Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Puppy’s ontwormen: bescherm de gezondheid van je puppy

15.05.2023 - Leestijd: 4 minuten

Terrier loopt op een groene bloemenweide

Natuurlijk denk je er niet aan als je een blik werpt op een nest vol schattige, kleine puppy's: al vanaf de geboorte kunnen de kleine boefjes besmet raken met wormen. Dit vormt niet alleen een acuut gevaar voor de gezondheid, maar kan ook de groei van sommige organen afremmen en het immuunsysteem verzwakken, waardoor de puppy kan sterven. Daarom is het belangrijk dat puppy's zo vroeg mogelijk en regelmatig worden ontwormd.

Loading...

Hoe krijgt een puppy wormen?

Je vraagt je waarschijnlijk af hoe het kan dat onschuldige puppy’s zo vroeg wormen kunnen krijgen? De meeste teven dragen ingekapselde larven van rond- of spoelwormen bij zich, die tijdens de hormonale veranderingen in het lichaam tijdens de zwangerschap worden geactiveerd en de baarmoeder van de moeder binnendringen. Daar kunnen ze de hondenembryo’s infecteren. Een ernstige infectie kan de gezondheid en de groei van de pups in gevaar brengen en daarom moeten fokkers hun pups ontwormen. Dit gebeurt op een leeftijd van twee weken en daarna met regelmatige tussenpozen.

Waarom wormen zo gevaarlijk zijn voor puppy's

Puppy’s kunnen wormen in hun spijsverteringskanaal krijgen via infectie in de baarmoeder van de moeder en via wormenlarven in de moedermelk. Maar waarom zijn wormen zo gevaarlijk voor puppy’s? Als de fokker de pups niet vroegtijdig behandelt tegen wormen, kunnen de parasieten zich bij jonge honden snel vermenigvuldigen, wat een groot risico vormt. Een zware worminfectie kan ernstige gevolgen hebben voor de pups, zoals schade aan longen of lever of ernstige maag- en darmklachten die de jonge hond zodanig verzwakken dat hij kan overlijden. Bij volgroeide spoelwormen in de darm leidt een ernstige worminfectie vaak tot een levensbedreigende darmobstructie. Bovendien vormt worminfectie ook een bedreiging voor mensen, vooral voor peuters, wat nog een goede reden is om puppy’s te ontwormen.

Ontwormen van puppy's: zo kom je van de parasieten af

Om levensbedreigende complicaties door wormen bij puppy’s te voorkomen, is het raadzaam dat de fokker de puppy’s al vanaf de leeftijd van twee weken ontwormt. Voor het ontwormen van puppy’s zijn er speciale ontwormingsbehandelingen die je de babyhonden geeft volgens de instructies van de dierenarts. Het ontwormen wordt om de twee weken herhaald en door de moeder voortgezet tot de tweede week na het spenen. Gebruik alleen medicijnen die zijn voorgeschreven door een dierenarts om puppy’s te ontwormen. Alternatieve kruidengeneesmiddelen worden niet aanbevolen voor het ontwormen van hondenpuppy’s. Je kunt ook de moederhond ontwormen om de pups te beschermen, maar daarvoor zijn in Duitsland geen goedgekeurde diergeneesmiddelen.

Maar het is wel bewezen dat het ontwormen van de moederhond werkt. Vraag je dierenarts naar de mogelijkheden.

Puppy's ontwormen - waarom zo vaak?

Waarom moeten jonge puppy’s zo vaak ontwormd worden? Dit komt doordat infectie ook mogelijk is via de moedermelk, elke keer weer. Daarom is het raadzaam de pups om de twee weken te ontwormen en dan nog een keer twee weken nadat de laatste moedermelk is gedronken. Daarna is het voldoende om de hond elke drie maanden te ontwormen.

Zijn ontwormingsmiddelen gevaarlijk voor puppy’s?

Hondeneigenaars denken verschillend over ontwormingsmiddelen, omdat het chemische stoffen bevat die levende organismen (wormen) doden. De beschikbare ontwormingsmiddelen zijn echter specifiek ontwikkeld om de speciale structuren van wormen te bestrijden, die andere levende organismen niet hebben.

Als je je volwassen hond minder vaak wilt ontwormen, kun je uit voorzorg een monster van de ontlasting naar de dierenarts brengen om te laten onderzoeken op worminfecties (meer hierover in het advies over ontwormen). Voor puppy’s kan dat niet.

De huidige ontwormingsmiddelen voor puppy’s en honden zijn uitgebreid klinisch getest en hebben weinig bijwerkingen. Vooral de producten voor zogende teven en puppy’s worden zorgvuldig onderzocht om er zeker van te zijn dat ze veilig zijn voordat ze op de markt worden toegelaten. Vergeleken met de schade die wormen de puppy’s kunnen toebrengen, is het risico op bijwerkingen van de medicatie voor puppy’s laag. Mogelijke bijwerkingen die af en toe voorkomen, zijn maag- en darmklachten, maar deze gaan snel over. Vroeg en regelmatig ontwormen is bij kleine honden essentieel voor een gezonde groei en een goed immuunsysteem. Houd je dus aan de aanbevolen ontwormingsmiddelen voor puppy’s en geef je puppy een gezonde start van zijn leven.

Icoon Hond Kat Gezondheid

 

Heb je nog andere vragen over ontwormen?

Lees hier meer

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren