Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Kattenvoer bewaren: zo bewaar je kattenvoer op de juiste manier

15.05.2023 - Leestijd: 4 minuten

Ein Napf voll Katzenfutter.

Katten eten hun voer bij voorkeur in meerdere kleine porties gedurende de dag. Alles goed tot nu toe. Let wel: wat doe je als blikopener van je huisdier met de geopende dozen of blikken met voer? Er zijn enkele trucs en hulpmiddelen om het kattenvoer vers te houden tot de volgende maaltijd en te beschermen tegen zowel ongedierte als de neiging tot stelen van huisdieren.

Loading...

Waar moet ik op letten bij het bewaren van kattenvoer?

Bij het bewaren van kattenvoer is het, net als bij het omgaan met voedsel voor menselijke consumptie, belangrijk om de versheid en kwaliteit te behouden, maar om externe schade uit te sluiten. Ongedierte, schimmels en ook katten zelf hebben niets te zoeken in de voedselvoorraad. Opslagsystemen van kunststof zijn bijzonder effectief gebleken: het materiaal is hygiënisch en smaakloos.

Het ontwerp is relevant voor geschiktheid als kattenvoerbak:

  • Geurdichtheid: Het maakt niet uit hoe gemakkelijk je het geopende pakket verbergt: als je kat het heeft geroken, zal hij het voer ontdekken en het natuurlijk ook opeten.
  • Stevig afsluitbaar: Katten kunnen verbazingwekkend bekwaam en inventief zijn als het gaat om het openen van sluitingen. Schuif- of klikvergrendelingen zijn bijzonder gemakkelijk voor ze. Gebruik indien mogelijk goed bevestigde deksels of schroefdoppen.
  • Robuustheid: Het materiaal van de voorraadpot moet zo gemaakt zijn dat het in gesloten toestand bestand is tegen een val van de tafel zonder te breken en zonder dat het deksel openbarst. Dit voorkomt niet alleen dat huisdieren zichzelf kunnen bedienen, maar bespaart je ook de vervelende taak om alles op te ruimen.

Hoe kan ik droog kattenvoer bewaren?

Het is vaak goedkoper om grotere verpakkingen te kopen. Maar ook met een doos droogvoer van normaal formaat kan een kat enkele weken rondkomen. Dit betekent dat zodra de voedselverpakking wordt geopend, de inhoud goed en veilig moet worden bewaard, zodat de consistentie en kwaliteit van het product ongewijzigd blijft.

Hoe kan ik nat kattenvoer vers houden?

Eenmaal geopend nat kattenvoer hoort zeker in de koelkast. Daar is het veilig voor vliegen en blijft het vers en beschermd tegen uitdroging, zodat de kat nog kan genieten van de tweede maaltijd uit het blikje. Doe restanten van portiekommen of van BARF-eten in kleinere voedselcontainers en bewaar deze in de koelkast tot ze uiteindelijk worden gebruikt. Vermijd het mengen van de resten van verschillende soorten in dezelfde container: je kat vindt dit misschien niet lekker. Je kunt ook vers voedsel uit blik in een voedselbewaarbakje doen. Als alternatief kun je bijpassende deksels van siliconen krijgen om op open blikjes voedsel te plaatsen. Dit is minder omslachtig en bespaart je onnodige afwas.

Erg belangrijk: als natvoer eenmaal is geopend, moet je het binnen twee dagen gebruiken. Ondanks dat het in de koelkast wordt bewaard, verliest kattenvoer na verloop van tijd aan kwaliteit en kan het bederven, zij het met vertraging.

Trouwens: voer natvoer nooit rechtstreeks uit de koelkast. Haal het er ongeveer een uur van tevoren uit, zodat het op kamertemperatuur kan komen en zijn aroma kan ontwikkelen. Te koud voer kan maagpijn veroorzaken bij katten.

Wat kan ik doen als ik "van tevoren" moet voeren?

Een speciaal geval van voeropslag is het verstrekken van porties die vers en veilig moeten worden bewaard totdat ze worden gevoerd. Tegenwoordig is daar een oplossing voor in de vorm van voerautomaten. Deze goed doordachte voeropslagsystemen zijn een praktische oplossing voor werkende mensen om ervoor te zorgen dat katten ook bij korte afwezigheid worden verzorgd.

Voerautomaten geven het betreffende voerrantsoen af via een timer of een sensor. Tot die tijd blijven de etenswaren in een dicht en veilig opbergvak. Afhankelijk van het model zijn de automaten alleen geschikt voor droogvoer of droog- en natvoer. De automaten met een natvoerfunctie hebben een vacuüm- of koelfunctie om het voer vers te houden. Zoals bij alles wat nieuw is, zullen katten eerst moeten wennen aan deze manier van voeren: test het apparaat in je aanwezigheid.

Let op: zo’n voerautomaat is alleen geschikt als kortermijnoplossing. Bij langere afwezigheid dient een betrouwbare persoon voor het dier te zorgen of, indien er geen andere mogelijkheid is, dient accommodatie in een pension te worden geregeld.

Dit houdt het voer vers - vier tips

Tip 1: Vers aangekocht droog kattenvoer is enkele maanden houdbaar. Het is belangrijk dat droogvoer op een koele, donkere en vooral droge plaats wordt bewaard. Als droogvoer vochtig wordt, verliest het zijn stevigheid en zullen katten het afwijzen. Het risico bestaat ook dat het voedsel gaat schimmelen. Ongedierte zoals voedselmotten of spekkevers en hun larven, maar ook bepaalde mijten en knaagdieren, zijn erg geïnteresseerd in droog kattenvoer.

Tip 2: Hoewel droogvoer vaak in een plastic zak wordt verkocht, is het de moeite waard om bij het opbergen van het voer niet alleen te vertrouwen op een zaksluiting: de tas is waarschijnlijk niet bestand tegen scherpe kattenklauwen. Het voer blijft wel vers, maar is zeker niet beschermd tegen katten. Als het droogvoer alleen in dozen wordt verhandeld, is het noodzakelijk om het anders te bewaren. Als een doos eenmaal is geopend, kan deze nauwelijks veilig worden gesloten.

Tip 3: Kunststof blikken met aromavrije sluiting of kartonnen dozen die je in een donkere kast of lade bewaart, zijn bijzonder geschikt voor het bewaren van droogvoer. De duisternis is belangrijk omdat de ingrediënten in het voer, zoals vitamines, gevoelig zijn voor licht en kunnen breken bij blootstelling aan zonlicht.

Tip 4: Als de container leeg is, moet je deze grondig uitspoelen met warm water voordat je deze opnieuw vult. Gebruik geen wasmiddel: kleine geurresten kunnen ook vanuit de container op het voedsel terechtkomen. Dat ontsnapt niet aan de fijne neus van de kat; in het ergste geval weigert het dier om te eten.

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren