Graanvrij kattenvoer: het is de hoeveelheid die telt!
15.05.2023 - Leestijd: 5 minuten
Graan in kattenvoer - denk er goed over na. Als roofdieren zijn katten carnivoren en voeden ze zich met kleine prooien in het wild. Het natuurlijke kattenvoer bestaat voor bijna honderd procent uit dierlijke componenten. De plantaardige componenten waar de kat niet zonder kan, worden vooral opgenomen door de maaginhoud van de prooi, naast selectieve hapjes van gras en planten. Bij deze gelegenheid vinden naast plantenvezels ook zeer kleine hoeveelheden graan of zaden van nature hun weg naar de maag van de kat.
Katten die als huisdier worden gehouden, tonen grote interesse in bewerkte producten zoals kaas, maar slechts een paar katten denken erover om een snee droog volkorenbrood te eten. Zaden, inclusief granen, maken gewoon geen deel uit van het dieet van een kat. De meeste huistijgers vinden een bepaald aandeel graan niet erg, andere reageren met klachten, bijvoorbeeld op gluten.
Wat is gluten eigenlijk?
Je hebt de term gluten waarschijnlijk vaak gehoord. Glutenvrije voedingsmiddelen nemen al een aantal jaren steeds meer plaats in de schappen van supermarkten in. Dit kan de indruk wekken dat gluten als zodanig schadelijk is. Dat is niet zo. Met gluten wordt een combinatie bedoeld van verschillende eiwitten die van nature in veel graansoorten voorkomen. Ze spelen onder meer een belangrijke rol bij het verwerken van voedingsmiddelen zoals brood. Gluten kunnen echter niet door elk lichaam gemakkelijk worden gemetaboliseerd. Soms werkt het als een allergeen en kan het allergieën (als auto-immuunziekte) of ontsteking van het slijmvlies van de dunne darm (als voedselintolerantie) veroorzaken bij mens en dier. Verdere problemen met de spijsvertering zijn het gevolg van de schade aan de slijmvliezen. De medische term hiervoor is coeliakie.
Waarom zit er überhaupt graan in kattenvoer?
Als een kat uitsluitend met spiervlees zou worden gevoerd, zou dit op lange termijn de nierfunctie kunnen beschadigen. Aan blikvoedsel moet daarom een bepaalde hoeveelheid vegetarische ingrediënten worden toegevoegd, bijvoorbeeld in de vorm van vezels. Ook bij BARF moet daarom rekening worden gehouden met een aandeel plantaardige componenten. In sommige soorten kattenvoer wordt graan gebruikt als voedingsvezel en verzadigingssupplement – in de natuur zouden de botten en de vacht van de prooi, de onverteerbare componenten, deze functie overnemen. Bij de industriële voerproductie komen graanadditieven voor in zowel droge als natte voervarianten en kattensnacks. Meestal wordt tarwe gebruikt, evenals gerst, haver of rogge. Voor de voeding van katten kan graan als vezel echter worden weggelaten.
Graan in kattenvoer is over het algemeen niet schadelijk, omdat niet elke soort gluten bevat. Rijst en maïs zijn bijvoorbeeld zeer vullende granen die geen allergenen bevatten, maar het zijn voor katten wel waardevolle bronnen van kalium, magnesium, ijzer en een aantal andere belangrijke sporenelementen. Consumptie in te grote hoeveelheden kan nog steeds problematisch zijn vanwege de energie-inhoud. Het hangt dus altijd af van de hoeveelheid en het soort graan. Daarnaast speelt de methode waarmee het graan wordt voorbehandeld een belangrijke rol.
Als het op de juiste manier wordt verwerkt, kunnen katten graan zonder grote problemen verteren. Dit heeft te maken met de voedselverwerkingstechnologie van de zetmelen die erin zitten. Een veelvoorkomend proces bij de productie van droog kattenvoer is de zogenaamde extrusie, waarbij de ingrediënten kortstondig worden verwarmd tot 100 °C en gemengd met stoom. Dit opent het zetmeel in het graan en maakt het voor katten gemakkelijker om te verteren. Het alternatief is koud persen in een trommelproces zonder gebruik van warmte. Hier blijft het zetmeel in de graancomponenten onopgelost.
Is het beter als het kattenvoer graanvrij is?
Zelfs de tanden van katten geven aan dat je huistijger geen graaneter is: sterke, platte kiezen ontbreken. Het spijsverteringskanaal van katten is getraind om koolhydraatarm maar eiwitrijk voedsel te consumeren. Gluten zijn eiwitten van plantaardige oorsprong. Net als mensen met coeliakie ontwikkelen katten af en toe allergieën of voedselintoleranties voor granen.
Indicaties voor glutengevoeligheid kunnen zijn:
- problemen met de vacht en de huid
- diarree
- abnormale houding (duidt op buikpijn)
- hyperactiviteit
Maar afgezien van mogelijke coeliakie bij katten is een onevenwichtige verdeling van voedingsstoffen in kattenvoer problematisch. Als het eiwitgehalte van afgewerkt kattenvoer door graan wordt verminderd ten koste van het vleesgehalte, kan de toereikende toevoer van de nodige vetzuren en aminozuren uit de dierlijke componenten eronder lijden. Zorg er dus voor dat het kattenvoer een vleesgehalte heeft van minimaal 70 procent.
Graan heeft een hoge energiedichtheid met een laag watergehalte. Het bevat veel koolhydraten, waardoor een granen bevattend kattenvoer al snel een dikmakende voeding kan blijken te zijn, zeker voor wat dikkere huistijgers. Bovendien kunnen graanadditieven de bloedsuikerspiegel negatief beïnvloeden, de ontlasting van katten stollen en problemen bij de stoelgang veroorzaken. Het alkalische gehalte in kattenurine kan worden verhoogd door graan in kattenvoer, wat op zijn beurt kan leiden tot de vorming van urinekristallen.
Waar is glutenvrij kattenvoer van gemaakt?
Om alle problemen met graan in het voer te voorkomen, kun je je huistijger glutenvrij voer geven.
De ingrediënten in glutenvrij kattenvoer zijn enerzijds dierlijke componenten:
- mager vlees, gevogelte of vis
- slachtafval (hart, longen)
Er zijn ook plantaardige componenten en supplementen:
- groenten of aardappelen
- optioneel glutenvrije granen: rijst, maïs, gierst of amarant
- voedingsvezels
- vitamines
- mineralen
Voor glutenvrij kattenvoer geldt ook het volgende: suiker, smaakversterkers en aroma’s mogen niet aan het recept zijn toegevoegd. Dit zou geen beperking moeten betekenen voor het menuplan van de spinnende fijnproever. Ondertussen kun je in speciaalzaken een zeer grote selectie graanvrij kattenvoer krijgen, zowel droog als nat.