Bestaat er welpenschutz bij honden?
24.02.2025 - Leestijd: 4 minuten

Es ist wichtig, dass dein Welpe andere Hunde kennenlernt - auf den Welpenschutz solltest du dich bei Hundebegegnungen aber nicht verlassen
Rita Kochmarjova/stock.adobe.com
Het is belangrijk dat je pup andere honden leert kennen – maar vertrouw bij ontmoetingen niet op "welpenschutz". Veel hondeneigenaren zijn te zorgeloos wanneer ze tijdens het uitlaten met hun pup andere honden tegenkomen. Ze gaan ervan uit dat er niets kan gebeuren, omdat hun jonge hond nog "welpenschutz" geniet. Deze zogenaamde "welpenschut"z zou betekenen dat grotere honden, op basis van de uitstraling en geur van een pup, een natuurlijke tolerantie hebben en het jonge dier daarom niet aanvallen of bijten. De mythe van "welpenschutz" blijft hardnekkig bestaan, hoewel inmiddels bewezen is dat deze vorm van bescherming uitsluitend binnen het eigen roedel geldt. Hoe lang de "welpenschutz" binnen een roedel duurt en waar je op moet letten bij ontmoetingen tussen jouw jonge hond en andere soortgenoten, lees je hier.
Beperkte "welpenschutz" binnen het eigen roedel
Er bestaat waarschijnlijk een vorm van “welpenschutz” bij honden, maar deze is zeer beperkt. Hij geldt alleen binnen het eigen roedel en werd bij wolven slechts gedurende de eerste acht levensweken waargenomen.
Echter, zelfs binnen het eigen roedel betekent dit niet dat uitbundige pups niet worden gecorrigeerd door oudere honden wanneer ze ongepast gedrag vertonen. Door deze correcties leert de pup zich sociaal te gedragen binnen de groep en ontdekt hij waar zijn grenzen liggen. Maar let op: Deze vorm van “welpenschutz” geldt niet voor vreemde honden! Wanneer je met je pup op pad bent, mag je er dus niet vanuit gaan dat andere honden hem automatisch alles vergeven als hij hun grenzen overschrijdt.
Goed gedrag mag niet worden verward met puppybescherming
Veel oudere honden zijn over het algemeen geduldig met jonge honden en puppies. Dit komt door hun levenservaring en goede training. Tijdens wandelingen en op hondenscholen hebben ze geleerd om speelse jonge honden op een vriendelijke manier in bedwang te houden en zelf rustig te blijven.
Veel oudere honden ergeren zich aan jonge honden omdat ze geen afstand houden, ongecoördineerd bewegen en onvoorspelbaar zijn. Ook nemen ze bedreigingen van andere honden vaak niet serieus. Daarom blijven ze liever uit de buurt van jongere honden. Als je puppy een oudere hond ontmoet en grenzen overschrijdt, kan de andere hond een hevige strijd leveren of zelfs uithalen.
Zo laat je je puppy op de juiste manier andere honden ontmoeten
Bij de eerste ontmoeting van een pup met een vreemde hond is het daarom belangrijk om extra goed op te letten. Wanneer je tijdens een wandeling met je jonge hond een onbekende hond tegenkomt, is het verstandig om samen met de aangelijnde pup naar de andere hond toe te lopen. Zo voorkom je dat je pup zich te wild en opdringerig gedraagt tegenover de oudere hond. Spreek met de eigenaar van de andere hond en vraag hoe zijn hond op pups reageert.
Als de andere hond vriendelijk is tegenover jonge honden, kunnen de honden, als het toegestaan is, los van de lijn worden gelaten en elkaar leren kennen. Observeer de honden in deze kennismakingsfase zorgvuldig, zodat je zeker weet dat het spel niet te ruw wordt. Dit is vooral belangrijk als er een aanzienlijk verschil in grootte is tussen de pup en de andere hond. Soms kan een zeer grote en sterke hond een kleine pup tijdens het spelen verwonden doordat hij zijn eigen kracht verkeerd inschat.
Heel belangrijk: Als er een schermutseling ontstaat of de oudere hond je pup corrigeert, grijp dan alleen in als je een serieuze dreiging voor je dier vermoedt. Door deze correcties leert je pup hoe hij zich hoort te gedragen en zal hij de volgende keer voorzichtiger te werk gaan.
Sociaal gedrag leren door soortgenoten
Pups hebben geen “welpenschutz” tegenover vreemde honden. Toch is het erg belangrijk dat je pup regelmatig in contact komt met andere honden van verschillende leeftijden en rassen. Door deze ontmoetingen leert je pup de signalen van andere honden te begrijpen en zich sociaal gepast te gedragen. Tegelijkertijd versterken deze ontmoetingen het zelfvertrouwen van je pup en helpen ze hem nieuwe ervaringen op te doen.
Je kunt het leerproces van je pup het beste ondersteunen door met hem een puppycursus te volgen. Hier kan hij onder professionele begeleiding andere pups ontmoeten, met hen spelen, zijn sociale vaardigheden ontwikkelen en samen met zijn baasje oefeningen doen, wat de band tussen mens en hond versterkt.
Naast het bezoeken van een puppycursus is het aan te raden je pup regelmatig in contact te laten komen met een volwassen, goed opgevoede en gesocialiseerde hond. Dit kan bijvoorbeeld de hond van een kennis zijn, met wie je samen wandelingen maakt of die je pup vaker kan bezoeken. Door deze ontmoetingen leert je pup zijn sociale vaardigheden verder te ontwikkelen en begrijpt hij beter hoe hij zich tegenover andere honden hoort te gedragen.