Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Zelf hondenspeelgoed maken

15.05.2023 - Leestijd: 6 minuten

Hund hat Spielzeug im Maul

Feit is: honden spelen graag met hondenspeeltjes. Het maakt ze niet uit of het speelgoed gekocht of zelfgemaakt is. Het belangrijkste is dat het leuk is voor hen om te trekken, te scheuren, te achtervolgen, traktaties uit te snuffelen of mee te knuffelen. De meeste hondenspeeltjes kun je makkelijk zelf maken. Hondenspeeltjes maken is leuk, wekt gegarandeerd je eigen creativiteit en is goed voor het milieu.

Loading...

Van welk speelgoed houden honden?

Met het juiste hondenspeelgoed oefen je je pelsneus niet alleen lichamelijk, maar ondersteun je ook zijn geestelijke ontwikkeling. Honden ontdekken hun wereld door te ruiken. Snuffelspelletjes geven de hond de kans om zijn neus ook buiten de wandeling te gebruiken. Ze simuleren de natuurlijke zoektocht naar voedsel en dagen de hond mentaal uit. Honden houden er ook van om aan dingen te trekken. Je kunt dit direct gebruiken voor speelse training: Trekspeelgoed is een geweldige manier om commando’s als “af” en “nee” te oefenen. Kauwspeelgoed is niet alleen goed voor het gebit, het helpt de hond ook om stress te verminderen.

Actieve viervoeters spelen graag vangbal en apporteren. Deze moeten echter met de nodige voorzichtigheid worden genuttigd. Zij simuleren de jacht en kunnen daardoor onaangenaam jachtgedrag versterken. Bovendien moet je huisdier al volgroeid zijn voor balspelen: het snelle rennen en stoppen kan de gewrichten beschadigen.

Hoe kan ik zelf speelgoed voor mijn hond maken?

Je hebt niet veel nodig om de hond bezig te houden. Een oude handdoek kan snuffelen aanmoedigen als je hem oprolt en er traktaties of droogvoer in verstopt. Laat je fantasie de vrije loop en gebruik wat je vindt. Een oude kartonnen doos gevuld met krantenpapier waarin je hapjes verstopt, voldoet net zo goed als een stengel geweven van oude katoenen repen. Je zult zien – het maken van je eigen hondenspeelgoed is leuk voor jou en je natte neus!

Welpe rennt im Spiel

Welke materialen zijn bijzonder geschikt?

Gebruik kranten, eierdozen, rollen toiletpapier of papierresten. Honden vinden het heerlijk als het knettert! Vul verpakkingen of gebruik lege PET-flessen. Je moet echter wel met je handen van scherpe dingen, spijkers of metalen nietjes afblijven. Zorg ervoor dat je harige vriend het nieuwe speeltje niet in kleine stukjes breekt die kunnen worden ingeslikt.

Hier zijn drie populaire hondenspeeltjes die je gemakkelijk kunt maken met slechts een paar gebruiksvoorwerpen. Maak je eettafel leeg, neem de tijd en ga aan de slag! En als je geen tijd hebt om ze te maken, vind je in onze winkel een ruime keuze aan hondenspeeltjes voor je neus.

DIY-snuffeltapijt voor de speurneus

Je zult versteld staan hoeveel plezier je trouwe viervoeter zal beleven aan het steken van zijn neus in je zelfgemaakte tapijt en het zoeken naar de traktaties die daar verborgen liggen.

Zorg voor het milieu en gebruik versleten fleecedekens, afgedankt winterbeddegoed of oude handdoeken. Als je wilt dat het hondenspeeltje je ook bevalt, gebruik dan verschillende gekleurde fleecedekens in kleuren die je mooi vindt.

Eerst knip je de stof in stroken van ruim 10 centimeter lang. De breedte en het aantal stroken dat je nodig hebt, hangen af van de afmetingen van je vloermat. Het is beter om een relatief kleine badmat of wasbak te gebruiken, zodat je minder knopen hoeft te leggen en de hond niet overbelast bij het snuffelen aan de traktaties. Een kleine snuffeldeken is ook veel gemakkelijker op te bergen. Knip een grote badmat op de gewenste maat.

Afhankelijk van de dikte van de stof die je gebruikt, heb je één tot drie stroken stof per gaatje nodig. Je kunt een mooi tapijt maken door twee of meer gekleurde stroken stof te gebruiken en ze afwisselend dicht te knopen. Rijg nu een strook stof door twee naast elkaar liggende gaten, maak het op dezelfde lengte en knoop het vervolgens met twee strakke knopen aan de mat vast. Herhaal deze procedure tot de mat volledig bedekt is met geknoopte stroken stof. Het snuffeltapijt moet dicht en “pluizig” zijn aan het einde, omdat dit de enige manier is om de traktaties goed te verbergen. Je zult zien hoe enthousiast je viervoeter zal zijn over snuffelen.

Tip van Maxizoo-medewerkster Juliane:
“Ik gebruik vaak een snuffeltapijt waarin je voer en traktaties kunt verstoppen. Aangezien mijn viervoeter een echte bundel energie is, is dit speciale tapijt voor dieren de perfecte vervanging voor een personal trainer en houdt het ook mijn Louis het hele jaar door fit.”

Sokken-octopus om te werpen en knuffelen

Het octopus hondenspeeltje zelf maken is bijzonder eenvoudig en snel. Je kent ongetwijfeld het verschijnsel van de “sok-slikkende wasmachine” en hebt dus een paar losse sokken in je kast staan. Dat is de basis van je octopus speelgoed. Het maakt niet uit of de sokken vol gaten zitten.

Om de sokken-octopus te maken, heb je nodig:

  • veel oude sokken
  • vast koord of een strook stof
  • een schaar
  • Ca. 30 min. tijd om te knutselen

Neem eerst een sok in je hand en vul die met een paar andere sokken in bij de tenen tot zich daar een vrij grote bal heeft gevormd. Trek nu twee of drie sokken over de eerste om een ui-look te creëren. Hoe meer sokken je op elkaar legt, hoe stabieler je octopus hondenspeeltje uiteindelijk zal zijn. Als je een mooie octopuspop wilt maken, bepaal dan welke kleuren je de laatste drie sokken wilt hebben. Bind de sokken vervolgens onder het gevulde gedeelte van de sok zeer stevig aan elkaar met een scheurvast koord of een stevige strook stof (bijvoorbeeld de afgeknipte zoom van een sok). Het resultaat moet lijken op een eenvoudige lappenpop met een te groot hoofd. De laatste stap is de sokken in het onderste deel van de pop in gelijkmatige stroken te knippen. Maak de snede tot aan de vetersluiting onder de bal. Knoop vervolgens drie losse franjes samen tot kleine vlechtjes, die je onderaan vastknoopt. De sokoctopus is klaar! Je kunt het zelfgemaakte hondenspeeltje dan gebruiken als werpspeelgoed voor touwtrekspelletjes of als “kauwbot”.

Snackrol voor slimme lekkerbekken

Een spannend hondenspeeltje dat je bijzonder snel kunt maken is de snack- of traktatierol. De taak van de hond is om de snacks uit de geperforeerde rol te halen.

Hiervoor heb je nodig:

  • stabiele kartonrol (posterrol, verpakkingsrol, etc.)
  • twee passende afsluitingen
  • Schroevendraaier of een kleine handboor
  • een stabiele schaar
  • Lekkernijen/Droogvoer voor honden
  • Ca. 30 min. tijd om te knutselen

Snijd eerst de kartonnen rol op de gewenste lengte. Als je de kartonnen rol nieuw koopt, krijg je er twee bijpassende deksels bij. Anders kun je de deksels zelf maken van stevig karton door twee cirkels met een iets grotere diameter uit te knippen en die met de juiste kromming in de buisopeningen te steken. Indien nodig is het ook voldoende om de openingen af te sluiten met opgefrommelde kranten. Boor nu een paar gaatjes in de kartonnen buis met de schroevendraaier/handboor. De grootte van de gaten hangt af van de grootte van het droogvoer waarmee je de rol wilt vullen. De juiste grootte van het gat zorgt ervoor dat je hond het voer er gemakkelijk uit kan pikken. Vul er nu het zelfgemaakte hondenspeeltje mee.

Je hond zal snel doorhebben dat er iets lekkers te halen valt en het hondenspeeltje heen en weer beginnen te rollen tot de lekkernijen eruit vallen. Meer ideeën: in plaats van de kartonnen rol kun je ook een ronde en afsluitbare plastic doos of een grote, stevige yoghurtpot gebruiken.

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren

Overzicht van andere onderwerpen