Bestel tot uiterlijk 18 december om je bestelling voor kerstmis te ontvangen. Last minute cadeautje nodig? Bezoek dan een van onze Maxi Zoo-winkels.

Bestel tot uiterlijk 18 december om je bestelling voor kerstmis te ontvangen. Last minute cadeautje nodig? Bezoek dan een van onze Maxi Zoo-winkels.

  • Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

Reisziekten bij de hond: we hebben nuttige tips en informatie voor je

04.01.2024 - Leestijd: 5 minuten

Hund sitzt im geöffneten Kofferraum und schaut auf Strand und Meer

Wil je met je eigen hond naar het buitenland reizen? Hier vind je belangrijke informatie over verschillende parasieten en ziekteverwekkers en hoe je je op tijd hierop kunt voorbereiden.

Je gaat binnenkort naar het zuiden op vakantie en je hond moet mee, natuurlijk met de best mogelijke bescherming tegen eventuele ziekten. Lees hier het advies van prof. Dr. Georg von Samson-Himmelstjerna, directeur van het Instituut voor Parasitologie en Tropische Diergeneeskunde van de Diergeneeskundige Faculteit van de Vrije Universiteit Berlijn en voorzitter van de Duitse deskundige organisatie ESCCAP.

Welke gevaren zijn er als je met de hond op vakantie gaat?

Om deze vraag te kunnen beantwoorden, moet je eerst het onderscheid maken tussen twee dingen:

  1. Welke ziekten of ziekteverwekkers komen er voor in je vakantieland? En:
  2. hoe kan je hond dit oplopen? Bijvoorbeeld leishmaniose: deze ziekte wordt door zandvliegen overgebracht. Dit betekent dat in landen waar zowel zandvliegen als de ziekteverwekkers van leishmaniose voorkomen, er een concreet gevaar voor je hond bestaat. Bovendien moet je je informeren over het gedrag van zandvliegen, zodat je de juiste beschermingsmaatregelen kunt nemen voor je trouwe viervoeter.

Waarmee moet ik rekening houden voor bepaalde vakantielanden?

Aangezien je op veel dingen moet letten, heeft de onafhankelijke deskundige organisatie ESCCAP een reisadvies ontwikkeld die gratis beschikbaar is voor hondenbezitters op de website van ESCCAP. Klik gewoon op de interactieve kaart van Europa op het land waar je naartoe wilt reizen en ontdek vervolgens welke parasieten en ziekten daar voorkomen. Tegelijkertijd ontvang je hier een gedetailleerde checklist met individuele voorzorgsmaatregelen voor tijdens en na de reis.

Wat zijn de beschermingsmaatregelen voor landen in het Middellandse Zeegebied?

In landen zoals Portugal, Spanje en Zuid-Frankrijk, waar zowel zandvliegen als de verwekker van leishmaniose veel voorkomen, beveelt de ESCCAP bepaalde maatregelen aan:

beschermingsmaatregelen voor landen in het Middellandse Zeegebied

  • Honden mogen niet buiten slapen na zonsondergang.
  • De slaapplaats van de hond moet worden beschermd met een klamboe.
    Effectief zandvlieg-/muggenwerend middel met een afstotende werking.
  • De eenjarige vaccinatie tegen leishmaniose biedt geen 100% bescherming en kan bijwerkingen hebben, afhankelijk van het hondenras. Vraag dit na bij je dierenarts. De vaccinatie beschermt je hond alleen in combinatie met een muggenwerend middel en moet na 12 maanden worden vernieuwd.

In sommige vakantielanden brengen bepaalde muggen de larven van hartwormen (Dirofilaria immitis) en huidfilaria (Dirofilaria repens) over. Hier moet je je hond, naast een doeltreffend muggenwerend middel, ook met bepaalde tussenpozen een medicijn tegen hartworm toedienen. Het doel van een dergelijke behandeling is het doden van de hartwormlarven die zich in de eerste maand na de overdracht bij de hond kunnen ontwikkelen, om te voorkomen dat ze zich in de hartkamer nestelen en ernstige schade aan de organen kunnen veroorzaken.

Het hondenadvies over “ontwormen” van Maxi Zoo bekijken!

Wanneer moet ik met preventieve maatregelen beginnen?

Bij bescherming tegen zandvliegen en muggen, bijvoorbeeld, treedt het volledige effect van de beschermende halsbanden na ongeveer 2 weken in werking. Afhankelijk van het product houdt het afweereffect tot 6 maanden aan. In het geval van een spot-on tinctuur, die tussen de schouderbladen van de hond wordt gedruppeld en van daaruit over de hele huid wordt verspreid, treedt het volledige effect binnen 24 uur in werking.

Voor een vaccinatie tegen leishmaniose moet eerst een bloedonderzoek worden uitgevoerd om uit te sluiten dat je hond aan leishmaniose lijdt. Alleen als het resultaat van het bloedonderzoek negatief is, mag je hond worden gevaccineerd. De hond krijgt een basisvaccinatie met drie vaccinaties met elk een tussenpoos van drie weken. Daarna duurt het nog vier weken voordat de hond volledig is beschermd. Je moet dus ten minste drie tot vier maanden vóór de reis aan deze preventieve bescherming beginnen.

Voor inreizen in bepaalde landen zoals Finland, Groot-Brittannië, Ierland, Malta of Noorwegen moet de hond 24 tot maximaal 120 uur voor aankomst tegen lintwormen (Echinococcus multilocularis) zijn behandeld. De behandeling wordt met datum en tijdstip in het Europees dierenpaspoort vermeld. Ook hier is het dus belangrijk om op tijd naar de dierenarts te gaan.

Weer thuis aangekomen: waar moet ik op letten?

Opvolging is noodzakelijk als je naar een gebied met hartwormen op reis bent geweest. De hond moet dan namelijk zowel aan het begin van de reis als daarna met tussenpozen van 30 dagen worden behandeld. En ook nog een keer thuis, 30 dagen na je terugkeer.

Dit is wat Professor Dr. von Samson-Himmelstjerna specifiek aanraadt

Professor Dr. von Samson-Himmelstjerna: “De beste bescherming tegen leishmaniose en hartwormen is natuurlijk om je hond niet mee te nemen naar gebieden waar deze veel voorkomen. Maar als je weet hoe, kun je je hond ook op vakantie doeltreffend tegen parasieten en ziekten beschermen. De hier genoemde voorbeelden maken duidelijk dat een reis naar het buitenland met een hond goed moet worden voorbereid.

Rauhhaardackel wird von Tierarzt untersucht

Mijn concrete advies: bekijk al vroeg, bij voorkeur 3 tot 4 maanden voor vertrek, het reisadvies op de website van ESCCAPE en ga naar de dierenarts met de checklist die je daar kunt downloaden. Zo kunnen de nodige geneesmiddelen op tijd worden besteld en onderzoeken en behandelingen in gang worden gezet.”

De volledige reisbescherming op een rijtje

Welke maatregelen in welk Europees vakantieland nodig zijn, ontdek je in het reisadvies op de website van ESCCAP.

Muggen-, teken- en vlobescherming (spot-on, beschermende halsbanden)

Vaccinatie tegen leishmaniose

Wormenkuur tegen hartwormen

Bijzondere regels voor bepaalde landen

Reisziekte bij een hond

Reisapotheek voor reizen met de hond

Dit hoort in elke reisapotheek voor honden

Je eigen checklist. Vink aan wat je al in je reisapotheek hebt:













Heeft je hond een reisziekte? Hoe heb je je hond op de reis voorbereid? Deel je ervaringen met ons op onze sociale kanalen!

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren

Overzicht van andere onderwerpen