Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Oog- en oorzorg bij puppy's - begin er zo vroeg mogelijk mee

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Een Amerikaanse Bulldog puppy

Gezondheid en zorg horen bij elkaar. Bij puppy’s gaat het dan ook om glanzende ogen en schone oren. Jonge honden hebben meestal niet zo veel problemen met ogen of oren. Toch moet je regelmatig de tijd nemen om deze zintuigen na te kijken - het kost niet veel tijd. En het is een voordeel om vroeg met de zorg te beginnen, want je jonge hond ontdekt nu spelenderwijs wat later belangrijk kan zijn.

Loading...

Oefenen met verzorging: doe het zacht

Ken je de medische training die veel dierentuinen voor wilde dieren opzetten? Met kleine oefeningen leren de dieren zich rustig te laten bekijken en onderzoeken – eerst gewoon speels en altijd met een beloning. Dan kan de dierenarts het dier zo nodig snel en met relatief weinig stress behandelen, omdat het al gewend is om bij bepaalde lichaamsdelen te worden aangeraakt. Iets soortgelijks kun je ook met je puppy doen als je hem hebt laten wennen aan het bekijken en verzorgen van ogen en oren. Daarvoor laat je kort het gereedschap zien, zoals het watje waarmee je de slappe oren wilt schoonmaken. Laat de hond er aan snuffelen en raak in een ontspannen, speelse situatie kort het betreffende lichaamsdeel aan, in dit geval dus de oren. Beloon dit onmiddellijk en herhaal het een paar keer, zodat je puppy leert om met vertrouwen stil te blijven zitten.

Heldere ogen zonder afscheiding

Hondenogen moeten altijd helder zijn, zonder afscheiding, kleven of roodheid. Oogzorg gaat meestal heel snel: voor de meeste hondenrassen is het voldoende om de ooghoeken te deppen met een vochtige doek. Voor hondenrassen die toch al snel last hebben van tranende ogen of voor rassen met licht haar waarbij de afscheiding lelijke sporen achterlaat in de vacht zijn er speciale oogproducten en -doekjes. Deze zijn bedoeld voor het reinigen van de ooghoek en het haar dat ervoor ligt.

Puppy-oren schoonmaken met een zachte doek

Ook voor de oren zijn er speciale reinigingsdoekjes en -lotions om veilig en voorzichtig te reinigen. Met wattenstaafjes duw je vuil of oorsmeer verder in het oor en daarom zijn deze niet geschikt voor oorzorg. Ze zijn ook gevaarlijk: als je puppy begint te spartelen, kun je hem verwonden! Als de hond een zeer sterke haargroei in het oor heeft, is het de moeite waard om regelmatig te kijken of dit haar vuil is of zelfs klit. Met je vingers kun je voorzichtig kleine plukken haar uit de oren trekken, dit is meestal niet zo pijnlijk en zorgt voor minder verkleving of ventilatieproblemen door het haar. Als de oren schoon zijn en niet merkbaar ruiken, is het voldoende om ze regelmatig na te kijken. Je hond verdraagt dat beter als je er vroeg en zacht mee hebt geoefend. Maar als je merkt dat je hond de kop opvallend veel schudt of scheef houdt, dan kan dit duiden op oorontsteking of een vreemd voorwerp in het oor. Laat dan de dierenarts de oren controleren.

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren