Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Basisuitzet voor puppy's: wat heb je echt nodig?

15.05.2023 - Leestijd: 5 minuten

Eten, drinken, slapen, spelen – meer wil je puppy aanvankelijk niet. Er is uiteraard een enorme keuze uit hondenuitrusting, maar je hebt niet alles daarvan meteen nodig. Lees hierna wat echt essentieel is voor de basisuitzet van je hond.

Loading...

Voeding & water

Zorg voor een voeder- en waterbak. Neem gerust de afmeting die later voor een volwassen hond nodig is. De puppy moet er wel gemakkelijk uit kunnen eten en drinken. Kies eenvoudig te reinigen, stevig materiaal, zoals roestvrij staal. Een slipvrije onderlegger voorkomt dat de bakken heen en weer schuiven en beschermt je vloer tegen water en etensresten.

Zorg minstens voor een voorraadje geschikt puppyvoer. Als je aanvankelijk het eten voorschotelt dat de puppy bijv. van bij de fokker kent, verloopt de aanpassing in zijn nieuwe omgeving vlotter.

Aan de leiband, klaar, start

De puppy-uitrusting omvat natuurlijk een halsband of tuigje. Om met de kleine rakker in de frisse lucht te gaan wandelen, kies je eerder een goed zittend tuigje dan een halsband. Zo is de drukverdeling gelijkmatiger, wat kan helpen bij het aanleren van volgzaamheid.

Opgelet: het tuigje moet meegroeien of je moet tijdig omschakelen naar de volgende maat, zodat het niet knelt.

De basisuitzet van je hond omvat vanzelfsprekend een leiband. Nuttig zijn bovendien reflectoren en/of oplichtende halsbanden als je de hond in het donker uitlaat en voor kortharige honden een jasje voor het koude seizoen.

Een eventuele aankoop is een tasje voor lekkers voor onderweg. Dat maakt het eenvoudiger om buiten commando’s te trainen.

Tuigje of halsband voor de hond?

Is een hondentuigje ideaal voor m’n viervoeter of koop ik eerder een halsband? Uit welk materiaal moet het bestaan? En hoe weet ik wat de juiste maat is? In deze video geven we jullie antwoorden en tips over tuigjes en halsbanden voor honden en tonen we jullie telkens de voor- en nadelen.

Rusten & slapen

Net als alle baby’s hebben ook puppy’s veel slaap nodig. Na een speelse vechtpartij en de ontdekking van nieuw speelgoed kan de puppy zich plotseling overgeven en neerleggen. Je maakt hem dan blij met een zacht hondenbed op een rustig plekje. Daarvoor kun je natuurlijk prima bij ons terecht: neem een kijkje en zoek een prachtig mandje of een knus hondenkussen! Let er altijd op dat het bovenmateriaal vuilafstotend is en het kussen goed gewassen kan worden.

Spel & plezier

Speelgoed voor de puppy prikkelt zijn zintuigen en bezorgt hem plezier bij het knuffelen of knagen. Vanzelfsprekend moet alles geschikt zijn voor puppy’s. Jonge honden zijn onstuimig en mogen nooit alleen gelaten worden met speelgoed en botten. Er bestaan verschillende mogelijkheden om puppy’s bezig te houden, gaande van intelligent speelgoed via kauwbotten tot ballen.

Gezondheid & verzorging

Puppy’s zijn gek op lichaamscontact en genieten ervan als je hun vacht streelt en met een zachte borstel schoonmaakt. Deze aanrakingen zijn cruciaal voor jullie band. Als de borstel niet volstaat, kun je een zachte hondenshampoo gebruiken om je viervoeter te wassen.

Het hele jaar door is een regelmatige behandeling tegen uitwendige en inwendige parasieten een noodzaak. Deze beschermt je trouwe viervoeter tegen teken, vlooien of wormen – en jou meteen ook. Niet alle parasieten zijn namelijk kieskeurig in hun gastheer. Bovendien kunnen bijv. teken ziektes, zoals de ziekte van Lyme of babesiose, overdragen. Bescherming tegen parasieten biedt dus ook bescherming tegen deze ziektes.

Koop een kleine huisapotheek zodat je in geval van nood eerste hulp kunt bieden. Je dierenarts geeft graag advies. Trouwens: zoek meteen een dierenarts die je vertrouwt. Zo weet je in ernstige gevallen wie je kunt raadplegen; hij kan ook voor regelmatige inentingen zorgen.

Woning & tuin

Als je je hond niet in alle delen van je huis of woning wil toelaten, kan bijvoorbeeld een traphekje bij de basisuitzet van je hond horen. Door opvoeding kan dat normaal gezien na bepaalde tijd weggelaten worden. Controleer je tuin op giftige planten en ga na of je omheining volledig dicht is als je nieuwe medebewoner daar vrij mag rondlopen.

Juridische kwesties

Als nieuwe hondeneigenaar moet je nog enkele dingen regelen. De gemeente eist een hondenpenning, die bewijst dat de hondenbelasting betaald is. Bovendien moeten de voetpaden proper blijven, hierop staan hoge boetes. Hondenzakjes zijn dan ook een must in het startpakket voor puppy’s.

Veiligheid & verzekering

Al bij zijn eerste reis staat de veiligheid van de pup centraal. In een autobench, die in de wagen bevestigd wordt, zit je hond veilig. In onze winkels en natuurlijk ook online vind je bovendien veiligheidsgordels en afscheidingen, die nieuwsgierige ontdekkers ervan weerhouden in het chauffeursdeel te klimmen.

Ga je op stap met het openbaar vervoer? Dan kan een muilkorf nodig zijn – dat is afhankelijk van de woonplaats. Als je de hond graag meeneemt op de fiets, heb je een stevige mand nodig, waarvan de afmetingen gepast zijn voor het dier.

Zeker op de openbare weg kunnen honden gevaarlijk zijn: wanneer ze bijv. door de auto geslingerd worden als je volop op de rem moet staan of ongecontroleerd de straat overlopen en een ongeval veroorzaken. Het kan echter al erg genoeg zijn als je hond het dure oosterse tapijt bij vrienden vuil maakt, want ook het kleinste ongelukje kan een dure aangelegenheid worden. Voor schade door je hond moet je daarom een aansprakelijkheidsverzekering voor honden met voldoende dekking afsluiten. Afhankelijk van het land is deze verzekering zelfs wettelijk verplicht voor alle hondenbezitters.

Checklist basisuitzet puppy's

 • Voederbak
 • Waterbak
 • Puppyvoer, kauwbot voor pups, lekkers, een doosje of tasje voor lekkers onderweg
 • Autobench/afscheiding/veiligheidsgordel, evt. fietsmand, muilkorf
 • Hondenbed/box/hondenkussen
 • Leiband, halsband, tuigje
 • Hondenzakjes
 • Speelgoed
 • Borstel
 • Middel tegen vlooien en teken voor pups
 • Uiterst zachte hondenshampoo
 • Bezoek aan een hondenschool
 • Aansprakelijkheidsverplichting voor hondenbezitters met voldoende dekking
 • Ziekteverzekering voor honden
 • Hondenpenning van de gemeente
Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren