Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

De Bombay kat - de speelse panter die graag geaaid wordt

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Twee Bombay katten zitten naast elkaar

Haar diepzwarte, glanzende korte haar doet denken aan lakleer, haar ogen aan koperen munten: visueel lijkt de Bombay-kat op een minipanter en ze combineert de lichaamsbouw van een roofdier met de kenmerken van een huiskat. Ze onderscheidt zich door haar hoge mate van aanhankelijkheid en leergierigheid, en voelt zich op haar gemak in een gezin met kinderen en andere huisdieren. Kortom: een lieve huisgenoot die graag veel aandacht krijgt.

Loading...

Het karakter van de Bombay-kat

Haar karakter is net zo onmiskenbaar als haar uiterlijk en haar soepele gang: de Bombay verenigt de robuustheid en het evenwicht van de Amerikaanse korthaar met de speelse nieuwsgierigheid van de Burmese kat en valt op door haar hoge intelligentie. Dankzij haar sterke binding met mensen, haar voor katten bijzondere geleiding aan de riem en haar plezier in het apporteren wordt ze ook liefdevol als “hondenkat” beschreven. Ze zoekt de nabijheid van mensen en heeft een zeer aanhankelijk karakter.

Verzorging en behoeften van de Bombay-kat

Een Bombay vraagt veel aandacht en is niet graag alleen. Ze is liefdevol, knuffelig en sociaal; ze voelt zich op haar gemak in huishoudens met kinderen en honden. Je stimuleert haar leergierigheid door haar voortdurend nieuwe dingen te leren. Je kunt haar bijvoorbeeld aan een riem laten wennen en een wandeling met haar maken; ze vindt het ook erg leuk om te apporteren. Als je een Bombay-kat binnenshuis houdt, heeft ze voldoende mogelijkheden nodig om te klimmen en te spelen.

De nauw aansluitende, zeer korte en glanzende vacht van een Bombay behoeft nauwelijks onderhoud. Omdat katten van dit ras echter veel genegenheid nodig hebben, waarderen ze borstelen als een extra verwennerij. Een zachte leren doek is ook geschikt om de glans van de vacht te behouden. Gebruik die als een borstel door het korte haar zachtjes in de groeirichting te strijken.

De kleuren van de Bombay-kat

Aangezien de genenpool van de raszuivere Bombay zeer klein is, wordt in elke derde generatie een van de twee oorspronkelijke rassen gekruist. Hoewel de rasstandaard een zwarte kleur voor de vacht voorschrijft, kunnen dergelijke kruisingen door recessieve genen tot donkerbruine tinten leiden.

Herkomst van de Bombay-kat

Wil je een aanhankelijke, lieve kat die eruitziet als een panter in miniatuur? Het was precies met dit doel voor ogen dat Nikki Horner in 1953 in de Amerikaanse staat Kentucky een nieuw kattenras fokte en Bombay noemde. Om haar droom te verwezenlijken, kruiste ze de Amerikaanse korthaar met de Burma in een selectief proces dat vele jaren duurde. Een decennium later werd hun nieuwe ras officieel door de Cat Fanciers’ Association (CFA) erkend; sinds 1979 is het ook geregistreerd bij de International Cat Association (TICA). In Europa is de Bombay een van de zeldzaamste katten, aangezien er maar heel weinig Europese fokkers zijn.

Bijzonderheden van de Bombay-kat

Vanwege het robuuste karakter van de Bombay is hun levensverwachting wel 19 jaar. Als je hart sneller gaat slaan voor dit lieve kattenras, zorg er dan voor dat je een gerenommeerde fokker kiest die lid is van een geregistreerde kattenvereniging. De Bombay is zeer zeldzaam, maar op het eerste gezicht nauwelijks te onderscheiden van een zwarte huiskat. Een gerenommeerde fokker zal je de stamboom bezorgen en de jonge poesjes op zijn vroegst na 12 weken pas geven.

Profiel Bombay

Ras
Bombay
Oorsprong
VS
Grootte
klein tot middelgroot, vaak maar half zo groot als een traditionele huiskat; Europese variëteiten zijn relatief groter dan Amerikaanse
Gewicht
5 kilogram (kater), 4 kilogram (poes)
Anatomie
gespierde, atletische gestalte die doet denken aan een roofkat zoals een tijger of panter, met evenwichtige proporties
Vorm van de kop
ronde vorm, met een sterke, ronde kin, ronde, korte en brede snuit en middelgrote oren; Europese soorten hebben langere snuiten en grotere oren
Ogen
koper- tot goudkleurig, groot en ver uit elkaar staand
Vacht en kleur
steil, zijdeachtig kort haar, nauw aansluitend en glanzend, uitsluitend zwart
Vachtverzorging
zeer gemakkelijk te verzorgen
Karakter
geduldig, leergierig en intelligent, knuffelbaar en aanhankelijk
Kenmerken:
hechte band met haar mensen, neigt tot overgewicht
Leefomgeving
is geschikt als binnenkat, voelt zich prettig in gezinnen, heeft speel- en klimmogelijkheden nodig

Vind de juiste producten voor je Bombay-kat

Loading...

Meer opwindende kattenthema's en kattenrassen