Britse Korthaar, een extra vleugje zachtaardigheid bij je thuis

Een Britse Korthaar is de rust zelve. Dit kattenras valt in te passen in elke familie, ook wanneer er kinderen of andere dieren aanwezig zijn. Deze stevige en gedrongen kat hoeft niet op je schoot te zitten om op haar gemak te zijn. Gewoon ergens rustig een eigen plekje hebben, met voldoende warmte van de familie in de buurt is voldoende.

Geschiedenis en afkomst

De Britse Korthaar komt oorspronkelijk - verrassing - uit Groot-Brittannië en gaat al mee van in de eerste eeuw van onze jaartelling. Daarmee zijn ze een van de oudst bekende kattenrassen ter wereld. Later in de 20ste eeuw werden ze gekruist met Perzische katten, waardoor hun uiterlijk wat veranderde. Ook is hierdoor een Britse Langhaar gekomen, een variant van de Britse Korthaar.

De huidige meest voorkomende variant is de blauwe Britse Korthaar. Zij zijn herkenbaar door hun blauwgrijze kleur en de typische uiterlijke kenmerken van dit ras.

Uiterlijke kenmerken

De verhoudingen (grootte en breedte) van de Britse Korthaar vallen als eerste op. De kat heeft kleine oortjes en (vooral de katers) grote bolle wangen. Het lichaam is gespierd met een brede borstkas en dikke benen. Tegelijkertijd hebben ze een korte, maar wel een dikke staart. Dit zorgt ervoor dat het uiterlijk van de Britse Korthaar geblokt en schattig tegelijk is. Zeker met de grote ogen die ook heel typisch zijn voor dit ras.

Het gewicht van de Britse Korthaar ligt tussen de 4-8 kilo voor een volwassen kat. Is je beestje een bollig baasje? Maak je geen zorgen want dit is een ras dat gerust wat meer kilootjes mag hebben.

Het betrouwbare karakter van een Britse Korthaar

Een Britse Korthaar kitten is een speels en energiek diertje. Naarmate de jaren vorderen, worden ze rustiger en zijn ze de betrouwbaarheid zelve. Een Britse Korthaar is perfect als huisdier of huiskat in gezinsverband. Ze zijn rustig en genieten van een gezonde dosis aandacht. Typisch aan dit ras is dat ze goed overweg kunnen met andere kattenrassen, honden en kinderen. Daarnaast zijn ze ook nog eens goed in het vermaken van zichzelf. Je moet dus geen bang hebben om je huisdier even zonder gezelschap te laten. Ze zullen zich volledig op hun gemak voelen in hun eigen koninkrijk.

Mens en de Britse Korthaar

Als je hebt besloten een Britse Korthaar in huis te halen, is het belangrijk om deze kat voldoende aandacht en liefde te geven. Speel er mee of neem het mee op de schoot. In beide gevallen zal dit ras op zijn gemak zijn. Een goede balans zoeken is belangrijk, zodat de kat toch nog voldoende beweging krijgt. En heb geen bang om je kat even wat rust te gunnen. Ze kunnen zich perfect zelfstandig bezig houden.

Zoals eerder vermeld is de Britse Korthaar sociaal en dus de ideale kindervriend. Ook met andere dieren kan dit ras het goed vinden.

Gezondheid

De Britse Korthaar geldt als een van de populairste rassen wereldwijd, maar dan moet je als baasje tegen een stootje kunnen. Door zijn gedrongen lichaam heeft deze kat sneller last van hun botten en gewrichten dan andere kattenrassen. Bij dit ras komt ook vaak HCM voor. Dit kan leiden tot hartfalen en een plotse dood van de kat. Verder heb je nog erfelijke niercysten en andere aandoeningen die ze kunnen doorgeven aan hun nageslacht.

Daarom is het belangrijk dat er regelmatig een check-up wordt uitgevoerd bij je Britse Korthaar door de dierenarts. Best begin je hier al zo jong mogelijk mee om enkele erfelijke ziekten tijdig te kunnen vaststellen. Dat deze al zeker niet worden doorgegeven aan het nageslacht. Een laatste belangrijke tip: als je jouw kat bij een fokker haalt, moet je zeker de voorgeschiedenis opvragen. Dit zal je al wijzer maken over de mogelijke aandoeningen van je kat.

Voeding Britse Korthaar

Het voedingspatroon van katten is over het algemeen redelijk gelijkaardig. Veel vers vlees en gezonde proteïne zijn noodzakelijk. Probeer hiernaast plantaardig afval te vermijden, en je zit al goed. De Britse Korthaar heeft kleinere kaken, waardoor je eventueel kleinere brokjes kan serveren als droge voeding. Dit zal het aangenamer maken voor je huisdier. Gelet op de vele botaandoeningen bij dit ras, kan hier speciale voeding voor gegeven worden. Dat vraag je best eens na bij je dierenarts of speciaalzaak.

Verder is hun gezond gewicht tussen de 4 en de 8 kilogram. De Britse Kortharen mogen best wat molliger zijn. Indien je kat hier toch boven begint te gaan, is het aangeraden om het dieet te herzien.

Hygiëne

Een Britse Korthaar heeft niet al te veel verzorging nodig. Regelmatig de vacht kammen en indien gewenst de nagels knippen is voldoende. Hoe vlot dit verloopt, heeft te maken met hoe vroeg in het leven je de kat hier aan laat wennen. Verder mag je niet vergeten dat een Britse Korthaar perfect in staat is voor zichzelf te zorgen. Ze wassen hun eigen vacht en met een krabpaal hebben ze voldoende om hun nagels te onderhouden.