Hoe lang leeft een hamster?

De hamster is een geliefd huisdier. Vooral bij gezinnen met kinderen is het een populair huisdier voor in de woon- of kinderkamer. Natuurlijk besteed je tijd en aandacht aan de hamster, maar je weet ook dat het diertje op een bepaald moment kan overlijden. Daarom is het belangrijk je te verdiepen in wat een hamster nodig heeft en hoe jij hem aan een respectabele leeftijd kunt helpen. De gemiddelde levensverwachting van een hamster ligt tussen de één en drie jaar en dankzij onze tips lukt het je ongetwijfeld om dit huisdier een gelukkig leven te geven.

Wat is de geschiedenis van de hamster?

Iedere hamster stamt af van een wilde voorouder. Hij heeft zich op verschillende plekken ter wereld ontwikkeld wat ook de verschillende soorten hamsters verklaart. De bekendste hamsters zijn: Goudhamster, Chinese dwerghamster, Russische dwerghamster, Campbells dwerghamster en de Woestijndwerghamster.

De hamster werd na zijn ontdekking veelvuldig in laboratoria in gezet, maar inmiddels is het een zeer populair huisdier. Hij ziet er grappig uit, eet op een leuke manier én beweegt op uiterst originele wijze.

Hoe dan ook, een hamster wordt gemiddeld tussen de één en drie jaar oud. De leeftijd wordt onder andere bepaald door de omgeving waar hij opgroeit. Gezond eten en weinig stress bepalen onder andere hoe oud een hamster wordt.

Hoe creëer je een fijn onderkomen voor je hamster?

Een hamsterkooi plaats je idealiter op een rustige plek in huis. Een hamster is een echt binnendier en houd je dus niet buiten. Bij mooi en zonnig weer kun je de kooi natuurlijk wel een tijdje buiten zetten.

Een hamster is dol op het maken van een eigen nestje. Om die reden is het belangrijk een tochtvrije nestbak aan te schaffen. Soms zit dit al bij een hamsterkooi inbegrepen.

Verder is het belangrijk om de kooi iedere week schoon te maken. Hiermee verklein je het risico op nare ziektes.

Tot slot is een hamster ook tam te maken. Dit is vooral interessant als je een hamster aanschaft voor je kinderen.

Tips voor een gezonde hamster

Wil je dat je hamster een respectabele leeftijd bereikt? Dan is het belangrijk om je hamster goed te verzorgen. Hoe je dat doet?

- Zorg dat je hamster een prettig onderkomen heeft en plaats een kooi altijd op een rustige plaats.

- Een hamster is een echte planteneter. Zaden, noten, granen, maar ook groenten en fruit is hij dol op. Daarnaast geef je hem onbeperkt hooi. Tot slot geef jij het beestje ook hamstervoer dat je kunt kopen bij de dierenwinkel.

- Voorkom dat je hamster stress heeft. Dit is namelijk schadelijk voor zijn gezondheid.

Een hamster is leuk en wordt gemiddeld één tot drie jaar oud, maar heeft het nodig om in een rustige omgeving op te groeien.