Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
-10% voor nieuwe klanten
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
  • Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

Katten alleen laten: met deze tips lukt dat zeker!

15.05.2023 - Leestijd: 5 minuten

Katze sitzt halb auf Fensterbank und schaut aus Fenster

Het gebeurt weleens dat katten een paar uur alleen thuis zijn. Ontdek hoe je je huistijger kunt laten wennen aan het alleen zijn en welke hulpmiddelen het kattenleven in het stille huis aangenamer maken.

Loading...

Lange tijd werden katten beschouwd als eenlingen die weinig waarde hechtten aan menselijk of dierlijk gezelschap. Maar dit is intussen alweer achterhaald: de meeste katten zijn zeer gezellige dieren. Ze vinden het juist leuk om met soortgenoten te spelen, elkaar te verzorgen en te knuffelen. Ze zijn vooral graag bij mensen en laten zich uitgebreid aaien en strelen. Maar als je niet thuis werkt, moet je je kat tijdens je werkuren alleen thuis laten.

Hoelang kun je katten alleen laten?

Er bestaat geen eenduidig antwoord op deze vraag, omdat elk dier anders reageert. Na een zorgvuldige gewenningsperiode en met de juiste, gezellige kattensfeer is het perfect mogelijk om je kat overdag of ‘s nachts alleen te laten. Katten slapen immers 12 tot 16 uur per dag. Hoe lang poezen alleen kunnen blijven, hangt af van hun karakter en ras, maar ook van gewenning. Bepaalde raskatten staan bekend om hun bescheiden en rustige karakter, zelfs op jonge leeftijd. Maar ook zij hebben afwisseling en vermaak nodig als ze alleen thuis zijn. Zo kun je ervoor zorgen dat je poes iets te doen heeft – en jou niet te veel mist.

Alleen thuis? Zo vervelen katten zich niet

Katten die altijd door de buurt zwerven en socialiseren wanneer zij daar zin in hebben, kunnen het gemakkelijker enkele uren zonder hun baasje stellen. Als je je kat altijd binnen houdt en veel op reis bent, moet je zeker twee katten nemen, anders slaat de eenzaamheid en verveling toe. Als je kat tot nu toe als eenzame prins of prinses heeft geleefd, kan een tweede kat voor gezelschap en afwisseling zorgen. Vooral in het begin vergt het veel tact en geduld om de huistijgers aan elkaar te laten wennen.

Twee katten eten uit bakjes
Heemsoth-Kleinlützum Geritt

Medewerkerstip over het onderwerp "kat alleen laten"

Als je je kat alleen moet laten, maak het dan zo leuk mogelijk voor je huistijger. Bijvoorbeeld met een uitgebreide speelronde in de ochtend. Zo is je huistijger lekker uitgeput als je het huis verlaat. Zorg ervoor dat je dieren gevarieerd speelgoed, klimmogelijkheden en krabmogelijkheden hebben als ze alleen thuis zijn.

Junge Katze spielt im Liegen mit Spielzeug

Om je geen zorgen te hoeven maken als je weg bent, moet je je kat, indien mogelijk, al op jonge leeftijd laten wennen aan het alleen zijn.

Hoe laat je kittens wennen aan het alleen zijn?

Voor de kleintjes geldt: of het nu een zielig katje uit het asiel is of een kitten van de fokker –

de eerste weken mag je, voor zover mogelijk, je kat niet alleen laten. Zelfs niet als er al een ander dier in huis is. Blijf de eerste tijd thuis bij je nieuwe huisgenoot, zodat hij vertrouwen kan winnen en geleidelijk zijn nieuwe rijk kan verkennen en veroveren.

Om je kat te laten wennen aan het alleen thuis zijn, kun je dit het beste in kleine stapjes doen. Ga eerst maar een paar minuutjes weg. Blijft alles rustig, ga dan weer naar binnen en beloon je huistijger uitgebreid. Gejammer en gehuil van je kitten moet je echter negeren – hoe moeilijk dat ook is – en pas op een rustig moment weer naar binnengaan. Verleng geleidelijk de periode van je afwezigheid en vergeet niet om de kat altijd te belonen met zijn lievelingseten, een aai of een onstuimig speelmoment.

Houd er rekening mee dat het een paar weken kan duren voordat je huistijger gewend is aan het alleen zijn.

Kan ik mijn kat na een operatie alleen laten?

Na sommige operaties moeten katten een nekbrace dragen tot de wond is genezen. Veel katten zijn erg lenig en vooral heel vindingrijk om bij chirurgische littekens te kunnen komen – zelfs als je kat zo’n “trechter” draagt. Gedurende deze periode moet je bij je kat blijven of een betrouwbare kattenoppas zoeken, ook om eventuele nawerkingen van de narcose in de gaten te houden. Als je huistijger probeert de nekbrace af te doen, leid hem dan af.

Katze guck unter Karton hervor

Wat moet ik doen als de kat het huis vernielt?

Alleen zijn betekent een grote verandering, vooral voor viervoeters die gewend zijn aan veel gezelschap. Sommige katten uiten hun ongenoegen door als een dolle tekeer te gaan, aan meubels te krabben of hun territorium af te bakenen. Hier is vaak geduld nodig – en een eerlijke evaluatie: heeft je spinnende huisgenoot voldoende mogelijkheden om te spelen, krabben en te observeren? Is hij een echte avonturier of zou hij gelukkiger zijn met een speelkameraadje? Extreem gedrag kan in bepaalde omstandigheden ook wijzen op een ziekte. Een gesprek met de dierenarts of een dierenpsycholoog kan hierbij nuttig zijn.

Katten alleen laten - conclusie

  • Je kunt je kat eraan laten wennen om enkele uren alleen gelaten te worden.
  • Richt je huis katvriendelijk en afwisselend in en laat het dier langzaam wennen aan het alleen zijn.

Ter compensatie moet je ‘s avonds uitgebreid met je huistijger knuffelen en spelen – dat is niet alleen goed voor de kat, maar ook voor jezelf!

Hoe houd je je huistijger bezig als je niet thuis bent? Laat maar een reactie achter!

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren