Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Hongerstaking of ziekte? Oorzaken waarom je kat niet eet

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Eine Katze schaut in ihren Napf

Als je huistijger normaal gesproken al bij de kom staat te wachten zodra je in de buurt van de kast komt waar je zijn eten bewaart, maar plotseling, zonder aanwijsbare reden, het voer onaangeroerd laat staan, is er iets mis. Plotselinge desinteresse in het eten kan onschadelijke oorzaken hebben. Je hebt vast zelf ook wel eens dagen dat je gewoon geen eetlust hebt. De kat kan ook om verschillende redenen af en toe een maaltijd overslaan. Als een kat met een normaal gesproken gezonde eetlust echter een aantal dagen niet of nauwelijks eet en daarbij mogelijk ook een verminderd algemeen welzijn vertoont, moet je onmiddellijk contact opnemen met de dierenarts.

Loading...

Wat zijn de redenen waarom de kat voedsel weigert?

Als de kat de voerbak geen blik waardig gunt, kunnen de oorzaken onschadelijk zijn. Bij een buitenkat kan het bijvoorbeeld gemakkelijk gebeuren dat het dier gewoon genoeg gegeten heeft. Misschien heeft hij onlangs een muis gevangen en opgegeten of ontdekt hoe hij in de buurt aan ander voer kan komen. Als de huistijger uit de voerbakken van soortgenoten eet, kan het ook gebeuren dat hij voor zichzelf beseft dat het hem naast de deur gewoon lekkerder smaakt en daarom zijn eigen eten niet aanraakt om voor zijn baasje onbegrijpelijke redenen.

Ook acute spijsverteringsproblemen kunnen leiden tot een weigering om te eten. In het geval van maagklachten weet de kat instinctief wat er op dat moment niet goed voor hem is en vermijdt hij de consumptie van voedsel totdat hij zich beter voelt. Ook wanneer de kat kort na het nuttigen van een bepaald voer braakt, zal hij dit onthouden en zal hij vanaf dat moment walgen van dat voer. Dat ken je vast zelf ook wel: alleen de gedachte aan of geur van een bepaald voedingsmiddel maakt je al misselijk.

Een tabby kat eet voedsel uit een oranje kom

Als je kat zich in een acute stressvolle situatie bevindt, rouwt of loops is, kan dit ook de eetlust beïnvloeden. Ten slotte kan iets in de omgeving van de kat zijn eetlust bederven, bijvoorbeeld drukte op de plek waar hij zijn eten krijgt, een verkeerde plaats voor de etensbak of – in de zomer – een te hoge temperatuur, waardoor de eetlust afneemt.

Wat kunnen de organische oorzaken zijn?

Als je kat niet eet en de bovenstaande verklaringen niet van toepassing zijn, dan kan de weigering om te eten ernstige organische oorzaken hebben. In dat geval moet een dierenarts snel de oorzaken vinden. Verlies van eetlust is een veel voorkomend symptoom van verschillende ziektes.

Wat kan er mis zijn met het eten?

Als externe omstandigheden en organische oorzaken kunnen worden uitgesloten, kan de reden voor de plotselinge onwil om te eten bij het voedsel zelf worden gevonden.

Mogelijke oorzaken:

  • Niet vers genoeg: met name voor natvoer is het van belang dat de inhoud van de etensbak vers is. Etensresten of vers voer dat de kat niet meteen opeet mogen niet lang blijven liggen, zeker niet bij zomerse temperaturen.
  • Bedorven voedsel: doe de zicht- en reukproef, valt er iets op het voer aan te merken waardoor het voer oneetbaar is?
  • Onbekend eten: sommige katten worden misselijk van nieuwe soorten voer. Verander het eten stapsgewijs. Doe steeds een beetje meer van het nieuwe eten bij het oude.
  • Consistentie: is er iets veranderd in de receptuur of de verwerking van het voer van een vertrouwd merk dat de kat zou kunnen irriteren?
  • Te veel van het goede: zou het kunnen dat de kat te veel of te lang een bepaald voer heeft gekregen? Dan kan hij er gewoon genoeg van krijgen.
  • Gevoeligheid voor ingrediënten: als het voer componenten bevat waarvoor de kat gevoelig is, kan het dier het betreffende product instinctief weigeren.

Hoe kan ik de eetlust van de kat stimuleren?

Er valt niets op het voer aan te merken, een acute ziekte kan worden uitgesloten en ook de externe omstandigheden zijn oké, maar blijft de kat toch het voer weigeren? Met deze tips kun je de eetlust van je kat weer opwekken. Zorg voor rust rondom de plek waar de kat gevoerd wordt. De etensbak moet op een plaats in de woning staan waar de kat ongestoord kan eten, uit de buurt van looppaden. Als je meerdere katten hebt, moet elke kat zijn eigen bak hebben, zodat elk dier in alle rust en zonder voedselnijd kan eten. Natvoer kun je gemakkelijk opwarmen: dit versterkt de geur en maakt het aantrekkelijker voor de kat. Componenten met een sterke geur helpen om minder geliefd voer verleidelijker te maken; bijvoorbeeld een beetje tonijn op dieetvoer zonder veel smaak. Stimuleer de typische prooidrift van de kat en verwerk het voer in een spel. Een snackbal, zoekspelletjes met verborgen voedsel en beloningen moedigen het dier aan om op voedsel te jagen en de vangst te verslinden.

Overzicht van mogelijke ziekten

Koorts

Verkoudheid

Vergiftiging

Kattenziekte/kattenleukemie

Gebitsproblemen/ontsteking in de keelholte

Parasieten (bijvoorbeeld lintwormen)

Nierfalen

Leeftijd

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren