Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Koken voor de kat - maak zelf kattenvoer

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Eie Katze schnuppert an ihrem Napf.

Katten zijn fijnproevers. Waarschijnlijk heb je bij je huistijger al gemerkt dat deze speciale voorkeuren heeft ontwikkeld voor heel bijzondere voedselmerken of -soorten. Als je, om welke reden dan ook, naar een product grijpt waar je kat niet bekend mee is, kun je geïrriteerde blikken krijgen. Trouw aan het motto: moet ik dat eten?

Loading...

Wat zijn de voordelen van het bereiden van vers kattenvoer?

Katten zijn ook vaak kieskeurig over aanvullend voer: sommige huiskatten kunnen kaas niet weerstaan, andere vallen zelfs de groentemand aan. Maar toch denken de meeste katten er waarschijnlijk hetzelfde over: er is niets beters dan vers bereid voer. Als je af en toe een kattenmenu bereidt met vers gekochte en direct verwerkte ingrediënten, zorg je niet alleen voor een hoogwaardige variatie in de kattenbak.

Als je tijd en een beetje kooktalent hebt, vind je het misschien leuk om af en toe vers voer voor je kat te bereiden. Hierdoor heb je ook volledige controle over de gebruikte ingrediënten. Bereid het voedsel echter voor een dier met de behoeften van een gespecialiseerd roofdier, niet een “alleseter” zoals mensen dat zijn. Dit betekent dat je bij het koken voor katten opnieuw moet nadenken over enkele voorbereidingsstappen die je uit de keuken kent. Als je de volgende punten in acht neemt, is het bijna zeker dat je kat het voer zal kunnen verdragen. Want net als bij mensen zijn er ook intoleranties bij dieren. Als je je zorgen maakt, kun je het beste je dierenarts om advies vragen.

Hoe zit het met taurine?

Het aminozuur taurine is een elementair bestanddeel van evenwichtige kattenvoeding. Katten hebben het nodig voor hun stofwisseling en spijsvertering. Taurine wordt in het zoogdierlichaam geproduceerd door een samenstelling uit andere aminozuren. In tegenstelling tot andere dieren kunnen katten echter niet genoeg taurine in hun eigen lever aanmaken. De enzymen die hiervoor nodig zijn, zijn slechts in beperkte mate actief. Katten hebben dus absoluut voldoende taurine nodig via hun voeding. Je kunt hiervoor zorgen door rauw vlees te voeren: zo nemen katten ook extra taurine op.

Bij het serveren van rauw vlees is absolute hygiëne vereist. Zorg dat het vlees goed gekoeld blijft en maak het voor het voeren zorgvuldig schoon. Omdat taurine kan worden vernietigd door de werking van warmte, is gekookt vlees niet ideaal als het gaat om de levering van taurine. Overigens is de vleesleverancier die het meest rijk is aan taurine niemand minder dan de muis – de klassieke prooi van jagende katten.

Taurine is ook in de handel verkrijgbaar als voedingssupplement in poedervorm. Voor de juiste dosis voor je huistijger kun je het beste je dierenarts raadplegen. Afhankelijk van ras, leeftijd, gewicht en dieet kunnen de behoeften individueel variëren.

Welke ingrediënten kan ik gebruiken voor kattenvoer?

Vlees

Vis

Aardappelen, rijst en wortelen

Zuivelproducten

Ei

Kruiden

Olie

Erg belangrijk: let bij het bereiden van kattenvoer altijd op bekende allergieën of voedselintoleranties van je huistijger!

Koekjes bakken: traktaties voor de huistijger

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren