Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
-10% voor nieuwe klanten
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
 • Winkels
 • Mijn bestellingen
 • Winkelmandje

Homeoffice met kat: Dit is hoe het samen zijn op het bureau werkt

15.05.2023 - Leestijd: 4 minuten

Katze liegt auf Schreibtisch neben Laptop

Steeds meer mensen werken van thuis uit. Maar een homeoffice met een kat kan een echte uitdaging worden. We verklappen tips en tricks voor de nieuwe werkdag.

Loading...

Corona heeft de werkwereld voorgoed veranderd. Voordat de wereldwijde pandemie ons allen in haar greep kreeg, verlieten de meesten van ons ‘s morgens het huis om naar kantoor, het bureau of de werkplaats te gaan, en kwamen ‘s avonds na gedane arbeid weer terug. Meer mensen dan ooit tevoren werken van thuis uit. Deze trend zal na corona zeker niet helemaal verdwijnen.

De homeoffice is voor velen een grote verandering. Tanden poetsen, douchen, aankleden en dan in de auto of in de metro stappen? Jarenlange routines zijn plots van de baan. Het is maar een paar meter van het bed naar het bureau. Sommigen zitten tot ‘s middags in hun pyjama.

Waarom kan thuiswerken met een kat voor problemen zorgen?

Natuurlijk is niet alleen voor ons alles plotseling nieuw: het dagelijks leven is ook voor onze katten totaal anders. Zij zijn het gewoon een deel van hun dag zonder hun baasje door te brengen. Ze hebben hun eigen routines ontwikkeld om deze tijd door te brengen: Ze maken een wandeling rond hun territorium – binnen of buiten als “avonturiers” -, doen hier en daar een dutje of kijken vanop de vensterbank naar de mensen op straat. Maar nu maak je ineens weer deel uit van hun dagelijks leven – en “verstoor ” je hun gewoonten. Dus om problemen te voorkomen, moet een nieuwe routine worden vastgesteld.

Frau am Schreibtisch mit Katze

Hoe reageert mijn kat wanneer ik van thuis uit werk?

Soms waarschijnlijk de hele dag. Zij is immers gewend dat haar baasjes in het weekend voor langere tijd thuis zijn. Ze zal het pas na een tijdje beseffen: Oeps, er klopt iets niet! De reactie op het feit dat je nu bijna altijd bij haar in de buurt bent, kan variëren per “kattentype”:

 1. De aanhankelijke, zeer mensgerichte kat: Voor dit type kat is jouw thuiswerk-situatie een paradijs op aarde! Tenslotte is er altijd iemand in de buurt die aandacht aan haar kan geven. Het genot hiervan manifesteert zich in het feit dat zij voortdurend op je schoot wil zitten, herhaaldelijk langs je benen strijkt en je telefoonconferenties onderbreekt met een luid gemiauw.
 2. De zelfredzame kat: Ben je eerder de onderhuurder van je kat? Dan zou ze geïrriteerd kunnen reageren als ze haar koninkrijk permanent met jou moet delen. Maar waarschijnlijk zal ze gewoon haar ding blijven doen en zich helemaal niet laten storen – en jou zo veel mogelijk negeren.

Jouw huistijger hoort bij type 1? Dan vormt van thuis uit werken met een kat waarschijnlijk een hele uitdaging. Er zijn echter enkele trucjes waarmee een vreedzame co-existentie tot stand kan worden gebracht.

Hoe organiseer ik mijn werkdag in de homeoffice met mijn kat?

Katten houden nog meer van routine dan mensen. Bij de eerste keer in de homeoffice hebben velen echter de neiging routines uit het raam te gooien. Dat is verkeerd! Bedenk hoe je je nieuwe werkdag zo zinvol mogelijk kunt indelen. Niet alleen jij profiteert hiervan, maar ook je huisdier.

Checklist werkdag met de kat in de homeoffice

 • Kleed je volledig aan en maak je klaar voor je begint.
 •  Ontbijt aan de ontbijttafel, niet aan je bureau. Trakteer jezelf op een eerste kopje koffie of thee.
 • Bepaal een tijdstip waarop je aan je bureau wilt zitten.
 • Neem een uur lunchpauze – altijd op hetzelfde tijdstip. Eet aan tafel en maak daarna misschien een wandelingetje.
 • Stop steeds ongeveer even laat met werken. Sluit je computer af om de werkdag te beëindigen.

Bedenk dan op welke manier je wat tijd voor je kat kan vrijmaken. Dit kan een uitgebreide speelronde zijn na het ontbijt. Of een kroelsessie tijdens de lunchpauze.

Katze liegt auf Schoss während Frau am Schreibtisch arbeitet

Hoe kan ik mijn kat in de homeoffice bezighouden?

Stoort ze je met luide geluiden, springt ze op het bureau of gaat ze op het toetsenbord liggen? Als je haar buiten sluit, krabt ze dan aan de deur of miauwt ze hartverscheurend? Zo wordt van thuis uit werken een echte uitdaging! Natuurlijk kan thuiswerken met een kat ook leuk zijn, bijvoorbeeld wanneer de kat haar zegje wil doen in de Zoom-vergadering. Op lange termijn is dit natuurlijk niet houdbaar.

Om geconcentreerd te kunnen werken, helpt het om de kat aan je werk ″deel te laten nemen″. Creëer een knus plekje voor haar in de buurt van je bureau en maak een bedje voor haar in een doos of mand. Zo kan ze dicht bij je zijn en je af en toe om een aaitje vragen – zonder je van jouw werk te houden.

Maar hoe zorg je ervoor dat de kleine tijger daar blijft zitten?

 • In ieder geval is het zinvol de kat eerst uit te putten voordat je naar de computer gaat. Dan is ze misschien moe, gaat ze een dutje doen en kan jij rustig beginnen.
 • Als ze wakker is en op schoot wil zitten, spreek haar dan kort aan, maar breng haar daarna vastberaden terug naar haar plaats.
 • Als ze naar haar bedje gaat, wordt ze beloond met een kattensnoepje.
 • Blijft ze je storen, negeer haar dan consequent.
 • Na een tijdje zal ze haar plaats aanvaarden.

Tip: Een goede manier om de kat van jou en je werk af te leiden is een nieuwe krabpaal. Als je zelf een krabpaal wilt maken, vind je hier de juiste instructies.

Krabpaal om zelf te bouwen

Tip: Zo’n computertoetsenbord is interessant speelgoed. Verlaat je bureau even, zorg dat je je werk van tevoren opslaat. Laat kleine kattenpootjes niet per ongeluk alles uitwissen!

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren