Amerikaanse korthaar: gemoedelijke en robuuste kat

Geschiedenis

Hij is ontstaan uit de kruising tussen de gewone straatkat, de Pers, de Burmees en de Britse korthaar. In 1904 werd de eerste kat gefokt, maar het duurde nog ruim 60 jaar voordat het ras officieel werd erkend.

De gemiddelde levensverwachting van deze kat ligt tussen de 15 en 20 jaar.

Uiterlijke kenmerken

De Amerikaanse korthaar is een middelgrote tot grote kat. Een volwassen kat weegt tussen de 3,5 en 7 kilo.

Zijn hoofd is middelgroot evenals zijn oren. De ogen zijn groot en rond én staan ver uit elkaar. De kleur van de ogen is in harmonie met de vachtkleur.

Deze kat heeft een korte, dikke en glanzende vacht in de kleuren zwart, rood, blauw, wit en crème, waarvan met of zonder witte- of tabby-aftekeningen.

Amerikaanse korthaar

Amerikaanse korthaar karakter

Brutaal, intelligent, nieuwsgierig en actief zijn kenmerkend voor deze kat. Tot op hoge leeftijd houdt de kat van spelen. Hij is gehecht aan zijn baasje en een echt gezelligheidsdier.

De evenwichtige en rustige kat kan goed alleen zijn, maar vindt het ook fijn om een soortgenoot te hebben waarmee hij kan spelen.

Kattenvoeding

Amerikaanse korthaar kittens hebben vanaf jonge leeftijd goede voeding nodig. Koop daarom speciaal kittenvoer, afgestemd op deze raskat. Naarmate de kat ouder wordt, stap je over op voer voor een volwassen kat. Geef je kat nooit teveel, maar stem de voeding af op zijn leeftijd en activiteit.

Verzorging

Zowel een Amerikaanse korthaar kitten als volwassen kat hebben slechts weinig vachtverzorging nodig. Regelmatig kammen is voldoende.

Houd het gebit van je kat gezond door brokjes af te wisselen met nat voer. Dit is ook goed voor zijn vochtgehalte en spijsvertering. Bezoek daarnaast jaarlijks de dierenarts voor controle van het gebit.

Spelen en omgang met mens en dier

Zowel kittens als volwassen katten vinden het heerlijk om te spelen. Deze raskat is gefocust op zijn baasje en dus is het leuk om hem dagelijks aandacht te geven. Hij groeit graag op in een gezellig en warm gezin.

Hij kan goed overweg met kinderen en honden, mits hij goed is gesocialiseerd. Laat hem daarom al jong wennen aan vreemden, kinderen en honden.