Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
-10% voor nieuwe klanten
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
  • Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

Hondenspelletjes voor thuis en onderweg

15.05.2023 - Leestijd: 7 minuten

Labrador spielt mit blauem Ball

Puppy's en jonge honden houden van spelen. Spelenderwijs trainen ze de motoriek en leren ze de gedragsregels in de roedel. Maar waarom spelen voor honden tot op hoge leeftijd belangrijk blijft, hoe je het kunt gebruiken om de band met je trouwe viervoeter te versterken en hoe je de beste hondenspelletjes voor binnen en buiten in je dagelijks leven kunt integreren, lees je hier.

Loading...

Waarom spelen honden?

Spelen versterkt de sociale band en het gevoel bij de roedel te horen. Het maakt niet uit of de roedel uitsluitend uit dieren bestaat. Gedurende hun hele leven cultiveren honden hun sociale contacten en verminderen ze agressie door te spelen. Het bevordert verdraagzaamheid en communicatie onder elkaar, maar ook de intelligentie van de dieren: heel toevallig worden oplossingen gevonden en wordt het zelfvertrouwen versterkt. Zoals de mariene bioloog Jaques Cousteau ooit zei: “Spelen is een activiteit die niet serieus genoeg kan worden genomen.”

Onze tip:
Communicatie en interactie zijn belangrijker dan bezit: hondenonderzoekers hebben ontdekt dat honden liever het speeltje hebben waar hun eigenaar aandacht aan besteedt, dan een speeltje dat eigendom is van een soortgenoot.

Hondenrassen spelen ieder op hun eigen manier

Honden hebben niet alleen individuele voorkeuren, maar ook rastypische: labradors zijn gefokt om met mensen samen te werken. Hun speelgedrag wordt gekenmerkt door sociale saamhorigheid en goede samenwerking. Teckels daarentegen waren bedoeld om zelfstandig op te treden in het hol van de das en terriërs waren bedoeld om ratten te vangen. Hun spel is onafhankelijker, ruwer en agressiever. Greyhounds geven de voorkeur aan racespelletjes om stoom af te blazen en herdershonden hebben het leiden van een kudde dieren in hun bloed – je beledigt hun intelligentie met eenvoudige balspelletjes. Zoek uit wat jouw trouwe viervoeter leuk vindt om mee te spelen en pas het activiteitenniveau aan zijn leeftijd en gezondheidstoestand aan.

Heer lees je meer over de hondenrassen.

Hondenspelletjes kunnen in vier categorieën worden onderverdeeld:

  • Bewegingsspellen
  • Intelligentiespellen
  • Speurspellen
  • Buitspellen

Outdoor: hondenspelletjes in de tuin en onderweg

Maak het jezelf gemakkelijk! Spelen moet een integraal onderdeel zijn van de dagelijkse routine van je hond. Integreer speeltijd in dagelijkse routines, zoals de tuin sproeien of een wandeling maken. Dit zal de oude routine doorbreken en je aantrekkelijker maken als baasje. Je hond zal meer op jou gericht zijn – jullie band zal worden versterkt. Neem gewoon een speeltje mee tijdens de wandeling: verstop het, leg het op plaatsen waar het beklommen moet worden of laat je hond het apporteren, vangen of dragen. Voor sommigen moet het piepen, anderen zijn dol op hondenballen of hondenfrisbees, en weer anderen kauwen graag op touwen. Trouwens: het is weerlegd dat touwtrekspelen de drang van de hond om te domineren bevordert. Er is niets mis met een krachtmeting, maar wees geen spelbreker en laat je trouwe viervoeter winnen. In de zomer kan een waterspeeltje je hond verleiden om in het koele nat te springen, of de tuinslang kan voor plezier en verkoeling zorgen. Geef je huisdier afwisseling. Monotoon ballengooien bijvoorbeeld overbelast de gewrichten en kan verslavingsverschijnselen uitlokken.

Zoekspelletjes zijn beweging en denkwerk in één

Zoekspelletjes zijn ook geschikt om de hond binnenshuis te laten spelen, maar zijn ook heel gemakkelijk om buiten te doen. Laat je hond in het park of de tuin zitten. Op deze manier kun je de basiscommando’s “zit” en “blijf” tegelijkertijd oefenen. Toon hem een traktatie en verstop het dan. Volg nu met het commando “Zoeken”. Herhaal dit totdat je hond de traktatie gevonden heeft. Aangezien de moeilijkheidsgraad kan worden verhoogd door de verstopplaats, blijft het spel lang spannend voor je hond.

Onze tip:
Trek altijd speeltraktaties af van het dagelijkse portie om je hond te helpen zijn gewicht te behouden. Je kunt ook een speeltje verstoppen.

Verstopspelletjes versterken de binding

Is je viervoeter vaak koppig en rent hij graag vooruit? Verstop je dan achter een boom in een onopgemerkt moment. Je hond zal verrast zijn! Maar laat hem je vinden zodra hij naar je begint te zoeken. Eindig de speelfase met een zoekspelletje naar een traktatie of speeltje. Op die manier zal hij snel beseffen dat het de moeite waard is om dicht bij je te blijven. Verhoog de moeilijkheidsgraad, maar hou altijd je zoekende metgezel in de gaten.

Terrein agility-parcours

Creëer je eigen behendigheidsparcours in het bos of park. Het motto is: onder, over en rond! Er zijn geen grenzen aan je fantasie, maar laat je hond alleen oefeningen doen waartoe hij lichamelijk in staat is en pas op voor het risico van blessures.

Wat je allemaal voor een parcours kunt gebruiken:

• Boomstammen om op te balanceren
• Takken voor een Cavaletti-reeks
• Parkbankjes om onderdoor te kruipen
• Bomen voor een ronde slalom
• Boomstronken om op te springen
• Greppels of beken als spronghindernis

Onze tip:
In de tuin zijn er meestal veel gelijksoortige voorwerpen die kunnen worden omgebouwd. Kelders en garages zijn ook echte schatkamers. Een oude set autobanden kan bijvoorbeeld uitstekend worden gebruikt. Behendigheidssets zijn ook voor een klein prijsje verkrijgbaar speciaalzaken.

Indoor: slimme hondenspelletjes in huis

Hondenintelligentiespelletjes zijn een welkome afwisseling – niet alleen bij hondenweer. Onze viervoetige vrienden hebben hersenspelletjes nodig, zodat ze geestelijk gezond blijven. Mentaal werk is ook belangrijk voor oudere honden. Zoek- en snuffel spelletjes zijn over het algemeen een goed idee. Maar je trouwe viervoeter kan je ook helpen met het huishouden. Laat hem de sokken naar de wasmand dragen of het net met de aardappelen naar de keuken. Ik weet zeker dat hij het graag zal doen voor een beloning!

Intelligentiespelletjes voor honden: het muffinspel

Voor dit spel heb je een muffinblik nodig, een paar ballen die groot genoeg zijn om de holtes te bedekken en lekkernijen om eronder te verstoppen. Laat je hond toekijken hoe je de traktaties op het blik legt. Geef dan het commando “Zoeken”. Je hond snuffelt zijn weg van traktatie naar traktatie. Het spel wordt moeilijker naarmate je minder lekkernijen verstopt. Voedselspelletjes en spelborden van verschillende moeilijkheidsgraden, kun je net als snuffeltapijten natuurlijk ook kant-en-klaar kopen.

Apporteren oefenen met de snack-dummy

Apporteren is een prachtig apporteerspel waar je hond dol op zal zijn. Maak de snack dummy echt interessant: laat je hond kijken hoe je hem vult. De prikkelarme omgeving in huis is perfect voor training. Gooi nu de dummy en laat je hond hem apporteren. Je hond krijgt de heerlijke vulling alleen als hij de dummy in je hand legt. Dit versterkt de band en versterkt de basisgehoorzaamheid. Later kun je de dummy ook verstoppen: laat je hond gaan zitten en geef het commando “Blijf”. Als het tijd is om te gaan, stuur hem er dan op uit met “Zoek”.

Aan de leeftijd aangepast spel

Een oudere hond heeft een andere behoefte om te spelen dan een jongere. Het ravotten staat niet meer op de voorgrond. Hij doet liever snuffel- en intelligentiespelletjes.. Puppy’s, daarentegen, hebben de neiging zich helemaal te laten meeslepen. Dit is waar jij, als de roedelleider, moet ingrijpen. Verspreid kleine speelsessies met veel lichamelijk contact over de dag en bedenk welk spel zinvol is. Zo zijn bijvoorbeeld touwtrekspelletjes minder geschikt voor honden die hun tandjes wisselen.

Als je de basis legt voor samenspel op zo’n jonge leeftijd, zullen jij en je viervoeter er een leven lang plezier van hebben.

Toch moeten werpspelletjes met de nodige voorzichtigheid worden gespeeld. Ze worden alleen aanbevolen voor volwassen, gezonde en sterke honden die zich graag inspannen in het najagen van ballen. Maar: overdrijf het niet! Anders zal je hond snel een “ballenjunkie” zijn. Het snelle lopen en stoppen kan ook de gewrichten belasten. Bovendien moedig je het jachtinstinct van je viervoeter aan, een gedrag dat niet altijd wenselijk is.

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren

Overzicht van andere onderwerpen