• Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

Top 5 voedingsmythes bij katten

15.05.2023 - Leestijd: 4 minuten

Eine Katze frisst Futter aus einem Napf.

Je wilt dat het je geliefde spinneusje overal goed gaat - daarom denk je na over haar voeding - dat heeft duidelijk met elkaar te maken! Maar telkens weer duiken er beweringen en meningen op waarvan niet helemaal duidelijk is of ze wel echt waar zijn. Wij ontzenuwen ze nu: de 5 grootste voedingsmythes bij katten.

Mythe #1

Granen zijn schadelijk voor katten.

Het belangrijkste even vooraf: katten zijn pure carnivoren. In tegenstelling tot honden, die in de loop van de evolutie het vermogen hebben ontwikkeld om granen te verteren.
Voor katten maken zaden en granen gewoon geen deel uit van het voedingsspectrum. De meeste huistijgers vinden een bepaald aandeel graan niet erg, maar andere reageren met klachten – bijvoorbeeld als ze reageren op de gluten die in veel soorten graan zitten. Als een kat echter uitsluitend met spiervlees zou worden gevoed, zou dit op lange termijn de nierfuncties kunnen beschadigen. Daarom moet aan het blikvoer een bepaalde hoeveelheid vegetarische ingrediënten worden toegevoegd, bijvoorbeeld in de vorm van voedingsvezels uit granen.

Granen zijn dus in principe niet schadelijk. Het hangt af van de hoeveelheid in het kattenvoer.

En overigens:

 de redenen voor allergieën zijn velerlei, ze kunnen niet worden uitgesloten door een graanvrij dieet!

Mythe #2

Door industriële productie gaan belangrijke voedingsstoffen verloren.

Eine Katze frisst.

Nee, als het voer en de productie van goede kwaliteit zijn, zeker niet.

In echt goed voer worden zelfs belangrijke voedingsstoffen toegevoegd. Bijvoorbeeld taurine, dat van vitaal belang is voor katten – goed voor de ogen, de stofwisseling, de hersenen en het hart. Let bij het kopen van voedsel altijd op de kleine lettertjes, d.w.z. de ingrediënten die op de verpakking worden vermeld.

Let bijvoorbeeld ook op toegevoegde suiker, want te veel suiker kan leiden tot ziekten als obesitas en diabetes.

Trouwens: Het is ook een misvatting dat ingeblikt voedsel vol met conserveringsmiddelen zit. Met name ingeblikt voedsel heeft dat niet nodig – inblikken is een vorm van fysieke conservering zonder additieven.

Mythe #3

Droog kattenvoer veroorzaakt de vorming van urinestenen.

Nee.

Het is een feit dat katten vaak last hebben van urinestenen. Er kunnen echter verschillende oorzaken zijn, zoals te weinig vocht, een veranderde pH-waarde van de urine, bacterievorming in de blaas of oververzadiging van voedingsstoffen in het voer. Ook zwaarlijvigheid en weinig beweging kunnen factoren zijn. Droogvoer kan dit bevorderen, vooral als het van slechte kwaliteit is, maar het is niet de enige reden!

Overigens is natvoer alleen niet voldoende om de vochtopname te garanderen. Je kat moet in ieder geval nog drinken!

Tips voor luie drinkers vind je in dit advies “Drinkgedrag van katten: Wat te doen als de kat niet drinkt?“.

Mythe #4

Kattenvoer bevat lokstoffen, vooral de goedkope.

Nou, dat kan gebeuren en het hangt echt af van de kwaliteit van het voer.

Ook hier: kijk naar de ingrediëntenlijst. Het is echter moeilijk precies te zeggen wat lokstoffen nu precies zijn. Daar is namelijk geen vaste definitie voor. Volgens de regelgeving voor diervoeders mogen echter geen stoffen worden toegevoegd die niet zijn toegestaan. Je kunt er dus zeker van zijn dat er geen verslavende chemicaliën in zitten, want die zijn beslist niet toegestaan!

Soms worden echter aroma’s gebruikt om de smaak te verbeteren en het voedsel aantrekkelijker te maken. Het voedsel wordt bij wijze van spreken dus verondersteld ‘aantrekkelijk te zijn’.

Zoals reeds vermeld, het is een kwestie van kwaliteit. Een hoogwaardig kwaliteitsvoer heeft in elk geval geen additieven of aroma’s nodig.

Person stellt Katze Napf mit Trockenfutter hin

 

Koop kattenvoer online.

Naar de webshop

Mythe #5

Katten hebben variatie in smaak nodig.

Nee! Dat is pure vermenselijking.

Het is zeker mogelijk dat sommige fluwelen pootjes kieskeurig zijn. Maar in feite is zelfs het tegendeel het geval: Frequente verandering van voeding kan schadelijk zijn en spijsverteringsproblemen veroorzaken. Belangrijker dan de kwestie van smaak en variatie is het voedingsgehalte van de voeding. Voorzie je katten van een evenwichtige voeding op basis van ras, leeftijd en energiebehoefte.  Ze zullen je bedanken met een langdurige gezondheid!

Meer informatie over kattenvoer en supplementen vind je in ons advies Volledig en aanvullend kattenvoer“.

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren

Overzicht van andere onderwerpen