Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Hoe bouw ik een band met mijn puppy op?

15.05.2023 - Leestijd: 4 minuten

Een hond en zijn baasje liggen op het bed

Ontdek hoe eten, spelen en aanraken de band verder kunnen verbeteren

Loading...

Bouw een band op: met voer, aanrakingen en veel spelen

Om een relatie te laten slagen is het belangrijk om een goede band op te bouwen. Dit geldt ook voor het baasje en de hond. Als baasje kun je veel doen om ervoor te zorgen dat de band tussen baasje en hond goed is – daar zullen jullie allebei veel baat bij hebben.

Bouw een band op door voedsel

Liefde gaat door de maag. Dit gaat ook op bij het opbouwen van een band met je hond. In plaats van je hond droogvoer in een bak te geven, kun je het ook met de hand voeren. Dit versterkt de band en de hond merkt: al het goede komt van het baasje. Baasjes die met de hand voeren, dragen altijd voer bij zich, bijvoorbeeld in een heuptasje of reservoir, en geven de hond dan voer als die het verdiend heeft – bijvoorbeeld als hij tijdens het uitlaten kwam als hij werd geroepen of als hij een oefening goed heeft gedaan. Het voeren gebeurt meestal niet in huis, maar buitenshuis. Zo kunnen baasjes ervoor zorgen dat de hond beter op hun let als ze onderweg zijn – omdat hij nooit weet wanneer er iets lekkers te halen is (het principe van de gokautomaat).

Bouw een band op door aanraking

In een wolvenroedel gaan de leden die van elkaar houden, tegen elkaar aan liggen. Dit lichamelijke contact is ook een manier om relaties te versterken en een band op te bouwen. Ook dit moet je oefenen met je hond. Als hij niet op de bank of in bed mag, geen probleem. Ga dan een half uur met hem op de grond liggen om te knuffelen. Je bouwt ook een band op met aaien en zachte aanrakingen. Dit komt doordat er oxytocine vrijkomt, het knuffelhormoon dat harmonie brengt. Daarom: neem de tijd om te knuffelen – het zorgt ervoor dat de band tussen jou en je hond nog hechter wordt.

Bouw een band op via spel

Wie samen iets meemaakt, krijgt een sterkere band. Daarom is het belangrijk om met je puppy meteen een goede band op te bouwen. Dat klinkt zwaar maar dat is het niet, want eigenlijk hoef je alleen maar met je hond te spelen. Samen ravotten is niet alleen erg leuk, maar zorgt ook voor een hechte band met je huisdier.

Zo gaan jullie hand in poot

De hond leert dat positiviteit van zijn baasje komt – en dat het de moeite waard is op hem te letten, want vaak gebeurt er iets leuks als zijn baas hem aandacht geeft. Met kleine spelletjes, zoals de eerste apporteeroefeningen, leert de pup ook samenwerken met zijn tweebenige vriend. Het is bijvoorbeeld leuk om de voerdummy te gebruiken. Een etui gevuld met eten kan worden weggegooid of verstopt. Het doel is dat de hond het haalt of ernaar zoekt. Alleen mag hij het niet zelf houden, maar hij moet het naar de baas brengen die de voerdummy dan opent en de hond een kleine beloning geeft. Zo word je een goed team!

Ook bij het spelen met de puppy zijn er regels

Regels zijn belangrijk tijdens het spelen, of je nu samen een trekspelletje uitvoert, een bal weggooit of samen op zoek gaat naar wat lekkers. De tweevoeter begint het spel. En hij beslist wanneer het afgelopen is. Daarna wordt het speeltje opgeborgen – dit is een extra manier om het interessant te maken. Jullie band wordt ook sterker wanneer de hond de bal pas mag gaan halen nadat je ‘oké!’ hebt gezegd. Hij moet wachten tot jij zegt dat hij mag gaan. Zo train je gehoorzaamheid.

Maar bij het spelen gaat het vooral om plezier

Natuurlijk hoeft niet alles serieus te zijn. Oefenen en trainen is belangrijk, maar vergeet niet om ook plezier te maken. Doe gerust lekker gek met je hond. Samen plezier maken schept ook een band! Samen zijn en samen dingen doen is belangrijk.

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren