Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
-10% voor nieuwe klanten
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
  • Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

Zelf een krabpaal maken: uniek voor jouw kat

15.05.2023 - Leestijd: 2 minuten

Eine Katze liegt auf dem Kratzbaum.

Naast de voerbak, de kattenbak en de mand is de krabpaal voor de kat het belangrijkste voorwerp. de huistijger heeft de krabpaal niet alleen nodig om zijn nagels te scherpen maar ook als speelgoed, als toestel om te klimmen en springen en natuurlijk als hoge troon. Vanaf de verhoogde uitkijk kan de kat zijn territorium in de gaten houden. Een huistijger kan niet zonder krabpaal. Als standaardmodellen voor jouw kat te saai zijn en designvarianten te duur, maak dan zelf een krabpaal. Alles wat je nodig hebt, is verkrijgbaar bij de bouwmarkt.

Loading...

Zelf een krabpaal bouwen?

De vakhandel biedt een ruime keuze aan krabpalen die geschikt zijn voor katten. Met een zelfgemaakte krabpaal kun je je huistijger bovendien nog wat extra plezier geven.

Er zijn verschillende redenen om zelf een krabpaal te bouwen:

  • Individualiteit: jij kent de voorkeuren van je kat het beste. Heb jij een klimmer die graag langs de stam naar het plafond wil klimmen? Of toch liever een ontspannen luilak die de voorkeur geeft aan grote en goed toegankelijke ligvlakken?
  • Gezondheid van de kat: is je huistijger al wat ouder of om andere redenen niet bijzonder enthousiast over klimmen? Voor dergelijke dieren zijn hellingen of trappen comfortabeler om te beklimmen dan een verticale stam.
  • Aanpassing aan de leefruimte: is je woning door een bijzondere ruimte-indeling niet geschikt voor een klassieke krabpaal? Misschien wil je ook dat de krabpaal past bij je interieur?
  • Uitbreiding: is de standaard krabpaal simpelweg te klein voor de katten in je woning en heb je een groter model nodig om iedereen tevreden te stellen?
  • Creativiteit: hou je van knutselen en wil je graag zelf een mooi kattenmeubel maken?

Waar moet ik op letten als ik zelf een krabpaal wil bouwen?

Voordat je een hamer en zaag pakt, moet je de geplande locatie van de krabpaal precies opmeten en een gedetailleerde schets maken. Zo voorkom je dat het ontwerp mislukt of dat je onnodig materiaal verspilt.

Let op de volgende punten:

  • Vloerplaat en evenwicht: hoe hoger de krabpaal wordt, hoe stabieler de constructie moet zijn. Als de kat tegen de paal springt, kan deze gaan wankelen. Zorg ervoor dat de vloerplaat groot en zwaar is en bevestig de paal mogelijk ook aan het plafond.
  • Oppervlakte: schuur de houten onderdelen van de krabpaal, zodat er geen splinters uitsteken. Als je ook plastic gebruikt, let dan op de breukvastheid.
    Draai of sla schroeven en spijkers zo plat mogelijk in het hout of zorg ervoor dat ze niet toegankelijk zijn.
  • Lijmen in plaats van nietjes: vermijd zoveel mogelijk het gebruik van nietjes. Deze kunnen losraken en je kat verwonden. Het is beter om textielhoezen vast te maken met klittenband, dat je met niet-giftige lijm of kleine spijkers aan het hout kunt bevestigen.
  • Onschadelijk materiaal: let er bij alle gebruikte materialen op dat er geen gevaar voor de gezondheid van je dieren bestaat, bijvoorbeeld door lijm of verf.

Welke materialen heb ik nodig om de krabpaal zelf te maken?

Als vakman met kennis van de omgang met hout, heb je een heel weekend nodig om zelf een krabpaal te bouwen. Bovenal is het zagen van de houten onderdelen en het monteren zorgvuldig en tijdrovend werk.

Materiaallijst krabpaal:

  • Stam: gebruik voor een natuurlijke krabpaal een sterke tak of de stam van een jonge boom. Vaak loont het om bij een boomkwekerij te informeren naar geschikt hout. Als dat geen optie is, kun je hout met een diameter van minimaal twaalf centimeter kopen bij de bouwmarkt.
  • Bodemplaat: een grote houten plaat voor de basis van de krabpaal is ook verkrijgbaar in de bouwmarkt. Staat de krabpaal op laminaat, tegels of parket? Leg er dan een antislipmat onder voor meer stabiliteit.
  • Planken en dozen, waarvan de ligvlakken en grotten kunnen worden gemaakt.
  • Pluche of stof wordt gebruikt voor het bekleden en bedekken van de planken en grotten. Zorg ervoor dat je het textiel eenvoudig kunt verwijderen en indien nodig kunt wassen. De gemakkelijkste manier om dit te doen is met klittenband.
  • Sisal: voor de krabvlakken heb je sisaltouw nodig, dat strak om de stam is gewikkeld. Hier zul je zorgvuldig gebruik moeten maken van nietjes.
  • Gereedschap: boormachine, automatische schroevendraaier, hamer, handbijl, waterpas en zaag
  • Verbruiksmateriaal: schroeven, sluitringen, spijkers, hoekstukken, houtlijm – afhankelijk van hoe de krabpaal uiteindelijk zal worden ontworpen.

Basisinstructies - bouw zelf een krabpaal

Als je een natuurlijke stam als uitgangsmateriaal gebruikt, verwerk het hout dan niet als het vers is. Je moet de stam ontschorsen en een paar weken bij droog weer bewaren – zo sleep je geen houtinsecten mee die onder de schors verstopt zitten en trekt het hout niet meer krom.

Bevestig de stam of het hout aan de grondplaat met Spax-schroeven. Snijd de stam of takken plat op de hoogte waar de ligvlakken komen. Onthoud dat de stam op ten minste één plaats zo moet zijn gedimensioneerd dat de kat zich er helemaal langs kan strekken. Monteer de ligplanken en grotten met hoekstukken of planken zo op of tussen de stammen dat horizontale vlakken ontstaan. De planken moeten rotsvast zitten; met een decoupeerzaag kun je passende uitsparingen in de planken zagen. Je kunt ook een kattenhangmat tussen takken of twee ronde stukken hout bevestigen.

Bekleed de ligvlakken met stof en omwikkel het met lijm bedekte krasgedeelte van de stam strak met sisaltouw. De basiskrabpaal is klaar: de afwerking is afhankelijk van je creativiteit.

Koop je liever een katvriendelijke krabpaal, dan vind je in de webshop een groot aanbod.

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren