Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Tips voor kattenbakvulling: accessoires voor het binnentoilet

15.05.2023 - Leestijd: 5 minuten

Katzenstreu und Streuschaufel.

Katten staan bekend om hun netheid. Honden kunnen veel leren van hun toiletgewoonten. Zodra de huistijger zijn werk heeft gedaan, wordt het resultaat discreet begraven. Wat een buitenkat probleemloos tussendoor doet, is moeilijker voor een binnenkat omdat er in een woning geen zachte grond is. Als katteneigenaar kun je helpen met een kattenbak vol kattenbakvulling. Let wel: wat wc-papier is voor mensen, is vulling voor katten. De keuze is enorm en er zijn talloze merken en materialen. Welke kattenbakvulling moet je kiezen?

Loading...

Hoelang is kattenbakvulling al beschikbaar?

Katten moeten graven om hun uitwerpselen te verbergen. Dat gebeurt niet uit schaamte, maar dient ter discretie. Katten verbergen instinctief hun uitwerpselen, zodat noch soortgenoten noch vijanden deze kunnen zien. Door ze te begraven, kunnen vreemden de geur van de uitwerpselen ook moeilijker ruiken. Doordat katten (soms uitsluitend) thuis werden gehouden, werd het probleem van een adequate alternatieve oplossing steeds urgenter. De Amerikaan Edward Lowe vond de oplossing in de jaren veertig van de vorige eeuw. Hij kwam op het idee om katten een mengsel van bentoniet en gelaagd silicaat aan te bieden. Het nieuwe granulaat werd goed ontvangen door de dieren, die het voorheen moesten doen met een mengsel van zand, zaagsel en as. Zo werd Lowe de geheime held van alle eigenaars van binnenkatten, omdat hij tegenwoordig wordt beschouwd als de uitvinder van de moderne kattenbakvulling. Het oorspronkelijke mengsel werd op de markt gebracht onder de naam ‘Kitty Litter’. Het toen opgerichte bedrijf van Lowe is nu opgegaan in de Ralston Purina-groep.

Waar is kattenbakvulling van gemaakt?

Lowes basis van silicaat en minerale componenten is nog steeds de basis voor de meeste kattenbakvullingproducten. Maar het assortiment is uitgebreid.

Welke kattenbakvulling wordt aanbevolen voor kittens?

Als er kittens in huis zijn, dien je om veiligheidsredenen (zelfs als het de kattenmoeder voor korte tijd irriteert) af te zien van de gebruikelijke klontvormende kattenbakvulling met bentoniet of silicaat en over te schakelen op biologische vulling. De reden daarvoor: kittens zijn nieuwsgierig en verkennen de wereld met al hun zintuigen. Dat betekent ook dat kittens het idee kunnen krijgen om te proberen of kattenbakvulling goed smaakt. Klontvormende vulling die per ongeluk wordt doorgeslikt, kan gevaarlijk zijn voor zo’n klein lichaam. Hout- of plantenvezels zijn ook niet gezond voor de kleine kat, maar ze zijn veel minder gevaarlijk en volledig verteerbaar. Zodra kittens hebben geleerd om niet uit de wc te eten, kun je indien gewenst langzaam overschakelen naar de gebruikelijke kattenbakvulling.

Waarom eten katten kattenbakvulling?

Als je je kat betrapt op het eten van kattenbakvulling en het niet om een onwetende kitten gaat, moet je achterdochtig worden. Behalve mechanische irritatie van het maagdarmkanaal is er ook een risico op vochttekort in het orgaan door de ingeslikte vulling. Bovendien kan de vulling in de darm gaan klonteren en tot een levensbedreigende darmobstructie leiden. De gerichte consumptie van kattenbakvulling kan ook een alarmsignaal zijn dat de kat een tekort aan mineralen heeft en probeert om de mineralenbalans in zijn lichaam in evenwicht te brengen door vulling te consumeren. Veel dieren beginnen instinctief toegankelijke vervangende bronnen te consumeren als er deficiëntieverschijnselen zijn. Als dit je vreemd in de oren klinkt, kijk dan of het dier andere tekenen van bloedarmoede vertoont, zoals erg bleek tandvlees en lichtgekleurd bindvlies. Een besmetting met endoparasieten zoals lintwormen, hormoonstoornissen of diabetes kunnen er ook voor zorgen dat katten plotseling vulling gaan eten. Als je een gegronde verdenking hebt, moet je zeker je dierenarts laten uitzoeken of er sprake is van een deficiëntieverschijnsel of een ziekte. De meeste gevallen zijn echter onschuldiger. Vulling eten is dan eenvoudigweg een slechte gewoonte waaraan de kat gewend is geraakt, misschien uit verveling of stress. Als het eenvoudigweg een slechte gewoonte is, vervang dan indien nodig de kattenbakvulling door een onschadelijke plantaardige variant en zorg ervoor dat de kat voldoende bezig is.

Welke soorten kattenbakvulling zijn er?

Minerale vulling

Minerale vulling bestaat uit verschillende kleimineralen die aanzienlijk meer vloeistof kunnen opnemen dan puur zand. Het nadeel van pure minerale kattenbakvulling is een relatief lagere geurbinding.

Vulling van silicagel

Vulling van silicagel is gemaakt van kiezelgel, een poreus materiaal dat veel vloeistof kan bevatten. Het leuke eraan? De kiezelgel bindt de urinecomponenten en geurtjes, terwijl het vocht kan verdampen. De kattenbakvulling blijft droog en hoeft minder vaak vervangen te worden. De bestanddelen van de kattenbakvulling zijn echter zo licht dat langharige katten ze door het huis kunnen dragen. Je kent silicagel als bescherming tegen vocht uit het dagelijks leven. In nieuwe lederwaren zitten vaak kleine papieren zakjes met de opdruk ‘Niet eten’. Deze zijn gevuld met de gel.

Vulling van biologisch materiaal

Vulling gemaakt van biologisch materiaal bestaat uit houtvezels, houtpellets of maïsstengels. Het belangrijkste voordeel van biologische vulling is het milieuaspect: het materiaal is volledig biologisch afbreekbaar. Bovendien kunnen plantenvezels vocht goed binden.

Minerale klontvormende vulling

Minerale klontvormende vulling is een verdere ontwikkeling van de minerale vulling uit de jaren ’80, waarbij de samenstelling van het gebruikte materiaal is veranderd en meer bentoniet is toegevoegd. Als het kleimateriaal vochtig wordt, krijgt het een leemachtige, gebonden consistentie. Je kent het effect wellicht van je aardewerkcursus. Deze stukken klei kunnen eenvoudig uit de kattenbak worden gehaald. Dat bespaart materiaal omdat niet altijd de hele vulling vervangen hoeft te worden.

Loading...

Meer artikelen over katten die je wellicht ook interesseren