Zo komen er meer vogels in de tuin

Zo vliegen er binnenkort meer vogels in je tuin

Vogels zorgen voor heel wat bedrijvigheid in je tuin. Ze zoeken er voedsel en water, komen er schuilen en bouwen er nesten om hun kleintjes groot te brengen. Wil je meer vogels in de tuin? Tover je groene trots om in een vogelvriendelijke tuin. Het gekwetter en gefladder krijg je er gratis bij.

Meer vogels in je tuin? Geef ze het hele jaar door een feestmaal

Het ligt voor de hand: door vogels te voederen lok je meer vogels naar je tuin. De meeste mensen doen dat al elke winter. En dat is een echt feest. Je pluizige tuinvrienden vliegen, springen en eten hun buikje rond dankzij al dat heerlijke vogelvoer en slurpen gulzig het drinkwater op. Jouw vrijgevigheid bezorgt hen extra energie om de koude te trotseren.

Wist je dat je tuinvogels het hele jaar door mag voederen? In de lente zijn ze constant in de weer om nesten te bouwen, eieren uit te broeden en jongen op te voeden. Je zou voor minder enorme trek krijgen! En in de herfst maken de trekvogels zich klaar om naar warmere oorden te vliegen. Elk extra hapje is dus meer dan welkom.

Wist je dat je tuinvogels het hele jaar door mag voederen? In de lente zijn ze constant in de weer om nesten te bouwen, eieren uit te broeden en jongen op te voeden. Je zou voor minder enorme trek krijgen! En in de herfst maken de trekvogels zich klaar om naar warmere oorden te vliegen. Elk extra hapje is dus meer dan welkom.

Hagen, struiken en bomen om vogels naar je tuin te lokken

Vogels schuilen graag in hagen, bomen en struiken, want ze zijn er veilig voor regen, wind én roofdieren. Bovendien bouwen ze er hun nest in. Heb je struiken zoals besdragende heesters staan? Dan doen vogels zich met plezier te goed aan die lekkernij, én aan de insecten die sommige planten en bloemen aantrekken. Onze gevederde vrienden zijn wel kieskeurig: kies dus de juiste soorten:

  • Bomen en struiken: gewone liguster, hazelaar, zoete kers, zomereik, …Hagen en heggen: gewone braam, gewone hulst, rode koernoelje, wilde lijsterbes, …
  • Hagen en heggen: gewone braam, gewone hulst, rode koernoelje, wilde lijsterbes, …
  • Insectvriendelijke planten: gewone klimop, vingerhoedskruid, wilde marjolein, wilde ridderspoor, …
  • Kruiden: brandnetel, duizendblad, engelwortel, koninginnenkruid, …

Boots de natuur zo goed mogelijk na in je tuin. Of je nu een strakke of landelijke tuin hebt. Of een grote of een kleine tuin. Nog een tip? Laat je gazon geleidelijk overgaan in planten, bomen en struiken. Zo lok je nog meer vogels naar je tuin.

Geef de vogels in je tuin extra plekjes om te schuilen, broeden en slapen

Heb je de geknipte bomen en struiken gepland? Prima. Maak het de vogels in je tuin dan gemakkelijk: hang nestkastjes op. Die zijn er in alle kleuren en maten. Kijk goed naar welke vogels het vaakst door je tuin fladderen, en koop of maak een nestkastje dat aangepast is aan vogelsoorten. Zo ziet de ideale nestkastjesplek eruit:

  • tot 3 meter boven de gronduit regen, wind en zon
  • uit regen, wind en zon
  • in een rustige omgeving

Je hoeft je nestkastjes niet weg te halen tijdens de winter. Sommige tuinvogels dommelen er op koude nachten graag in. Of schuilen er voor het gure weer. Na de winter mag je de nestkastjes wel voorbereiden op nieuwe bewoners: verwijder het oude nestmateriaal en reinig de binnenkant met heet water en een borstel.

De vogels in je tuin een handje helpen? Draag nestmateriaal aan

In de lente bouwen alle vogels vlijtig aan hun nesten. Ook daarbij kun je hen helpen. Laat je tuinafval – zoals dood hout en snoeihout –liggen. Takjes, gras, mos, enzovoort zijn ideaal om in hun nesten te verwerken. Gooi je alles op een hoop? Dan maak je ook de insecten, egels en salamanders in je tuin blij.

Nu je weet hoe je vogels naar je tuin lokt, heb je alles in handen om straks wakker te worden met prachtig vogelgezang achter het raam. Aan de slag!

In samenwerking met natuurpunt