• Winkels
 • Mijn bestellingen
 • Verlanglijst
 • Winkelmandje

Vogels op de juiste manier bezighouden - zo lukt het ze op een passende manier bezig te houden

15.05.2023 - Leestijd: 5 minuten

Zwei Wellensittiche sitzen auf Stangen

Wanneer siervogels zich vervelen, leidt dat tot irritatie. Parkieten, kanaries, papegaaien en valkparkieten hebben gezelschap van andere vogels nodig en moeten worden beziggehouden. Hier lees je hoe je je siervogels op een passende manier kunt bezighouden.

Loading...

Het speelinstinct van de vogels

Papegaaien en parkieten, grote soorten of kleine vogeltjes, hebben een ding gemeen: hun indrukwekkende intelligentie en hun uitgesproken speelinstinct. Papegaaien behoren tot de weinige diersoorten waarvan bekend is dat ze op volwassen leeftijd en in het wild zichtbaar plezier hebben in spelen. Daarbij betrekken ze hun omgeving. Bijvoorbeeld door van ventilatoren carrousels te maken of door in windwervels dicht bij de grond te springen. Wanneer vogels zich vervelen en te weinig beweging krijgen, kunnen ze ziek worden. Richt speelplaatsen voor ze in, daar zullen ze veel plezier aan beleven.

Vogelspeelplaatsen ontdekken

Gezelligheid is troef - zonder soortgenoten gaat het niet

Parkieten, papegaaien, kaketoes en kanaries zijn zwermdieren. Dat betekent dat ze zich alleen in de aanwezigheid van soortgenoten veilig en goed voelen. Wanneer je vogels wilt houden, moet je er dus absoluut altijd minstens een paar kopen. Tamme vogels houden weliswaar ook van de aanwezigheid van mensen, sommige spelen zelfs met ons tweebeners, maar we kunnen geen vervanging zijn voor andere vogels.

Zwei Wellensittiche kuscheln miteinander

De actieve papegaai

Papegaaien en parkieten zijn klautervogels die even handig als snel kunnen vliegen. Het hangt een beetje van de soort vogel af welk action-speelgoed en welke sportapparatuur geschikt zijn. Vogels die in boomtoppen leven geven de voorkeur aan meerdere verticale klauter- en hangaccessoires, terwijl kleine, vlotte kunstvliegers niet teveel hindernissen in hun baan moeten hebben hangen. Zij houden van schommels waarop plaats is voor zo veel mogelijk soortgenoten. De meeste papegaaien en parkieten zijn ook enthousiaste ‘watervogels’. Het bad houdt ze schoon en verzorgt de veren – en is ook gewoon leuk. Geef ze daarom altijd minstens een ‘badkuip’ in de vorm van een plat schoteltje dat groot genoeg is voor de vogels. Net als honden en katten houden ook papegaaien van ‘friemelspeelgoed’. Ze klappen deksels open en verschuiven dingen om bij een lekkernij te komen. De slimme papegaaien laten zichzelf met lekkernijen en clickers africhten.

Papegaai: Speelgoed en tips voor het bezighouden van slimme vogels

In de natuur brengen papegaaien een groot deel van de dag door met het zoeken naar voedsel. Om ze op een voor de soort geschikte manier bezig te houden, kun je een deel van het dagelijkse voedselratsoen verstoppen in de kamer waar de vogel zich bevindt. Zo moeten de dieren eerst of op zoek, of enige inspanningen verrichten, om bij hun voer te komen. Bij kleine vogels zijn korfjes met verse kruiden geliefd. Let erop dat de vogels er niet met hun klauwen in blijven hangen.

Tip van de redaktie:

Gebruik bij het organiseren van het spel uitsluitend lekkernijen. De hoofdmaaltijd moet in principe in de vogelkooi of in de volière gebruikt worden. Alleen op deze manier kun je de vogel wanneer dit nodig is makkelijk in zijn normale verblijf lokken.

Zo kun je met je papegaai spelen

Wanneer je papegaai je naast zijn dierlijke maatjes als deel van de zwerm accepteert, speelt hij graag met je. Een van de populairste spelletjes is het vangspel, waarmee hij je leert apporteren: De papegaai gooit een voorwerp op de grond en verwacht dat jij het optilt en aan hem teruggeeft. Andere spelletjes die hij met mensen speelt zijn touwtrekken, met een balletje rollen, kleine stoeipartijen om voorwerpen en verstoppertje.

Ein Vogel sitzt auf einer bunten Spielzeugleiter

Valkparkieten houden van lawaai en beweging

De intelligente valkparkieten zijn buitengewoon speelse vogels en accepteren speelgoed voor vogels maar wat graag. Bewegelijke zitplekken zoals touwen, ringen en schommels, zijn bij de mooie vogels bijzonder geliefd. Hangende objecten mogen echter de vluchtroutes in de volière niet blokkeren. Geef ze ook belletjes, ratels en trommels die ze niet in kunnen slikken. Valkparkieten gaan het liefst in de weer met voorwerpen die geluid maken. Zorg ervoor dat de vogels altijd iets vinden wat geluid kan maken, bijvoorbeeld een blikje waarop ze met hun snavel kunnen trommelen. Of een lepel waarmee ze kunnen slaan en herrie maken.

Waar parkieten van houden

Vrij rondvliegen, voedsel zoeken, baden, knagen en nieuwe dingen ontdekken, allemaal dingen die parkieten ook in het wild doen. Wanneer je parkieten als huisdier houdt, zouden ze dit gedrag in de een of andere vorm moeten kunnen uitleven. Geef ze speelgoed om te knagen en te klauteren. Bovendien verheugen ze zich op een wekelijks bad.

Veel spel en plezier voor kanaries

Kanaries zijn dol op spelen. De felgele stertenoren zijn heel nieuwsgierig en hebben veel afwisseling en heel veel beweging nodig. Dagelijks een uurtje vrij rondvliegen, klimapparatuur en verstopte lekkernijen die ze al spelend kunnen ontdekken, bezorgen ze een goed humeur. Leg takken en twijgen of wortels voor ze in de volière.

Doe-het-zelf - zo kun je zelf speelgoed voor je vogels maken

Verzamel een paar takken en dennenappels tijdens je volgende boswandeling. Daarmee kun je eenvoudige gymnastiektoestellen of voederspeelgoed voor je vogels bouwen.

Tip van de redaktie:

Steek stukjes groente of andere dingen die vogels graag eten in de tussenruimtes van een geopende dennenappel. Het eruit frummelen van de lekkernijen houdt ze bezig en vinden ze bovendien heel erg leuk! Hang de dennenappels zo op dat hun klauwen er niet in vast kunnen komen te zitten.

Ook dit materiaal kun je gebruiken voor het in elkaar knutselen van vogelspeelgoed

 • Wijnkurken
 • Twijgen en takken
 • Dennenappels
 • Onbehandeld hout, het liefst onbespoten takken van fruitbomen uit de eigen tuin
 • Houten kralen
 • Toiletrollen
 • Karton
 • Draad
 • Dikke snoeren of touwen
 • Eierdozen

Deze materialen zijn taboe om als speelgoed te worden gebruikt:

 • Spiegels: Aan de ene kant bestaat het gevaar dat de vogel zich eraan verwondt, aan de andere kant laat de spiegel de vogel geloven dat hij een partner heeft. De interesse in deze spookvogel kan gevolgen voor de gezondheid hebben. Wanneer de parkiet bijvoorbeeld de hele tijd probeert om zijn spiegelbeeld te voeren, kan dit tot een kropontsteking leiden.
 • Vogels van plastic: Hetzelfde geldt voor een volgens het tuimelaarprincipe op de zitstok geschoven kameraad van plastic, die bovendien risico op letsel met zich meebrengt.
 • Bast en sisal: Speelgoed van bast of sisal, waarvan lange draden los kunnen raken, zijn ook gevaarlijk. Onder tragische omstandigheden kunnen deze de oorzaak zijn van verwurging, kropontsteking en verstrikking.
Loading...