Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Voeding voor de oudere kat: dieet en tips

15.05.2023 - Leestijd: 5 minuten

Een oude kat kijkt in de camera

Naarmate katten ouder worden, veranderen hun eisen aan de inhoud van de voerbak. Er kunnen puur praktische redenen zijn. Een tandeloze oudere kat kan niet veel met droogvoer. Er vinden ook fysiologische veranderingen in het metabolisme van de kat plaats, waardoor de specifieke behoefte aan bepaalde ingrediënten verschuift. Het komt ook voor dat oudere katten nieuwe voedingsvoorkeuren ontwikkelen. Er zijn dus een paar dingen die je moet overwegen als je perfect voor je spinnende veteraan wilt zorgen.

Loading...

Hoe verandert het metabolisme van een oude kat?

Het verouderingsproces begint bij katten rond de leeftijd van acht jaar. Gezien het feit dat een goed verzorgde, gezonde huiskat tussen de 15 en 20 jaar kan worden, soms zelfs ouder, lijkt dit tijdstip erg vroeg te zijn. Maar uiterlijk vanaf de leeftijd van twaalf jaar wordt een kat als een senior beschouwd en heeft deze extra verzorging, inclusief gezondheidscontroles, verdiend. Dit is ook essentieel om het meest voorkomende zwakke punt op oudere leeftijd op te merken: de achteruitgang van de nierfunctie. Wanneer een storing merkbaar wordt door zichtbare symptomen, is het meestal te laat en hebben de organen nog maar een kwart van hun oorspronkelijke functionaliteit. Bovendien worden de darmen trager naarmate katten ouder worden. Het voer moet daarom bijzonder licht verteerbaar zijn.

Waar moet ik op letten bij het voeren van een oude kat?

Om de nierfunctie te ondersteunen, moet het voer voldoende hoogwaardige eiwitten bevatten – maar niet te veel! Bij oude katten moet ook de toevoeging van fosfor aan het voer worden verminderd. Het kattenorganisme is weliswaar afhankelijk van fosfor, maar een oudere huistijger heeft er aanzienlijk minder van nodig. Het teveel zou op zijn beurt de nieren belasten. Het seniorenvoer moet ook licht verteerbaar zijn: de darmactiviteit van het oude dier neemt wat af. Om deze reden zijn vitaminesupplementen ook nuttig in het dieet van senioren, zodat het organisme er ondanks de veranderde spijsvertering voldoende van opneemt.

De voedingsbehoeften van een oude kat blijven stabiel, terwijl het energieverbruik afneemt. Let dus op de voedingswaarden van de voeding. Een oudere kat die niet meer zoveel speelt, verbruikt minder calorieën en is daarom vatbaar voor gewichtstoename, wat op zijn beurt schadelijk zou zijn voor de gezondheid. De ideale voeding voor senioren houdt daarom bij de samenstelling rekening met alle leeftijdsgebonden veranderingen in de stofwisseling.

Ongeacht de voedingswaarden hebben veel oude katten een ander probleem: in de loop van de jaren zullen katten vroeg of laat ook tanden verliezen. Met een goede tandheelkundige zorg kunnen de tanden van je huistijger lang meegaan, maar als er uiteindelijk tekenen van slijtage of tandverlies optreden, kan de consistentie van het kattenvoer problemen veroorzaken. Let goed op of je kat nog kan bijten en kauwen op het voer of dat er moet worden overgeschakeld op zachte maaltijden.

Net als bij oudere mensen is het belangrijk dat oude katten voldoende drinken. Als de waterbak niet genoeg aandacht krijgt, probeer dan een kattenfontein. Veel huistijgers zijn al op jonge leeftijd enthousiast over zo’n stromende waterbron.

Mijn oude kat wil niet eten - wat moet ik doen?

Een oude kat blijkt soms onverwacht veeleisend te zijn bij de dagelijkse voeding. Wees erop voorbereid dat het oudere dier liever meerdere kleine porties per dag eet dan een paar grotere. Sommige oudere huistijgers waarderen het ook dat het eten wordt geserveerd in plaats van dat ze zelf naar de voerbak moeten lopen. Als dit je huistijger helpt om te eten, dan zou je het dier het plezier moeten doen. Als je verder gezonde kat weigert om te eten, kan dat zijn omdat het reukvermogen verzwakt is en de kat de kom gewoon onaantrekkelijk gevuld vindt. Warm het eten een beetje op – dit verhoogt de geur – of markeer het met een lekkere en geurintensieve substantie: een beetje tonijn, leverworst of moutpasta heeft een verkwikkende werking. Fysieke beperkingen kunnen de voerbak van de kat ook minder aantrekkelijk maken. Als het bejaarde dier gewoon niet meer zo lenig is, bied het voer dan aan in een iets verhoogde kom waaruit het staand kan eten. Zo’n eethulpmiddel kan een zegen zijn voor een kat met motorische beperkingen. Over het algemeen moet je minder droogvoer en meer natvoer geven – niet in de laatste plaats om de hydratatie te ondersteunen.

Zijn er nuttige voedingssupplementen?

Het volgende geldt ook voor katten: voedingssupplementen mogen alleen worden gegeven als dat specifiek nodig is. Oude katten hebben een verhoogde behoefte aan verschillende vitamines, mineralen en sporenelementen. Indien deze niet in voldoende hoeveelheden in het voer zitten, kunnen voedingssupplementen zinvol zijn, maar alleen na overleg met de dierenarts. Als er geen tekort is, kunnen toevoegingsmiddelen contraproductief zijn.

Er zijn natuurlijk gevallen waarin je katten op oudere leeftijd kunt helpen met speciaal voer. Zo kan de toevoeging van lactose, visolie of psyllium aan het voer van een oude kat met een zeer trage spijsvertering de darmactiviteit stimuleren. Als tussendoortje waarderen veel oude katten kleine hoeveelheden roomkaas of natuurlijke yoghurt. Let op: houd rekening met eventuele voedselintolerantie die je huistijger kan hebben!

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren