Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Hondenopvang waar je hond zich prettig voelt: zo vind je de juiste opvang!

15.05.2023 - Leestijd: 5 minuten

Hundebetreuer geht mit 4 Hunden spazieren

Elke hondeneigenaar wil zoveel mogelijk tijd met zijn trouwe viervoeter doorbrengen. Sommige situaties kunnen echter te veel zijn voor viervoeters. Verandering van baan of gezin kan je tijdschema op zijn kop zetten. Dan is een hondenopvang waar je trouwe viervoeter in goede handen is extra belangrijk. Je kunt hier lezen welke opvangmogelijkheden er zijn, hoe je betrouwbare aanbieders kunt herkennen en hoe je het je hond gemakkelijker kunt maken om te laten wennen.

Loading...

Welke opvangmogelijkheden zijn er?

Een plan B is belangrijk. Een ziekenhuisopname, een zakenreis, veranderingen in het werk of zelfs gewoon een vakantie die niet hondvriendelijk is, kunnen snel de vraag oproepen: waar breng ik mijn trouwe viervoeter heen? Als vrienden en familie niet kunnen helpen, moet je een hondenopvang zoeken. Opvangmogelijkheden zijn er genoeg – zowel voor korte als lange tijd. Voor beide geldt dat de beslissing aan wie je je trouwe viervoeter toevertrouwt, niet moet worden genomen zonder eerst een aantal belangrijke factoren in overweging te nemen.

De volgende tabel geeft een overzicht van de verschillende opvangmogelijkheden voor honden.

Hondenopvang voor een korte periode voor vakanties, zakenreizen, ziekenhuisopname, enz.
Hondenopvang voor een lange periode, een dagopvang waarvoor uurtarieven gelden, voor de lange termijn
Hondenpension
Hondendagopvang
Hondenhotel
Dogwalker
Dogsitter - biedt tijdelijke opvang van je hond bij jou thuis of in zijn/haar eigen huis
Dogsitter - biedt langdurige opvang van je hond bij jou thuis of in zijn/haar eigen huis
Dogsharing
Dogsharing
Hundebetreuerin kniet bei Hunden auf Wiese

Welke opvangmogelijkheid is de juiste voor je viervoeter?

Het antwoord hangt enerzijds af van je opvangbehoeften en anderzijds van de aard van je hond. Je kent zelf je viervoeter het beste: Houdt hij van afwisseling of is hij een gewoontedier? Houdt hij van grote groepen honden of wordt het hem snel te veel? Is hij nieuwsgierig naar nieuwe mensen of heeft hij een vaste persoon nodig aan wie hij zich hecht? Is lichaamsbeweging alles voor je sportieve hond of is je hond een echte bankzitter die liever ontspant? En ook belangrijk: kan je hond een bepaalde tijd alleen blijven of moet er altijd iemand bij hem zijn als je er niet bent?

Hondendagopvang en dogsitter – ook wel dogwalker genoemd – hebben in het algemeen een vaste hondengroep en vaste contactpersonen. Natuurlijk zijn er af en toe veranderingen, maar de procedure blijft hetzelfde. Je hond wordt afgezet of opgehaald, wat zorgt voor een bepaalde routine. Beide zijn geschikt voor honden die goed kunnen opschieten met andere viervoeters, graag buiten spelen en van beweging houden. Soms worden ook speciale groepen aangeboden, zoals groepen voor kleine honden of oude honden. Vaak is er ook een haal- en brengservice.

Bij dogsitting kan het beste rekening worden gehouden met de individuele behoeften van je trouwe viervoeter. Dit kan interessant zijn als je hond niet goed reageert op andere honden of bepaalde situaties, maar ook als hij gezondheidsbeperkingen heeft of een bepaalde leeftijd heeft bereikt. Een dogsitter zorgt voor je hond in zijn/haar eigen huis of bij jou thuis. Dogsharing is vergelijkbaar – behalve dat er twee varianten zijn: ofwel delen twee mensen de verantwoordelijkheid voor één hond ofwel zorgen twee hondeneigenaars om de beurt voor beide honden. Als de twee viervoeters goed met elkaar overweg kunnen, is dit geweldig en een gratis pluspunt.

Hondenhotels zijn meestal iets luxueuzer dan hondenpensions en bieden ook extra diensten aan zoals wellness, fysiotherapie, training of agility. Natuurlijk vind je dit verschil ook terug in de prijs.  De dieren worden gewoonlijk ondergebracht in een kamer of kennel. Als ze goed met andere honden kunnen opschieten, delen ze een onderkomen met een andere hond. Aangezien hondenpensions en -hotels vaak voor veel dieren tegelijk zorgen, kunnen de verzorgers minder intensief met de individuele dieren omgaan. Deze oplossing is meer geschikt voor ongevoelige viervoeters.

Hund liegt auf dem Rücken auf Sofa

Waar vind je opvangmogelijkheden?

Hondenopvangmogelijkheden vind je in heel België. Verschillende platformen hebben zich gespecialiseerd in dit onderwerp: na het invullen van de postcode, kun je de zoekopdracht “Hondenopvang bij mij in de buurt” starten. Vaak zijn er eenvoudige zoekmachines die de meest geschikte aanbiedingen filteren op basis van criteria zoals opvang voor de hele dag, overnachting, beweging, enz.

Vooral in grote steden vind je veel opvangmogelijkheden. Via online kaarten kun je gemakkelijk zoeken naar een dierenopvang bij jou in de buurt. In Berlijn zijn 113 honden per vierkante kilometer geregistreerd – de mogelijkheden voor hondenopvang in de Duitse hoofdstad zijn dan ook zeer divers. Ook op het gebied van hondenverzorging maakt Düsseldorf zijn luxueuze reputatie waar: in deze hoofdstad van Noordrijn-Westfalen vind je hondenhotels met hondenzwembad en hondenspa, net als in een echt resort. Hannover, daarentegen, telt in totaal 81 hondenpensions. Dogsharing en dogsitters kun je ook in landelijke gebieden ruimschoots vinden.

Wat moet het kosten?

De kosten zijn afhankelijk van de opvangmogelijkheid, de duur van de opvang en het individuele aanbod. Houd er rekening mee dat de vermelde prijzen indicatief zijn en dat je rechtstreeks contact moet opnemen met de respectievelijke aanbieder voor de werkelijke prijs.

Hondenhotel
niet minder dan € 40 per dag, soms gereduceerde weektarieven
Hondenpension
€ 10-50 per dag, soms met gereduceerd weektarief € 10-50 per dag, soms met gereduceerd weektarief
Hondendagopvang
€ 20-30 per dag, soms maandcontracten met gereduceerd tarief
Dogwalking
€ 20 per uitlaatbeurt, soms gunstiger tarief voor meerdere uitlaatbeurten
Dogsitting
Individueel op afspraak
Dogsharing
Gratis

Aan welke eisen moet je hond voldoen?

Je hond moet aan de volgende eisen voldoen:

  • voor dagopvang, dogwalking, hondenpension en hondenhotel: verdraagzaamheid tegenover soortgenoten en gehoorzaamheid
  • up-to-date bescherming tegen teken en vlooien, evenals ontworming
  • huidige vaccinatiestatus
  • Aansprakelijkheidsverzekering
  • Sommige hondenopvangers aanvaarden geen zieke dieren of loopse teven in groepsopvang of accepteren alleen gecastreerde reuen.
  • Honden op de lijst van zogenaamd gevaarlijk geclassificeerde honden worden soms niet geaccepteerd
  • De gemiddelde minimumleeftijd is zes maanden.

Hoe kun je je viervoeter gemakkelijker laten wennen?

Gooi je trouwe viervoeter niet in het diepe – plan voldoende tijd in om te wennen. Controleer ook of de chemie goed is: als de hondenopvang een snuffeluurtje of een proefdag aanbiedt, maak daar dan zeker gebruik van. Dit geeft niet alleen je trouwe viervoeter, maar ook jezelf rust. Afhankelijk van het karakter van je hond, kunnen enkele wendagen nodig zijn. Is je hond ook na meerdere bezoekjes nog gestrest dan moet dit nader worden onderzocht: Is het niet de juiste opvang voor je hond? Heeft je hond vaker last van verlatingsangst? Of kan hij niet opschieten met de groep of de verzorger? Je eigen innerlijke houding is ook zeer belangrijk. Je trouwe viervoeter merkt heel goed als je gestrest bent. Als je je hond wegbrengt, neem dan afscheid en weersta de impuls om hem te troosten. Je hoeft je niet schuldig te voelen: een goede hondenopvang kan een verrijking zijn voor je trouwe viervoeter. En des te mooier is het als je elkaar daarna weer terugziet!

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren