Voedingscalculator voor je hond: zo geef je je hond de juiste hoeveelheid voer!
26.08.2024 - Leestijd: 12 minuten
Er is tegenwoordig een breed scala aan voedingsmogelijkheden voor honden. Het is een uitdagende taak hier het overzicht te houden. Tussen termen als BARF, droog- en natvoer, glutenvrij en eiwitrijk, is het belangrijk om te weten hoeveel voer je viervoeter echt nodig heeft. We hebben nuttige informatie voor je verzameld, zodat je de hoeveelheid voer voor je hond realistisch kunt inschatten en kunt uitleggen welke factoren belangrijk zijn.
- Hoeveel voer heeft mijn hond nodig?
- De hoeveelheid voer is afhankelijk van de energiebehoefte
- Energiebehoeften berekenen: zo gaat dat!
- Hoe hoog is de behoefte van puppy's en oudere honden?
- Heeft mijn hond overgewicht of ondergewicht?
- Bereken de hoeveelheid voer voor de hond: voedingssupplementen
- Speciale behoeften bij het berekenen van de voeding van de hond
- Hondenvoer calculator - droogvoer geven
- Hondenvoer calculator: natvoer op de juiste manier voeren
- Hondenvoer calculator - kook het zelf en meng het op de juiste manier
- Hondenvoer calculator voor BARFen
- Voedingsadvies voor honden
- Voedingscalculator - Puppyvoeding
- Calculator "hond" - ervaring en gevoel voor verhoudingen
Ten eerste is het niet mogelijk om een algemeen antwoord op deze vraag te geven. De berekening van de juiste hoeveelheid voer voor jouw hond wordt bepaald door verschillende factoren. We tonen je de belangrijkste dingen en leggen uit waar je rekening mee moet houden bij je berekening.
Als je je hond kant-en-klaarvoer geeft, is het goed om om te beginnen de aanwijzingen op de verpakking te volgen. Dit is echter altijd een voedingsadvies en geen „dosering“ tot op de gram, zoals bijvoorbeeld bij medicijnen het geval is.
Als algemene regel geldt: luister naar je gezonde verstand als het om voeding gaat. Jij kent je hond het beste en leeft nauw met hem samen. Houd zijn figuur, de gewichtsontwikkeling en het welzijn in de gaten. Zo kan je gemakkelijker beoordelen of je de juiste hoeveelheid voer hebt ingesteld. De volgende tips zullen je daarbij helpen.
Hoeveel gram hondenvoer er daadwerkelijk in de bak belandt, hangt af van de daadwerkelijke energiebehoefte van je hond. Onder andere de volgende vragen zijn belangrijk voor de berekening:
- Hoe groot/zwaar is je hond?
- Wat is het ras van je hond of wat zit er in je kruising?
- Kan jouw hond goed verteren?
- Krijgt jouw hond snoepjes?
- Heeft hij ondergewicht of overgewicht?
- Hoeveel beweging krijgt je hond?
- Is je hond drachtig of zoogt puppy’s?
- Is je hond gecastreerd?
- Heeft je hond een stofwisselingsstoornis?
Bij het voeren van je hond is het essentieel om te zorgen voor een goede balans tussen eiwitten en energie. Een goede toevoer van vitaminen en mineralen is ook essentieel voor het behoud van de gezondheid van je hond. Hoewel de exacte voedingsinformatie voor volledige voedingsmiddelen al op de verpakking staat, is het vooral belangrijk om de exacte verhoudingen voor afzonderlijke voedingsmiddelen te kennen.
Er zijn automatische voedingscalculators op internet die bepalen hoeveel voer je hond nodig heeft. Met de volgende formule volgens Meyer en Zentek kun je ook zelf in een handomdraai de energiebehoefte bepalen. Het resultaat is de energiebehoefte van een volwassen hond in megajoules.
Energiebehoefte = 0,52 MJ x (lichaamsgewicht)kg 0,75 = MJ per dag
In het specifieke voorbeeld van een volwassen hond van 25 kg is de berekening als volgt:
Energiebehoefte = 0,52 MJ x 25kg 0,75 = 5,81 MJ per dag
Weet je niet veel over megajoules en wil je het vergelijken met calorieën? Voeg dan gewoon nog eens 239 toe aan je resultaat, wat betekent dat onze voorbeeldhond met een lichaamsgewicht van 25kg ongeveer 1388 calorieën per dag nodig heeft.
Tip: Er bestaan ook formules om andere behoeftes te bepalen, zoals de eiwitbehoefte van je hond. Geïnteresseerden kunnen nog gedetailleerder te weten komen hoeveel voer en in welke verhoudingen je hond dit nodig heeft.
Puppy’s hebben hogere energie- en voedingsbehoeften. Als je de energiebehoeften van je puppy wilt bepalen, moet je onderscheid maken tussen kleine en grote hondenrassen.
- Puppy’s van kleine hondenrassen = 0,66 megajoule x lichaamsgewicht in kg 0,75
- Puppy’s van grote rassen = 0,75 megajoule x lichaamsgewicht in kg 0,75
Het lichaamsgewicht is gebaseerd op het huidige gewicht, niet op het streefgewicht voor een volwassen hond van het ras.
Ook oudere honden hebben andere behoeften dan jongvolwassen honden. Ze hebben minder energie nodig omdat ze niet meer zo actief zijn en hun stofwisseling over het algemeen minder energie verbruikt. Denk eraan om ook hier de hoeveelheid voer aan te passen.
Twijfel je, vraag dan aan je dierenarts of die je hiermee kan helpen. Lees meer over leeftijdsgeschikte voeding voor jouw hond in onze gids.
Tegenwoordig zijn de meeste honden helaas te dik en hebben ze een welvaartsbuik. Dit is niet gezond, want het belast de stofwisseling, bloedsomloop en gewrichten.
Je kunt zien of je hond een ideaal gewicht heeft als de ribben en wervels nog net niet afzonderlijk zichtbaar zijn. Je kunt ze dan gemakkelijk en zonder druk voelen. Als je van bovenaf naar je hond kijkt, moet zijn middel duidelijk te herkennen zijn – er zijn hier echter rasspecifieke verschillen.
Als je hond ondergewicht heeft, zijn de ribben en wervels duidelijk zichtbaar.
Als je hond echter waarschijnlijk overgewicht heeft, is de taille moeilijk te herkennen en is het moeilijk of onmogelijk om de ribben en wervelkolom te voelen bij het aaien.
De beste manier om de gewichtsontwikkeling van je hond te herkennen is door hem regelmatig te wegen. Veel dierenartspraktijken hebben een geschikte weegschaal in de wachtkamer. Je kunt kleine honden ook gewoon in je armen houden en je eigen weegschaal gebruiken.
Tip: Vergeet niet dat zelfs de kleine traktaties tussen de maaltijden calorieën bevatten en houd hier rekening mee bij het berekenen van de hoeveelheid voer voor je huisdier. Als je veel traktaties geeft of je hond zelfs bij je eigen maaltijden betrekt, moet je wel aanzienlijk minder in de bak van je hond doen.
Tip: Er staat een grote weegschaal bij de ingang van bijna elke MAXIZOO-winkel: neem je hond mee en weeg hem elke keer als je inkopen gaat doen. Dit is de makkelijkste manier om het gewicht van je hond te bepalen, vooral voor grote honden.
Met de hondenvoercalculator kun je de energiebehoefte van je hond berekenen. Eiwit- en vetbehoeften kunnen ook gemakkelijk worden bepaald. Het is veel moeilijker als het gaat om extra voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en sporenelementen en aanvullend voer om de gezondheid van je hond te ondersteunen. Bij het doseren van supplementen voor honden is het aan te raden de aanbevelingen op de verpakking precies op te volgen.
Bijzonder populaire als aanvullende voeding voor honden zijn vitamine- en voedingsmengsels om het afweersysteem van het lichaam te versterken in de winter, voor huid en haar en voor de gewrichten bij lichte artrose. Er zijn ook voedingssupplementen van hoge kwaliteit voor een rustige en soepele spijsvertering, die naast de normale voedingsbehoeften kunnen worden gegeven.
Ook zijn er ook speciale vitamine- en mineralenmengsels voor hondeneigenaren die hun honden BARF voeren of zelf voor ze koken.
„Gevoelig“, „glutenvrij“ of „eiwitrijk“ – steeds meer soorten voer hebben tegenwoordig een speciaal etiket. Voor de meeste honden is deze speciale voeding niet nodig. Maar als je een gevoelige of zieke hond hebt, moet je weten wat er allemaal wordt aangeboden.
De term „gevoelig“ verwijst meestal naar hypoallergeen voedsel dat slechts één soort eiwit bevat, bijvoorbeeld één soort vlees. Over het algemeen is de lijst met ingrediënten voor deze voedingsmiddelen vaak veel korter dan voor andere soorten voedsel. Let bij het berekenen van de voeding op de energie-inhoud, want die kan lager zijn.
„Glutenvrij“ voer is voer waar geen glutenbevattende granen zoals tarwe in zitten. Het eiwitgehalte van „eiwitrijke“ voeding is hoger – wat goed is voor werkhonden. Puppy’s hebben ook veel eiwitten nodig. Maar wees voorzichtig met oudere honden of viervoeters met nierproblemen. Hun eiwitbehoefte is lager.
Veel hondeneigenaren kiezen voor droogvoer als dagelijkse voeding. Droogvoer is praktisch in gebruik, zeer duurzaam en gemakkelijk op te bergen. Wat de dosering betreft, kun je gewoon de tabel op de verpakking volgen. Deze aanbeveling geeft een bepaald doseringsbereik op basis van het gewicht van je hond.
Droogvoer heeft een zeer hoog energiegehalte per gram. Er zijn ook grote verschillen tussen de vele soorten droogvoer. Dit betekent dat je de aanbevelingen opnieuw moet bestuderen als je van soort of merk verandert. De meeste soorten droogvoer hebben een energie-inhoud van ongeveer 350 tot 380 calorieën per 100 gram voer. Dit betekent dat onze voorbeeldhond van 25 kg ongeveer 380-400 gram van dergelijk droogvoer per dag kan krijgen.
Natvoer bevat grote hoeveelheden water en verschilt daarom aanzienlijk van droogvoer wat betreft de energie-inhoud. Gemiddeld bevat 100 gram natvoer in de meeste varianten zo’n 100 tot 120 calorieën. Dit betekent dat onze voorbeeldhond van 25 kg tussen de 800 en 1200 gram natvoer per dag zou eten, afhankelijk van het ras.
Tip: Geef je meestal natvoer en schakel je alleen over op droogvoer als je op reis bent, omdat dat praktischer is? Let dan goed op de hoeveelheden, want de hoeveelheid in de bak zal veel minder zijn. Daarom zijn veel hondeneigenaren erg gul als ze af en toe droogvoer geven.
Vermijd je kant-en-klaarvoer en compleet voer uit de winkel helemaal? Zelf koken voor je hond en rauw voeren – BARF – zijn al weer jaren erg populair. Geen wonder, want je hebt volledige controle over wat er elke dag in de bak van je hond belandt. Voor jou als hondeneigenaar is zelf hondenvoer koken of BARFen echter een bijzondere uitdaging: je moet ervoor zorgen dat je hond alles binnenkrijgt wat hij nodig heeft.
Dit geldt zowel voor de inname van energie als van voedingsstoffen. Een complete maaltijd bestaat niet alleen uit vlees, maar moet ook orgaanvlees, botten, groenten, fruit, mineralen, oliën en kruiden bevatten. Als je wilt, kun je koolhydraten toevoegen voor een verhoogde energievoorziening.
Om er zeker van te zijn dat je hond niets tekort komt, moet je zeker een vitamine- en mineralenmix van hoge kwaliteit voor BARF gebruiken en door het voer mengen. Dit zal de voedingsbehoeften dekken met stoffen die anders verwaarloosd zouden kunnen worden bij het voeren van rauwe voeding.
Tip: Als rauw vlees of koken te tijdrovend voor je is, gebruik dan gewoon puur vlees uit blik. Deze vormen het vleesgedeelte van de maaltijd van je hond. Voeg groenten, fruit en oliën toe – en je zelfbereide voeding is klaar!
Wil je graag BARFen maar weet je niet zeker hoe je dit moet berekenen? Onze informatiepagina’s over BARF helpen je de basis te leren. De meeste BARF-concepten werken met een vlees/groente-verhouding van 70:30 of 80:20, wat betekent dat 70 tot 80 procent van de maaltijd uit vlees moet bestaan en 10 tot 15 procent uit botten en slachtafval.
De overige 20 tot 30 procent bestaat uit groenten, fruit en koolhydraten. Fruit vormt het kleinste deel. Groenten moeten gekookt worden omdat honden de cellulose die ze bevatten moeilijk kunnen afbreken. Havermout, aardappelen en rijst zijn bijzonder geschikte bronnen van koolhydraten. Koolhydraten zijn alleen nodig als je hond een bijzonder hoge energiebehoefte heeft.
Je hond heeft ook een hoogwaardige olie nodig. Zalm, lijnzaad en hennepolie bevatten veel omega-3 vetzuren en zijn daarom bijzonder aan te bevelen. Je hond heeft ongeveer 0,3 gram per kilogram lichaamsgewicht nodig. Dit betekent dat onze voorbeeldhond met een lichaamsgewicht van 25 kg 25 kg x 0,3 gram = 7,5 gram olie per dag nodig heeft. Dat is ongeveer een theelepel.
Tip: Er zijn verschillende aanbieders van BARF-calculators online. Neem contact op met gespecialiseerde adviseurs en vraag om een advies op maat voor jouw hond. Met BARF heb je alle ingrediënten zelf in de hand en daarom is deze voedingsmethode een interessant alternatief voor kant-en-klare voeding, vooral voor honden met speciale behoeften of allergieën.
Heb je alle aanbevelingen opgevolgd en is je hond nog steeds te dik? Of lijdt jouw hond aan intoleranties die zich uiten in zachte ontlasting of huidproblemen? Voor eigenaren van honden met speciale dieetwensen en iedereen die de best mogelijke voeding voor zijn hond wil, is een voedingsconsult voor honden aan te raden. Dit wordt aangeboden door grote dierenartspraktijken, dierenklinieken, diergeneeskundige praktijken en gespecialiseerde diervoedingsdeskundigen. Controleer de kwalificaties en opleiding van de consulent zorgvuldig, want de functie van hondendiëtist is niet beschermd door de staat. Aanbieders met een relevante veterinaire achtergrond worden aanbevolen.
Als onderdeel van het consult moet je precieze informatie geven over de voeding van je hond. Het is het beste om van tevoren een dagboek bij te houden. Hierdoor kun je vaak verbanden herkennen tussen voeding en problemen in het dagelijks leven.
Puppy’s groeien snel en hebben de juiste voedingsstoffen en meer voeding nodig in verhouding tot hun lichaamsgewicht dan volwassen honden. Hoewel puppy’s de nodige energie moeten krijgen, mogen ze niet te zwaar worden. Pas de hoeveelheid voer in deze periode aan de behoeften van je puppy aan. Hetzelfde geldt voor bijzonder atletische en drachtige/zogende teven. Nuttige informatie over puppyvoeding vind je in dit artikel.
Ook al is natuurlijke rauwe voeding – BARF – in de mode, het wordt niet aanbevolen als de enige voedingsmethode voor puppy’s of drachtige teven. Het vergt veel ervaring en kennis om de hoeveelheid elke twee weken opnieuw te berekenen en ervoor te zorgen dat het hondje altijd alles krijgt wat het nodig heeft. Dierenartsen en hondenvoedingsdeskundigen raden daarom af om de eerste maanden zelf te koken en BARF te gebruiken.
Als je wilt, kun je je puppy echter vertrouwd maken met zijn eerste rauwe, vlezige botten of één BARF-maaltijd per dag. Het is dan belangrijk dat je het totaal aan maaltijden van het hoofdvoer ook aanpast.
Bij alle cijfers en aanbevelingen moet je er rekening mee houden dat voedings- en energiebehoeften heel individueel zijn. Wat goed is voor de ene hond, kan te veel of te weinig zijn voor een andere hond van dezelfde grootte en hetzelfde gewicht. Niet voor niets is de belangrijkste aanbeveling: voer volgens je ervaring en let op het figuur van je hond! Daaraan kun je direct zien of er te veel of te weinig in de bak zit.