Alles over de juiste keuze kattenbakvulling

Kattenbakvulling kiezen mag dan een detail lijken, voor je kat (en voor jou) betekent de juiste variant vaak een wereld van verschil. Zo kan een goede, schone kattenbak met de juiste vulling heel wat problemen (denk bijvoorbeeld aan blaasproblemen) helpen voorkomen.

Bij Maxi Zoo vind je een uitgebreid gamma kwalitatieve kattenbakvulling. In dit artikel maken we je wegwijs in ons aanbod zodat je de beste keuze kan maken.

Wat vind jij als baasje belangrijk? Net als kattenvoeding is kattenbakvulling er in verschillende kwaliteiten. Verschillende criteria spelen daarbij een rol. Aan jou de keuze wat voor jou de doorslag geeft:

Absorptievermogen

Kwalitatieve kattenbakvulling kan een veelvoud van het eigen gewicht absorberen.

Rendement

Hoe groter het absorptievermogen, hoe minder kattenbakvulling je nodig hebt.

Stofontwikkeling

Bij het vullen, graven of verwijderen is de stofontwikkeling zo gering mogelijk.

Geuropvang

Geurtjes worden geneutraliseerd, al dan niet in combinatie met een parfum.

Klontervorming

Compacte, vaste klonters zijn makkelijk te verwijderen.

Korrelgrootte

Fijnkorrelige vulling zonder grove hoekige deeltjes geniet de voorkeur.

Klontvormend of niet?

We kunnen het gamma kattenbakvulling opdelen in twee grote groepen:

  • Niet-klontvormend

Deze kattenbakvulling heeft een groot absorptievermogen. Hierdoor moet je minder vaak klonten uit de kattenbak scheppen. Het vocht wordt uiterst snel geabsorbeerd en dankzij de sterke en snelle geurneutralisatie ruikt je huis steeds fris.

  • Klontvormend

Deze kattenbakvulling vormt snel compacte, harde klonten die je makkelijk uit de bak kan scheppen. Er zijn varianten beschikbaar met iets grovere korrels die minder aan de vacht en de poten blijven hangen, met geur-belemmerende actieve kolen voor huishoudens met verschillende katten en met signaalparels die verkleuren wanneer ze in contact komen met urine.

Speciaal voor kittens

Kittens hebben vaak een voorkeur voor absorberende kattenbakvulling zoals Première Hygienic. Deze vulling klontert niet, absorbeert snel en heeft een milde babypoedergeur. Ook voor langharige katten is deze variant uiterst geschikt.

Hou het proper

Wanneer je kat uit de kattenbak stapt, zitten er vaak nog steentjes tussen de tenen of in de vacht. Dit is zeker met heel fijne korrels het geval. Met een speciaal matje als Dirty Cat Mat voor de ingang van het kattentoilet, vang je de steentjes die je kat mee naar buiten neemt makkelijk weer op zodat je huis proper blijft.

Geurtjes tegen geurtjes?

Geparfumeerde kattenbakvulling is kattenbakvulling waaraan een aroma werd toegevoegd om geurtjes langer weg te houden. Sommige katten (en zeker kattinnen) zijn snel vies van een kattentoilet en dan kan een fris geurtje helpen. Daarnaast bestaan er ook speciale deo’s waarmee je zelf een subtiel geurtje kan toevoegen aan de kattenbakvulling van jouw keuze.