Siamees: gezelschapsdier en een van de oudste kattenrassen

Geschiedenis

De Siamees kat is afkomstig uit het Verre Oosten en is door Westerse mensen geïntroduceerd in Europa. Dit gebeurde voor het eerst rond 1880. Oorspronkelijk werd hij gebruikt als tempelkat om de wacht te houden bij de Koning van Siam. Althans, dat is de legende. De raskat won vooral aan populariteit na de Tweede Wereldoorlog en inmiddels is hij volledig ingeburgerd in de Westerse wereld.

Uiterlijke kenmerken

De Siamees grootte is kort en het Siamees gewicht ligt tussen de 3 en 5 kilo. Hij wordt 8 tot 12 jaar oud en heeft slechts weinig verzorging nodig.

De ogen zijn blauw van kleur en de vacht is kort en glad. De vacht is er in de kleuren chocolade bruin, donkerbruin, lila, blauw, rood, crème, reebruin en kaneel. Daarnaast is er sprake van een Points-patroon bij de donkere snoet, poten, staart en oren.

De kop heeft een lange driehoekige vorm die opvalt vanwege de lange oren. Bovendien zijn de poten van de Siamese kat lang en slank.

Siamees karakter

In je zoektocht naar een Siamese kat moet je rekening houden met een 'bemoeizuchtige' kat. Hij is sociaal, maar reageert ook sterk op externe prikkels en bemoeit zich het liefst overal mee. Toch is hij ook intelligent en daarom goed te trainen. De actieve kat vraagt veel van je en brengt het liefst de hele dag met je door.

Mens en dier

De Siamees kat groeit graag op binnen in een klein of groot gezin. Hij is aanhankelijk, maar gaat ook graag zijn eigen weg. Hij speelt graag, is af en toe een echte schootkat en doet het prima met soortgenoten, honden en kinderen.

Gezondheid en voeding

De Siamese kat kampt vaak met erfelijke afwijkingen en daarom is het noodzakelijk om goed voor je kat te zorgen. Geef hem de juiste voeding en zorg dat hij voldoende beweging heeft of ruimte krijgt om te spelen. Dit verkleint tevens de kans op obesitas. De kat is namelijk gevoelig voor een zogenaamd 'hangbuikje'.

Hygiëne

De vacht van een Siamese kat heeft slechts weinig verzorging nodig. Wel vindt hij het fijn om geborsteld te worden. Besteed ook tijd aan een gezond en sterk gebit en bezoek jaarlijks een dierenarts voor een periodieke gebitscontrole.