Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

De Burmees - de trouwe en intelligente oosterling

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Een Burmeese kat ligt op de bank

Als je een poezenbeest wilt dat actief en vriendelijk is voor mensen, zul je in de Burmese kat een trouwe metgezel vinden. Het verlangen naar gezelschap van mens en dier maakt deze oosterse schoonheid tot een ideale familiekat. Dit zachtaardige kattenras staat ook open voor kinderen en heeft een sterke behoefte aan voldoende fysieke en mentale beweging. Als ze dienovereenkomstig wordt gesocialiseerd, ontwikkelt ze een hechte band met haar mensen.

Loading...

Het karakter van de Burmees

Zoals veel oosterse raskatten is de Burmese kat buitengewoon intelligent en mensgericht. Burmese katten zijn ook speels en nieuwsgierig. Deze huistijger heeft absoluut de aandacht nodig van haar mensen, met wie ze graag uitgebreid praat.

Verzorging en behoeften van de Burmees

Burmezen zijn gemakkelijk te verzorgen katten die bij voldoende activiteit buitengewoon prettige huisgenoten zijn. Vanwege hun behendigheid willen ze veel verstop- en klimplekjes en veel speelgoed en krabmogelijkheden. De energieke dieren zijn in mindere mate geschikt om op hun alleen bij je binnen te houden. Idealiter hebben ze minimaal een afgeschermd balkon of tuin tot hun beschikking.

Hoewel Burmese katten een hechte band met hun mensen ontwikkelen, wordt het niet aanbevolen om ze in hun eentje te houden. Deze poezenbeesten zijn blij met een rustige soortgenoot als partner, omdat ze de neiging hebben om te domineren. Als je je huistijger lang alleen moet laten vanwege je werk, moet je hem daarom zeker een kattenpartner gunnen.

De kleuren van de Burmese kat

Door het klimaat heeft de Burmese kat een zijdezachte, lichte vacht met weinig ondervacht. Idealiter heeft dit geen patroon. Jonge katten hebben vaak een subtiele streepjestekening. Het gezichtsmasker van de Burmese kat mag wat donkerder zijn.

De erkende kleurenschaal voor de Burmese kat omvat tien verschillende tinten: naast blauw, seal, chocolade, rood en hun verdunningen crème en lila, zijn er de tweekleurige varianten seal-tortie, lilac-tortie, blue-tortie en chocolate-tortie. Bij de aanduiding ‘tortie’ gaat het om driekleurige katten die naast de basiskleur de bovengenoemde tortie-kleuren hebben.

Andere landen of fokregio’s zoals Nieuw-Zeeland erkennen ook tabby-tekeningen en -kleuren zoals karamel, abrikoos of zilver.

Herkomst van de Burmees

De Burmese kat komt uit het voormalige Birma, het huidige Myanmar. Ze behoorde waarschijnlijk tot een van de 16 tempelkattenrassen die door de boeddhistische monniken werden gehouden. Haar Thaise naam Maeo Thong Daeng betekent “koperkat”. Aangenomen wordt dat een dokter van de Amerikaanse marine in 1930 de eerste Burmese kat naar Amerika heeft gebracht. Wetenschappers en genetici ontdekten dat Wong Mau, die eruitzag als een lichtbruine Siamese kat, een eigen ras vertegenwoordigde. Wong Mau is gefokt met Tai Mau, een Siamese kat met de kleur Seal Point. De verdere dekking met de zoon van Wong Mau resulteerde in een nestje lichtbruine katten, die worden beschouwd als de voorlopers van de moderne fokkerij van dit kattenras.

Bijzonderheden van de Burmese kat

Ook al is het niet wetenschappelijk bewezen, deze mooie oosterse poes zou een bijzonder hoge leeftijdsverwachting hebben van tussen de 12 en 18 jaar. Soms wordt zelfs een gemiddelde leeftijd van 18 jaar gemeld. Houd er dus bij het kiezen van een Burmese kat rekening mee dat je er heel lang voor moet zorgen. De zachte en liefdevolle huistijger zal je belonen met veel liefde en aandacht. Kijk voordat je een poes aanschaft goed of ze afkomstig is van een erkende fokker en of ze goed gesocialiseerd is.

Profiel Burmees

Ras
Burmese kat
Oorsprong
Myanmar
Grootte
klein tot middelgroot, lengte tot 50 centimeter
Gewicht
poezen 4 tot 4,5 kilogram, katers 5 tot 6 kilogram
Anatomie
gespierd en sterk; ziet er minder compact uit dan ze is
Vorm van de kop
oud Burma-type met een langwerpige wigvorm, iets korter in Europa en als tweede variant iets botter; ogen en oren liggen ver uit elkaar, oogleden typisch oriëntaals
Ogen
groen, amber
Vacht en kleur
zijdeachtige vacht met weinig ondervacht, nauw aansluitend; tien verschillende erkende kleuren; Color Point
Vachtverzorging
af en toe borstelen
Karakter
zachtaardig, nieuwsgierig, behendig, heeft veel activiteit nodig, aanhankelijk
Kenmerken
hoge levensverwachting, goed geschikt als familiedier
Leefomgeving
in een woning met een soortgenoot en met toegang tot een afgeschermd balkon of in de tuin

Vind de juiste producten voor je Burmese kat

Loading...

Meer opwindende kattenthema's en kattenrassen