Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Het wisselen van tanden bij de hond: de ontwikkeling van het gebit bij puppy’s

11.03.2024 - Leestijd: 3 minuten

Een puppy kauwt op zijn hondenspeeltje

Net als andere zoogdieren verliezen pups op een bepaald moment hun melktanden en breken dan de blijvende tanden van de hond door. In de regel verloopt het wisselen van tanden bij honden probleemloos, maar soms moet je in deze periode met acute klachten naar de dierenarts. Het is in ieder geval belangrijk dat je je puppy in deze fase ondersteunt en regelmatig de tanden controleert.

Loading...

Het gebit van de puppy en gebitsontwikkeling

Honden worden zonder tanden geboren, maar de melktanden kunnen al in de derde week doorbreken. Het melkgebit van een puppy bestaat uit 28 tanden. Er zijn twee hoektanden, zes kiezen en zes snijtanden in zowel de boven- als onderkaak. De hond houdt zijn melktanden, afhankelijk van het ras, tot de leeftijd van ongeveer drie maanden. Daarna vallen de melktanden uit in een periode van ongeveer drie maanden en breken de 42 tanden van het volwassen gebit door. Grotere hondenrassen wisselen de tanden meestal eerder dan kleinere honden.

Hoe weet ik of mijn puppy nieuwe tanden krijgt?

Als je puppy vanaf de leeftijd van drie maanden aan meubels begint te knagen, aan je kleren trekt of op de kussens van de bank kauwt, dan is dat ongewenst gedrag dat moet worden afgeleerd. Maar vaak is dit gedrag ook een teken van het wisselen van tanden, omdat het tandvlees dan behoorlijk kan jeuken. De hond masseert zijn tandvlees door ergens op te kauwen. Je helpt je viervoeter door hem iets te geven waarop hij kan en mag kauwen – en tegelijkertijd bescherm je je meubels. Met een beetje geluk vind je op de grond of op plek waar je pup slaapt een melktand die je als aandenken kunt bewaren. Puppy’s likken vaak aan hun gebit om hun tanden los te maken en uit te laten vallen. Dit is ook een signaal voor de wisselen van tanden.

Hier moet je op letten als je hond de tanden wisselt

Als je dierbare viervoeter zijn tanden wisselt, is het belangrijk dat je regelmatig zijn gebit controleert om te zien of alles in orde is. Idealiter laat je je puppy al voor het tanden wisselen eraan wennen dat jij zijn bek open kunt doen. Anders is dit een goed moment voor deze oefening, die essentieel is voor tandverzorging en ook voor een bezoek aan de dierenarts. Tekenen dat er iets mis is gegaan bij de overgang van het melkgebit naar het volwassen gebit zijn onrustig slapen, weigeren om te eten en ongewoon onrustig gedrag. Als je dan in zijn bek kijkt, kun je zien of de pup last heeft van een ontsteking en of de tanden doorbreken.

Help je puppy bij het tanden wisselen

Meestal verloopt het wisselen van tanden bij een puppy zonder problemen, maar zijn er een paar dingen die je in deze soms onaangename fase kunt doen om hem te helpen. Het is heel belangrijk dat je gedurende deze tijd geen trekspelletjes met de puppy speelt en hem niet aanmoedigt om te apporteren, aangezien dit hem pijn kan bezorgen en de tanden dan met geweld kunnen afbreken. Geef hem liever geschikte kauwspeeltjes, bijvoorbeeld speelgoed van natuurlijk rubber. Omdat het wisselen van tanden gepaard kan gaan met ontstekingen en pijn, helpt het als je het droogvoer een beetje laat weken.

Let er ook op dat je viervoeter voldoende calcium binnenkrijgt, want deze belangrijke bouwsteen van bot bevordert de gezondheid van het gebit. In puppyvoer van hoge kwaliteit zit meestal al voldoende calcium. De groei van het gebit bij honden is niet te vergelijken met het doorkomen van babytandjes, maar je kunt je dierlijke gezinslid wel helpen door het gebit regelmatig te controleren.

Topproducten voor de gebitsverzorging van uw hond

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren