wat maximale manoeuvreerbaarheid bij het draaien en springen geeft
Leefomgeving
idealiter met een tuin en vrijloop, als je in een appartement woont moeten er verschillende klimmogelijkheden zijn

Vind de juiste producten voor jouw Egyptische mau

Loading...

Meer opwindende kattenthema's en kattenrassen