Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
-10% voor nieuwe klanten
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
  • Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

Zo pak je het aan met je hond in de homeoffice!

15.05.2023 - Leestijd: 7 minuten

Hund liegt neben arbeitendem Mann auf dem Sofa

Thuiswerken is het afgelopen jaar voor veel werknemers het nieuwe normaal geworden. De hondenbezitters waren vooral blij met de extra tijd met hun viervoeters. Maar sommigen haalden dan pas een hond in huis: Dankzij het thuiswerk konden velen hun droom van een hond verwezenlijken. Lees hier hoe het werkt met de kantoorhond en waar je op moet letten.

Loading...

Dagelijkse routines met de hond in de homeoffice

Het is al lang bekend dat honden een positieve invloed hebben op de werksfeer en de vermindering van stresshormonen bevorderen. Dit geldt echter vooral wanneer de vierbenige collega’s goed geïntegreerd zijn in de dagelijkse werkroutine. Hier zijn routines nuttig: Door vaste structuren kan je hond wennen aan de dagelijkse routine en beter inschatten wat er van hem verwacht wordt. Begin de dag met een uitgebreide wandeling. Zo kan je je trouwe viervoeter zowel fysiek als mentaal in beweging houden. Daarna zal hij geen nee meer zeggen tegen een dutje en kan jij je concentreren op je werk.

Wat het dutje betreft: Plan naast de activiteiten ook rustpauzes in. Honden slapen een benijdenswaardige 17 tot 20 uur per dag. Als je werk in de homeoffice verandert in constant entertainment, kan dit zelfs stressvol zijn voor je trouwe viervoeter. Combineer de wandelingen met kleine hoogtepunten. Bijvoorbeeld, een knuffelsessie na de lunchpauze. In de late namiddag worden veel honden actiever – dit is een goed moment om samen hondenspelletjes te doen. Een zoekspelletje of een korte training zorgt voor afwisseling. Om het einde van de dag in te luiden, ravot je samen door de tuin. Leuke bijwerking: De kleine ontspanningsmomenten verbeteren niet alleen het humeur van je hond, maar ook je work-life balance.

De juiste uitrusting

Een gezellige slaapplaats voor je hond is net zo belangrijk als je bureaustoel voor jou is. Zo kan hij rusten terwijl jij bezig bent. Een afgeschermde, tochtvrije hoek in de buurt is ideaal. Als je werkplek erg warm wordt bij zomerse temperaturen, moet je voor verkoeling zorgen.

Speciale koelmatten voor honden leveren goed werk. Ventilatoren zijn minder geschikt: De koude lucht kan bindvliesontsteking en aandoeningen van de luchtwegen veroorzaken. Als je zelf een ventilator nodig hebt, zorg er dan voor dat je hond op elk moment aan de koude lucht kan ontsnappen en ga voor modellen met beschermde rotorbladen.

Een hondenveilige werkomgeving is over het algemeen een belangrijk punt. Zeker als je huisdiercollega nog een puppy is. Kabels zijn verleidelijk om op te kauwen, de wieltjes van een bureaustoel kunnen gevaarlijk zijn voor de poten van honden. Gummetjes, paperclips en dergelijke mogen niet in de bek van honden terechtkomen.

Zo ziet de optimale werkplek met een hond eruit:

Hund sitzt auf Schreibtisch an dem Frau mit Laptop arbeitet

Wat kan je doen als je hond constant om aandacht vraagt?

Stoort je trouwe viervoeter je omdat hij voortdurend aandacht vraagt of tijdens videoconferenties de grapjas uithangt voor je menselijke collega’s, dan moet je opvoedkundige maatregelen nemen. Help je hond om te gaan met de nieuwe situatie door grenzen te stellen en consequent te blijven. Stuur hem naar zijn rustplaats en oefen het commando “Blijf”. Ga door met de oefening totdat hij zich ontspant en misschien zelfs in slaap valt.

Als je moeite hebt met het uitvoeren van deze oefening, kan een transportbox voor honden helpen. Als dit nieuw is voor je viervoeter, moet je hem er geleidelijk aan laten wennen. In geen geval mag hij de box als een straf zien! Geef zijn nieuwe verblijf een positief gevoel: Geef hem te eten in de box – eerst met het deurtje open, dan met het deurtje op een kier en tenslotte met het deurtje dicht. Verleng langzaam zijn tijd in de box en zorg ervoor dat het deurtje in het begin opengaat voordat hij erom vraagt. Zo wordt je viervoeter de box snel gewoon.

Tip van de redaktie: Ondanks alle flexibiliteit zijn er ook in het homeoffice dagen die strak gepland zijn en deadlines die naderen. Bij een stressvolle dag kan het nuttig zijn om een hondenoppas in te huren. Zo komt je knuffelbeer niets te kort en kan jij rustig doorwerken.

De vier meest voorkomende fouten bij van thuis uit werken met een hond

  1. Geen grenzen stellen:
    Als je viervoeter aandacht krijgt als hij jou stoort, creëer je een verkeerd patroon. Negeer de droevige hondenblik, ook al is het moeilijk. Denk eraan: Het allerbelangrijkste is een liefdevolle, consequente houding.
  2. Te weinig rustpauzes:
    Kinderen ravotten door je kantoor, de pakjesdienst belt aanhoudend en er zijn werklui in de keuken? Geen wonder dat je hond zich niet kan ontspannen. Zorg ervoor dat hij niet gestoord wordt op zijn slaapplaats.
  3. De hond weet niet meer hoe hij alleen moet blijven:
    Er is niets dat de hond als roedeldier gelukkiger maakt dan zijn roedel altijd om zich heen te hebben. Als hij er echter aan gewend raakt helemaal niet meer alleen te blijven, kan er verlatingsangst bij de hond ontstaan. Zorg ervoor dat hij ten minste regelmatig korte periodes alleen thuis doorbrengt.
  4. Te weinig activiteit voor de hond:
    Een hond die zich verveelt krijgt domme ideeën. Plan vaste wandel- en speeltijden in je dagritme.

Zo hou je je hond bezig in de homeoffice

Hund im Körbchen neben sitzendem Mann mit Laptop

Is je viervoeter tijdens de namiddag bijzonder actief? Dan is het nu tijd voor hondenspelletjes. Laat je creativiteit de vrije loop: Van zoekspelletjes waarbij je traktaties of speeltjes verstopt en apporteerspelletjes tot een agility parcours – alles is mogelijk. Misschien hebben jullie samen ook plezier bij fitnessoefeningen of een rondje canicross? Of wil je liever ontspannen tijdens een Doga les?

Samen tijd doorbrengen in de natuur is moeilijk te overtreffen, maar zelfs als het slecht weer is of je weinig tijd hebt, zijn er manieren om je viervoeter voldoende bezig te houden: Intelligentiespeeltjes of een speeltje gevuld met traktaties, een bijzonder lekker kauwbot of een snuffeltapijt zorgen voor afwisseling. In de zomer is het heerlijk om een duik te nemen in het koele water – of dat nu aan het meer of in het hondenzwembad in de tuin thuis of op het balkon is.

Hulp bij beslissingen: Voor- en nadelen van een dierlijke collega

Je werkt van thuis uit en wilt graag een hond in huis halen? Wij hebben de belangrijkste voor- en nadelen op een rijtje gezet voor je:

PRO
CONTRA
Je hond moet niet alleen blijven.
Om te voorkomen dat de hond een bron van afleiding wordt, moet hij goed getraind zijn of moet de training verbeterd worden.
Honden hebben een positieve invloed op de work-life-balance.
Werk je maar tijdelijk van thuis uit, dan kan je hond er problemen mee krijgen als hij weer alleen moet blijven.
Je beweegt regelmatig in de frisse lucht.
De kantoorgemeenschap is niet geschikt voor mensen die niet van routines houden of geen vaste tijden voor hun huisdier kunnen plannen.
Studies tonen aan dat: Honden op kantoor stresshormonen verminderen, de sfeer verbeteren en de productiviteit en creativiteit verhogen.
Telewerken - al is het maar tijdelijk - is ideaal voor het acclimatiseren van pups, waarvoor je anders verlof zou moeten nemen.

Belangrijk: Je moet steeds een plan B hebben! Werk je maar tijdelijk van thuis uit of kan je om andere redenen niet meer voor je hond zorgen, dan moet je een alternatieve oplossing klaar hebben voor je hond.

Plan B - Hondendagverblijf, dogsitter & co.

Gelukkig bestaan er hondendagverblijven. Afhankelijk van de aanbieder worden de honden uitgelaten, kunnen ze ravotten met soortgenoten in een tuin of in de openlucht, of krijgen ze zelfs training. Veel honden voelen zich prettig in zo’n omgeving. Ga echter van tevoren na of jouw hond ook in zo’n arrangement past: De lokalen moeten goed worden onderhouden en het terrein moet groot genoeg zijn. De verzorgers zijn geïnteresseerd in hun nieuwe lieveling en willen veel over hem te weten komen. Een proefdag zal uitwijzen of hond en hondendagverblijf bij elkaar passen. Niet elke hond voelt zich goed in zo’n omgeving. Misschien is hij overweldigd door de grootte van de roedel of heeft hij meer aandacht nodig. Een hondenoppas die slechts op één of twee honden in zijn eigen huis past, is dan een goed alternatief.

Lijst: De beste tips voor een harmonieuze samenwerking in het homeoffice

  • Een vaste dagelijkse routine geeft je hond structuur.
  • Een rustige slaapplaats zorgt voor ontspanning.
  • Vermijd gevaar – maak je kantoor hond-proof.
  • Een liefdevolle en consequente opvoeding zorgt voor een doelgerichte werksfeer.
  • Houd hem bezig: Een hond die optimaal bezig gehouden wordt, is de beste collega.
Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren