Birmaan: veel gehouden raskat en gezelligheidsdier

Uiterlijke kenmerken

De middelgrote kat weegt tussen de 3 en 6 kilo en heeft een donkere snuit, poten, staart en oren. Verder valt de kat op door zijn vier witte voetjes en prachtige blauwe ogen.

De vacht van de kat is er in verschillende kleuren: donkerbruin, melkchocoladebruin, (licht) blauwgrijs en (licht)rood. Gestreept en schildpad gevlekt zijn de meest voorkomende vachtpatronen.

Birmaan karakter

Het karakter van de Heilige Birmaan is rustig, tolerant en zachtaardig. Het is geen schootkat, maar krijgt wel graag aandacht van mensen. Hij maakt met plezier onderdeel uit van het gezin waarin hij opgroeit. Wel heeft hij vaak een duidelijke voorkeur voor bepaalde gezinsleden.

Hij is niet graag alleen en daarom is het raadzaam een maatje voor hem te zoeken. Is de kat goed gesocialiseerd, dan kan hij ook prima overweg met honden.

Birmaan

Voeding

Birmaan kittens hebben al vanaf jonge leeftijd de juiste dosering brokjes nodig. Stem de hoeveelheid brokjes daarom af op leeftijd, grootte en gewicht. Pas op met overmatig voeren, want dit kan obesitas veroorzaken.

Houd er rekening mee dat deze raskat soms kieskeurig is qua voer. Indien gewenst kun je altijd overleggen met de dierenarts.

Verzorging

Borstel of kam de kattenvacht ongeveer een tot twee keer per week. Je doet er goed aan om een kitten hier al op jonge leeftijd aan te laten wennen.

Dit geldt ook voor het tandenpoetsen. Op die manier is jouw kat verzekerd van een sterk en gezond gebit. Bij gebitsproblematiek breng je een bezoek aan de dierenarts.

Spelen en socialisatie

Een Birmaan kat houdt net als andere katten van spelen, maar is over het algemeen een rustig dier.

Hij kan goed overweg met volwassenen, kinderen en honden, mits hij daar op jonge leeftijd al aan went.

Laat de kat nooit lang alleen thuis, want dit vindt hij niet prettig. Zorg daarom dat hij altijd het gezelschap van een soortgenootje heeft.