Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
-10% voor nieuwe klanten
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
  • Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

Kattenkruid: wonderplant voor huistijgers

15.05.2023 - Leestijd: 5 minuten

Eine Katze liegt auf Kieselsteinen.

Niet alleen voor mensen zijn er "bedwelmende" stoffen van plantaardige oorsprong: ook in de dierenwereld zijn talloze voorbeelden te vinden van dieren die specifieke planten en vruchten consumeren die een bijzondere uitwerking op ze hebben. Van veel wilde dieren is bekend dat ze gebruikmaken van gefermenteerd fruit, tot en met "Schwips". Katten hebben voor zichzelf een veel veiliger middel gekozen: kattenkruid. Afhankelijk van de doseringsvorm is deze geweldige plant voor veel katten een veelgevraagd "bedwelmend middel", maar hij kan ook een kalmerend effect hebben.

Loading...

Wat is kattenkruid precies?

Een kleine uitweiding in de plantkunde: kattenkruid, ook wel bekend als “kattenbalsem” en met de wetenschappelijke naam Nepeta cataria, is een kruidachtige plant uit de muntfamilie. Kattenkruid is meerjarig, bereikt een hoogte van maximaal één meter en komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa, Azië en Afrika, dus warmere klimaten. De kattenkruidbloemen die verschijnen in de tweede helft van de zomer zijn klein, wit of blauwachtig en zitten in groepen in een spike-achtige opstelling op de stelen. De bladeren zijn grijsgroen en harig.

Het bijzondere aan de mooie plant zijn de essentiële oliën: hun geur is scherp, doet denken aan een mengsel van munt en citroen, en is ook zeer aangenaam voor menselijke neuzen. Wat gewoon een aantrekkelijke plantengeur is voor ons relatief slechte reukvermogen, veroorzaakt meestal een vuurwerk van geurige impulsen en vreemd gedrag door de gevoelige kattenneus.

Hoe ziet het kattenkruideffect eruit?

Wanneer ze met kattenkruid worden geconfronteerd, beginnen de meeste katten zich op een ogenschijnlijk vreemde manier te gedragen: ze dansen rond de plant, wrijven ertegenaan om eraan te ruiken; sommige dieren proberen er ook van te eten en eraan te likken en draaien zich liefdevol rond op de grond.

Katten raken echter niet permanent bedwelmd: na ongeveer vijf minuten tot een half uur verliezen katten meestal hun interesse en gaan ze verder met andere dingen. Het is niet duidelijk wat katten precies zo stimulerend vinden aan de geur van kattenkruid. Waarschijnlijk is het geen afrodisiacum, want ook gecastreerde dieren reageren op de geur. Het is echter interessant dat kittens, jonge dieren en oudere katten niet zo sterk reageren op kattenkruid. Het effect is overigens niet beperkt tot huiskatten: grote katten zoals leeuwen en jaguars raken ook opgewonden door kattenkruid.

Niet elke kat is ontvankelijk voor de verleidingen van kattenkruid. Sommige dieren zijn helemaal niet geïnteresseerd in de plant. Maar wat zit er in het kattenkruid? De werkzame stof nepetalacton, een sterk feromoon (een op geur gebaseerde neurotransmitter) dat het effect heeft van een licht opioïde, is essentieel voor de effecten op huistijgers: deze stof heeft afhankelijk van de dosis een kalmerende, angstverlichtende of euforische werking.

Het alkaloïde actinidine, dat een antimicrobiële werking heeft en een afschrikmiddel is tegen geleedpotigen / insecten, is ook essentieel. Actinidine wordt ook aangetroffen in valeriaan, dat even aantrekkelijk is voor katten.

Kun je kattenkruid specifiek inzetten?

Kattenkruid is in verschillende productvormen verkrijgbaar in winkels:

  • Tuinplant: kattenkruid om in de tuin of een bloempot te planten.
  • Droog: verkrijgbaar als poeder of in de vorm van gestripte bladeren. Zorg voor een luchtdichte bewaring, zodat de etherische oliën niet verdampen.
  • Geurspray: geschikt voor het voorbereiden van objecten.

Je kunt deze kattenkruidproducten op veel manieren gebruiken om je kat te beïnvloeden zoals jij dat wilt, bijvoorbeeld om ze te kalmeren of te animeren. Het hangt af van de doseringsvorm van het kattenkruid. Het maakt verschil of de kat de plant eet of gewoon de geur binnenkrijgt.

Geur stimuleert: kattenspeelgoed met kattenkruid (te herkennen aan de notitie “Catnip”) is een hit bij katten: geurende en speelkussens of ritselende tunnels stimuleren de dieren om actief te zijn en zullen zelfs de grootste bankspinners opfleuren. Voorwerpen zoals een nieuwe slaapmand of de ongeliefde transportbox kunnen aantrekkelijk worden gemaakt voor je huistijger met de geur van kattenkruid. Let wel: je moet kattenkruid nooit aanbieden om dagelijks mee te spelen om te voorkomen dat je je kat overmatig stimuleert.

Het verbruik kalmeert: voedselveilig kattenkruid kan, gemengd door het kattenvoer, smakelijk of licht kalmerend werken. Dit is handig als een kat ziek of extreem gestrest is en moet worden gekalmeerd. Maar experimenteer nooit met oraal toegediend kattenkruid zonder je dierenarts te raadplegen!

Kattenkruid is niet giftig. Maak je geen zorgen als je huistijger af en toe aan het kattenkruid in een bloempot knabbelt. Maar geen regel zonder uitzondering: sommige katten kunnen het actieve ingrediënt niet verdragen, reageren ongeremd op kattenkruid en beginnen te sissen en bijten. Als je zulke extreme reacties in je huistijger waarneemt, zorg er dan voor dat ze niet bij het kattenkruid kunnen.

Kattenkruid kweken als tuinplant - kan dat?

Wil je je kat een plezier doen en zelf kattenkruid kweken? In je eigen tuin of op een zonnig balkon is dit geen enkel probleem: je kunt kattenkruid als vaste planten krijgen in de grotere tuincentra. Als je groene vingers hebt, kun je proberen om het in het voor- of najaar te vermeerderen via stekken of zaaien. Omdat de bloemen van het kattenkruid zichzelf bevruchten en tegelijkertijd door insecten worden benaderd, is een overvloedige zaadvorming gegarandeerd: het kattenkruid zal zich buiten vanzelf uitbreiden. De plant heeft een voedselrijke, ietwat zanderige grond en een zonnig plekje nodig. Kattenkruid kan tegen tijdelijke droogte en houdt af en toe van wat kunstmest. Maar let op: zo wordt je tuin wellicht een populaire ontmoetingsplek voor alle katten in de buurt.

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren