Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

De kat krabt aan de bank? Een krabpaal maakt deel uit van de basisuitrusting.

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Een kat ligt op de rugleuning van de bank

Het maakt niet uit of je huistijger naar buiten mag of binnen blijft: je hebt minimaal één krabpaal nodig, of liever twee of meer in verschillende kamers. Idealiter heeft elke kamer de mogelijkheid om klauwen te slijpen. Maar een krabpaal is meer dan een soort gigantische nagelvijl. Uitkijkpunt, avonturenspeeltuin en ontspanningsruimte - krabpalen zijn multifunctioneel meubilair.

Loading...

Waarom hebben katten een krabpaal nodig en waar moet ik op letten?

De krabpaal voor katten is een van de belangrijkste meubels voor katten. Bij het slijpen van de klauwen komen de buitenste hoornlagen los, de klauwen blijven scherp. Het gaat niet alleen om pedicure: krabben dient ook om territorium af te bakenen en stress te verlichten. Bovendien is klimmen en zitten op een verhoogd uitkijkpunt typisch sociaal en comfortabel gedrag van katten.

De klassieke krabpaal bestaat uit in sisal gewikkelde stammen, zitplanken en ligstoelen. Sommige modellen hebben ook krab- en ligvlakken van wilgentakken, vlechtwerk of bananenbladeren. Er zijn vrijstaande krabpalen met plafondspanners of voor wandmontage. De zit- en liggedeeltes zijn meestal bekleed met zacht textiel.

Waar je op moet letten bij een krabpaal

  • Plaatsing: de beste plek voor de kattenkrabpaal is in de directe omgeving van het slaapgedeelte. Ook wanneer de huistijger niet in of op de krabpaal slaapt, kan hij deze gebruiken voor rek- en klimoefeningen als hij wakker wordt. De krabpaal bevindt zich ook handig halverwege slaap- en voerplek of de kattenbak. Als de krabpaal zich daarentegen in een dode hoek van de kamer bevindt, is de kat meestal minder geïnteresseerd.
  • Interieur: de krabpaal moet minimaal één zitje per kat hebben en idealiter ook een knuffelhol waarin de huistijgers zich kunnen terugtrekken.
  • Stabiliteit: een kattenkrabpaal moet robuust en stabiel zijn. Als de kat er met een rennende start opspringt, mag hij niet draaien. Monteer de krabpaal indien mogelijk stevig, bevestig hem aan het plafond of aan zwaar meubilair – of zorg ervoor dat hij een brede basis heeft.
  • Materiaal: de kern van de krabpaal moet stevig zijn. Besteed aandacht aan de afwerking. Een goede kwaliteit kattenkrabpaal gaat vele jaren mee; alleen de omwikkeling moet na verloop van tijd worden vernieuwd.
  • Afmetingen: de stammen van de krabpaal moeten minimaal twaalf centimeter in doorsnee zijn. Ten minste één stam moet hoog genoeg zijn zodat de kat zich er langs kan uitstrekken.
  • Schoonmaken: afneembare, machinewasbare stoffen hoezen op zitplanken en grotten zijn praktisch.
  • Veiligheid: er mag geen speelgoed met banden aan de krabpaal worden vastgemaakt. Als de kat verstrikt raakt in het touw tijdens het klauwen en uitglijden, kan hij zichzelf verwonden. Losse nietjes op stoffen onderdelen zijn ook riskant: dit komt echter niet voor bij een krabpaal van goede kwaliteit.

Mijn kat krabt aan het behang en de bank - wat nu?

Als de kat aan het behang krabt of zich vergrijpt aan de meubels, alhoewel er een krabpaal aanwezig is, heeft dat meestal niets met klauwverzorging te maken. Katten markeren hun territorium of plekken waar ze aanspraak op maken, met zichtbare krassen. Bij het krabben komen ook feromonen vrij via de poten. Daarom is een plek die al is bekrast een opwindend punt voor mededelingen vanuit het perspectief van een kat: als er meerdere katten in het huishouden zijn, wordt de krabplek het communicatiecentrum.

Begrijp deze „kattengraffiti” niet verkeerd als vernielingsdrang. De kat begrijpt niet dat dit gedrag een probleem voor je is. Toch wil je je inboedel natuurlijk beschermen. Als de kat niet uit de buurt blijft van bepaalde plekken, probeer het dan moeilijker te maken om er te komen. Bescherm het behang door er een zware bloempot voor te schuiven, en plak krabmatten op meubels. Als de kat de bank krabt, probeer dan dekens of strategisch geplaatste kussens te gebruiken om de bank te beschermen tegen de klauwen. Sisal-speelgoed kan ook voorkomen dat katten aan meubels krabben.

Hoe laat ik mijn kat wennen aan de krabpaal?

Katten staan over het algemeen wantrouwend tegenover vernieuwing in huis. Het kan dus gebeuren dat je huistijger zelf in eerste instantie een luxe krabpaal negeert. Met de gebruikelijke trucs (kattenkruid- of feromoonsprays als lokgeur) kun je hun interesse voor de krabpaal wekken.

Je kunt de krabpaal ook integreren in het dagelijkse spel met de kat. Als je nog geen ervaring hebt met krabpalen, kun je snel succes behalen door direct te voorkomen dat de kat op de verkeerde plekken krabt (duidelijk „Nee!” en het dier wegzetten) en uitbundige lof wanneer hij de krabpaal toevallig gebruikt. Je moet het krabgedrag van de kat wel goed in de gaten houden.

Probeer in geen geval om ze gewoon aan de krabpaal te hangen door het dier tegen de stam te houden of door demonstratief met de poot van je kat erover te wrijven – dit zal je kat afschrikken. Als je wilt, kun je ook een versie in babyformaat voor je kitten kiezen – maar de kitten heeft al snel het „volwassen model” nodig.

Hoe kies ik de juiste krabpaal?

Welke krabpaal het beste bij jou en je kat past, hangt af van verschillende omstandigheden:

  • Woonstijl: het maakt de kat weinig uit hoe de krabpaal eruit ziet. Toch moeten de klimmeubelen harmonieus in je inrichtingsstijl passen. Gelukkig heeft de vakhandel tal van modelvarianten beschikbaar, van de functioneel neutrale standaard tot de luxe designvariant. Vrijstaande krabpalen en traploos verstelbare kolomsystemen kunnen eenvoudig worden geïntegreerd.
  • Standplaats: in een ruim appartement kun je grote krabpaallandschappen opzetten, maar in een klein appartement kan dat niet. Maar er zijn ook oplossingen voor krappe woonomstandigheden, zoals krabplanken in verschillende vormen en montagemogelijkheden, bijvoorbeeld als krabplank voor in de hoek van de kamer. Een elegante oplossing zijn krabbakken: in plaats van een slanke stam heeft dit krabmeubel een soort zuil en geïntegreerde kattengrotten om lekker in te kruipen.
  • Grootte van de krabpaal: bij het houden van grote en zware kattenrassen zoals Maine Coons of Noorse boskatten moet het formaat en de stabiliteit van het klimmeubel passen bij die van de kat en voldoende robuust zijn.
Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren