• Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Verlanglijst
  • Winkelmandje
  • Gratis verzending vanaf € 49
  • Gratis retour binnen 30 dagen

Chihuahua - kleine hond met een groot ego

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Een close up van een Chihuahua

Klein maar krachtig! De Mexicaanse chihuahua is het kleinste hondenras ter wereld. De grootte van de chihuahua is tussen de 15 en 35 centimeter schouderhoogte. Met maximaal drie kilo is ook het gewicht van de chihuahua praktisch. Chihuahua's zijn echter helemaal niet geschikt om in een handtas te worden gedragen: deze mini-hond wil actie die past bij zijn zuidelijke temperament!

Loading...

Mysterieuze oorsprong

De oorsprong van de chihuahua is in raadselen gehuld. Het fokken van zeer kleine honden als offer- en voedseldieren zou het geval zijn geweest bij de Tolteken, een Midden-Amerikaanse cultuur met een bloeitijd tussen de 10e en 12e eeuw. Een andere theorie suggereert de oorsprong in de oudere Azteekse cultuur of zelfs in het oude Egypte. Veel later verkochten afstammelingen van de Mexicaanse inheemse bevolking in de provincie Chihuahua kleine puppy’s aan toeristen. Op die manier kwam de kleine hond naar de VS en begon daar zijn carrière, sinds 1905 is hij zelfs erkend als rashond. Er wordt onderscheid gemaakt tussen het langbenige Derry-type en het sterkere Cobby-type. Beide typen zijn verkrijgbaar als varianten in lang en kort haar.

Karakter van de chihuahua

Het temperamentvolle dier is speels naar zijn mensen toe en houdt van knuffelen. De chihuahua weet precies hoe hij de show moet stelen als hij voelt dat hij niet genoeg aandacht krijgt. Het karakter van de chihuahua is sociaal en ondernemend. Hij heeft een sterk roedelgedrag en voelt zich op zijn gemak met soortgenoten aan zijn zijde. Karakteristiek is een zekere overmoed, die hij laat zien in zijn gedrag met andere honden, volgens het motto: kleine honden zijn ook lefgozers! Maar er zijn verschillen qua karakter: terwijl langharige exemplaren eerder zachtaardig en verdraagzaam zijn, gedragen de kortharige chihuahua’s zich vaak energiek en proberen ze de leiding te nemen.

Het opvoeden en houden van de chihuahua

Hoe klein de chihuahua ook is, het is een normale hond en je moet hem dan ook zeker serieus nemen. De kleine viervoeter verschilt qua gedrag en behoeften niet van grotere soortgenoten. Zijn delicate gestel vereist echter een zekere gevoeligheid: zorg ervoor dat je het kleintje niet te stevig oppakt, en dat hij niet in een mensenmassa verstrikt raakt. Een borsttuigje heeft ook de voorkeur boven een halsband om blessures te voorkomen. De chihuahua heeft aandacht nodig: als hij die niet genoeg krijgt, zal hij jaloers worden. Zijn levendige karakter maakt de kleine bundel energie de ideale metgezel. Bied hem veel beweging en een spannend hondenanimatieprogramma. Stadsbewoners profiteren van het kleine formaat. Chihuahua’s voelen zich ook op hun gemak in een appartement – op voorwaarde dat beweging en spel niet worden verwaarloosd. De chihuahua is bijna onvermoeibaar in de buitenlucht, leergierig en ondanks zijn grootte ook voor Agility-sport goed geschikt.

Een bruine langharige chihuahua zittend op een doos

Verzorging van de chihuahua

Een chihuahua geniet van het verzorgingsritueel. Je moet zijn zijdezachte vacht regelmatig borstelen en je hond bij deze gelegenheid op wellness trakteren. Een zachte babyborstel is ideaal voor de delicate vacht. De beste manier om je chihuahua te beschermen in het koude seizoen is een hondenjas die hem beschermd tegen kou en vocht. Pas ook op voor de ogen, die snel kunnen tranen. Idealiter heeft je dierenarts ervaring met kleine honden. De chihuahua is vatbaar voor problemen met de ogen en tandsteen. Verzorg zijn gebit regelmatig door hem kauwartikelen te geven. De levensverwachting van de chihuahua is ongeveer 16 jaar, en hoe groter het dier, hoe ouder hij gewoonlijk wordt.

Bij ons vind je de beste producten voor je chihuahua!

Naar de hondenproducten

Profiel Chihuahua

Ras
Chihuahua
Oorsprong
Mexico
Classificatie
Gezelschaps- en hulphonden
Grootte
Schouderhoogte van 15 tot 25 centimeter, in individuele gevallen tot 35 centimeter
Gewicht
1,5 tot 3 kilogram
Anatomie
sierlijke, appelvormige kop met een spitse snuit, gebogen staart
Ogen
onevenredig groot, rond
Oren
hoog afstaand
Vacht en kleur
Lange en korte haarvarianten met weinig ondervacht, zacht en zijdeachtig; alle kleuren
Kenmerken
heeft het snel koud, kleden aanbevolen om lekker knus in de mand te liggen
Karakter
levendig, attent, houdt van knuffelen, vatbaar voor jaloezie en overmoed
Verzorging
borstel regelmatig, elke zes maanden in bad
Gezondheid
Gevoeligheid voor slikproblemen, hypoglykemie, oogirritatie, verplaatsing van de knieschijf en gebitsproblemen

Vind de juiste producten voor je chihuahua

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren