Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
-10% voor nieuwe klanten
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
  • Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

Vakantie voor de kat: vakantieopvang of reisbegeleiding?

15.05.2023 - Leestijd: 4 minuten

Eine Katze liegt in einer Transportbox.

Het hele jaar kijken tweebeners reikhalzend uit naar de vakantie: wie kan verdwijnt met een rugzak en koffer voor enkele dagen naar het strand, de bergen, of gelijk naar het einde van de wereld. Diereneigenaars hebben het over het algemeen lastiger met de vakantie, want de meeste huisdieren kun je niet zomaar meenemen op vakantie. Vooral katteneigenaars staan daarmee voor een probleem. Welke mogelijkheden er zijn om de kat zonder zorgen mee te nemen op reis of juist thuis te laten, laten we je hier weten.

Loading...

Zou ik de kat mee moeten willen nemen op vakantie?

Wanneer je eraan denkt wat voor drama veel katten al maken van een kort controlebezoek aan de dierenarts, kun je je voorstellen wat de poes van een vakantiereis denkt. Bespaar je kat waar mogelijk het reizen. Het opwindende vervoer in een reismand, het verblijf op een volledig vreemde plek vol met onbekende prikkels en het verlies van al hun routines zorgen voor heel veel stress bij de huistijgers.

De allerbeste oplossing bestaat er dus uit een betrouwbare vakantievervanging te regelen voor de verzorging van het dier. Je kunt de kat bij vrienden onderbrengen of, beter nog, als vrienden het dier in zijn eigen omgeving verzorgen. Een alternatief is een professionele kattenoppas te nemen of voor de kat een plekje in een dierenpension te reserveren.

Zijn er vakantieaccommodaties voor katteneigenaars?

Wanneer een oppas of een kattenhotel absoluut geen optie is en de huistijger een ruimdenkend en ongecompliceerd karakter heeft, is er een compromis mogelijk. De laatste tijd hebben meer en meer verhuurders van vakantiewoningen en -huizen katteneigenaars die aan vakantie toe zijn als doelgroep ontdekt. Een kattenveilig vakantiehuis met kattenverblijf en speciaal ingerichte kamers kan een mogelijk alternatief voor het kattenpension zijn, zoals onze gids „Vakantie met katten – in een vakantiehuis met kattenverblijf” laat zien.

Maar voor buitenkatten en de meerderheid van de huistijgers is een dergelijk soort accommodatie een weinig praktische oplossing. Op vakantie met de kat is daarom bij nader inzicht in de meeste gevallen geen goed idee. Dat betekent natuurlijk niet dat je als katteneigenaar nooit meer op vakantie kunt gaan. Je zult gewoon op tijd voor geschikte opvang tijdens de vakantie moeten zorgen.

Waar moet ik rekening mee houden als ik met de kat op vakantie ga?

Wanneer het absoluut niet te vermijden is om de kat mee te nemen op vakantie, zou je voor de vakantiereis met de kat de volgende voorbereidingen moeten treffen:

  • Documenten: voor reizen naar het buitenland zijn een EU-paspoort voor huisdieren en een inentingsboekje vereist.
  • Inentingen: inentingen tegen hondsdolheid, kattenziekte en niesziekte zijn verplicht voor reizen naar het buitenland en voor sommige accommodaties.
  • Waarschuwingsbord voor op de deur: wijs het personeel erop dat er een dier in de kamer is.
  • Transport: als de kat met de auto of caravan meegaat, moet ze veilig vervoerd worden (met een speciaal autotuigje of een transportbox).  Oefen eerst een paar maal met de transportbox. Dat maakt de reis een stuk ontspannender. De kat mag zich tijdens het transport niet bewegen, ook al jammert ze nog zo veel. Veiligheid gaat boven alles!
  • Bagage: pak voor de kat een eigen koffer in met de eetkom, het reistoilet, het vertrouwde kattenbed, het lievelingsvoer en kattenbakvulling.
  • Reisapotheek: daarin horen noodmedicijnen tegen diarree en reisziekte, wondzalf en een wondontsmettingsmiddel. Laat je adviseren door je dierenarts.

Hoe vind ik een kattenoppas die tijdens de vakantie voor haar zorgt?

De beste vakantieaccommodatie voor de kat is je eigen huis. In tegenstelling tot honden heeft een kat, vooral wanneer ze met een soortgenoot samenleeft, de permanente aanwezigheid van mensen niet nodig. De verzorging van de dieren moet echter zijn gegarandeerd: de katten moeten regelmatig gevoerd worden en de kattenbak moet worden schoongemaakt. Daarnaast hebben ze af en toe menselijke aandacht nodig in de vorm van aaien en spelen. Het is ideaal wanneer bekenden of bereidwillige buren, die vertrouwd zijn met de dieren, deze vriendschapsdienst willen verlenen. Wanneer dit niet het geval is, kun je een kattenoppas nemen. Katteneigenaars vinden deze op het internet, via advertenties of aanbevelingen. Kies je hulp zorgvuldig uit: je vertrouwt de oppas je kat toe en geeft hem of haar toegang tot je woning, zonder enig toezicht.

Hieraan herken je een goede kattenoppas

  • Kwalificatie: Beschikt de kattenoppas over een toepasselijke opleiding (bijvoorbeeld dierenverzorger, dierenartsassistent) of uitgebreide ervaring doordat hij of zij zelf katten houdt?
  • Betrouwbaarheid: Maakt de kattenoppas een sympathieke en betrouwbare indruk?
  • Omvang van het werk: Hoe vaak komt de kattenoppas bij de dieren langs, kan hij of zij indien nodig medicijnen toedienen, is hij of zij in noodgevallen bereid met het dier naar de dierenarts te gaan?
  • Vergoeding: Is de voorgestelde vergoeding realistisch ten opzichte van het te verrichten werk?
  • Referenties: Vraag bij andere katteneigenaars naar hun ervaringen.

Welk voordeel heeft het dierenpension?

Heb je niet de mogelijkheid een kattenoppas te nemen, dan kun je de kat onderbrengen in een dierenpension. Houd er rekening mee dat je deze vorm van kattenzorg op tijd moet reserveren. Vooral in de vakantieperiodes zijn plaatsen in een pension schaars. Daarnaast nemen de meeste kattenhotels alleen dieren op waarvan de inentingen actueel zijn en indien nodig extra inentingen hebben gekregen, en tegen parasieten zijn behandeld.

Controleer vooraf de volgende punten

  • Katten onder elkaar: Worden alleen katten of ook andere dieren zoals honden verzorgd? Kan dat mogelijk tot stress leiden?
  • Manier van houden: Worden de katten apart of in groepen ondergebracht?
  • Bezichtiging vooraf: Een serieus dierenpension biedt je de mogelijkheid er rond te kijken. Tijdens het bezoek kun je je ervan overtuigen dat de ruimtes groot genoeg, diervriendelijk en hygiënisch ingericht zijn.
  • Gezondheidszorg: Zoek uit of het pension over het keurmerk voor dierenpensions beschikt, of de medische verzorging van je dier gewaarborgd is wanneer deze vereist is, en of er in noodgevallen een dierenarts ter beschikking staat.
  • Individuele diensten: Kan het dierenpension bijzonder voer aanbieden, bijvoorbeeld speciale diëten?
  • Professionaliteit van de exploitant en het personeel: Vraag naar de opleiding en kwalificaties en laat je referenties tonen.
  • Prijs-kwaliteitverhouding: Staan de diensten en de prijs in een redelijke verhouding met elkaar? Kunnen er verborgen kosten ontstaan?

Alleen wanneer je een goed gevoel over het dierenpension hebt en je er prettig voelt, zou je een plekje moeten reserveren.

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren

Overzicht van andere onderwerpen