Knaagdiersoorten

Allerlei knaagdiersoorten die je bijvoorbeeld binnen of buiten kunt houden

Knaagdieren komen niet alleen voor op alle continenten, ze zijn vaak ook perfect te houden als huisdieren. Er zijn allerlei knaagdiersoorten die je bijvoorbeeld binnen of buiten kunt houden.

Cavia's en hamsters zijn zeer populaire knaagdiersoorten en danken dit vooral aan hun knuffelbare uiterlijk. Dit maakt deze knaagdiersoorten vooral interessant voor gezinnen met kinderen. Zowel cavia's als hamsters zijn goed tam te maken, mits je het op een goede manier aanpakt.

Er zijn echter ook minder tamme knaagdiersoorten. Denk bijvoorbeeld aan muizen en ratten.

Wat hebben knaagdiersoorten nodig op het gebied van voeding en verzorging en hoe is het karakter van deze beestjes? Zijn ze overdag actief of juist 's nachts?

Voeding

De voedingsbehoeften van knaagdiersoorten lopen flink uiteen. Daarom is het belangrijk de voeding zoveel mogelijk af te stemmen op de knaagdiersoort.

Cavia's bijvoorbeeld hebben voeding nodig met voldoende vitamine C omdat ze dit zelf niet aanmaken.

Ratten en muizen daarentegen eten van alles wat. Gerbils en chinchilla's mogen weer niet teveel fruit en vocht, omdat dit oorspronkelijk woestijndieren zijn.

Kortom: knaagdieren hebben allemaal hun eigen behoeften als het aankomt op goede voeding. Het is belangrijk daar te allen tijde rekening mee te houden.

Wel kun je alle knaagdieren met een gerust hart hooi geven. Dit zit boordevol vezels en bovendien slijten hierdoor ook de tanden.

Karakter

Veel knaagdiersoorten vinden het niet prettig om opgepakt te worden. Dit wordt door kinderen niet altijd begrepen, maar is wel iets om rekening mee te houden. Je moet ze daarom voorzichtig benaderen, wil je een poging wagen om ze tam te maken.

Cavia's zijn vooral overdag actief, terwijl hamsters, muizen en ratten vooral 's avonds en 's nachts in actie komen. Dit geldt ook voor de chinchilla en de verschillende gerbilsoorten.

De meeste knaagdiersoorten zijn ook niet graag alleen. Dit geldt niet voor de Syrische hamster, de dwerghamster en de dikstaartgerbil.

Verzorging

Net als alle andere huisdieren hebben ook knaagdieren goede verzorging nodig. Denk bijvoorbeeld aan een schoon hok of verblijf.

Verder geef je de dieren onbeperkt hooi, want dit is goed voor het slijten van hun tanden.

Qua vachtverzorging hoef je weinig tot niets te doen. Wel is het belangrijk om bij een doffe vacht een bezoek te brengen aan de dierenarts. Vaak is een doffe vacht geen goed teken en dus is het belangrijk om in actie te komen.

Verschillende knaagdiersoorten

Er zijn dus allerlei knaagdiersoorten waaruit je kunt kiezen. Bekende knaagdieren: chinchilla's, gerbils, hamsters, muizen, cavia's en ratten.

De keuze voor knaagdiersoorten maak je niet zomaar. Je moet er rekening mee houden dat je er de nodige tijd aan kwijt bent. Daarnaast heeft iedere soort eigen wensen op het gebied van tijd, verzorging en aandacht.

Fret
Is de fret jouw ideale huisdier?

Fretten zijn gemakkelijke huisdieren omdat ze weinig aandacht en verzorging nodig hebben. Ze wonen meestal in een speciale frettenkooi, dus je kan ze lang alleen laten. Wel moeten ze elke dag twee tot vier uur los lopen, in huis of in de tuin. Fretten zijn actief, speels en intelligent en worden 8 tot 10 jaar oud.

Meer info
chinchilla
Alles over de chinchilla

De chinchilla is een knaagdier dat bekend staat om zijn mooie, dikke vacht. Hierdoor zien ze er knuffelbaar uit, terwijl ze dat niet altijd zijn. De mooie vacht is ook de reden waarom dit beest jarenlang is gevangen en in het wild tegenwoordig een beschermde diersoort is. Het dier wordt ook veel als huisdier gehouden.

Meer info
degoe
Degoe: nieuwsgierig en vriendelijk knaagdier

De Degoe is een vriendelijk en nieuwsgierig knaagdier en wordt steeds populairder als huisdier. Hij is handtam te maken en zal slechts zelden bijten. Hij leeft in het Andesgebergte in Chili. Het is een sociaal dier en hij leeft graag in een groep.

Meer info
hamster
Een hamster als huisdier

Zo rond 1930 nam de populariteit van de hamster toe en werd het diertje steeds meer als huisdier gehouden. Hamsters hebben een hoog schattigheidsgehalte en dat is wat ze vooral zo populair maakt. Er zijn verschillende rassen waarvan enkele geschikt zijn om als huisdier te houden.

Meer info
ratten
Tamme rat: schoon, intelligent en leergierig beestje

Een tamme rat is een variant van de bruine rat, waarvan de oorsprong in Oost-Azië ligt. Na de Middeleeuwen heeft de bruine rat zich richting Europa verspreid via de scheepvaart. Bijzonder is dat ze zich kunnen aanpassen aan gewijzigde omstandigheden.

Meer info
dwerghamster
Dwerghamster: klein knaagmonster

Dwerghamsters zijn kleine knaagdiertjes die van oorsprong uit Noord-Kazachstan komen. Rond 1975 kwam de Russische dwerghamster als eerste in beeld als huisdier. Inmiddels worden in Nederland vier soorten dwerghamsters als huisdier gehouden; de Russische dwerghamster, de Campbelli, de Roborovski en de Chinese dwerghamster. Naast deze soorten zijn er nog vele andere soorten dwerghamsters. In Nederland verdelen we de hamsters in twee groepen: de langstaart dwerghamster en de kortstaart dwerghamster.

Meer info
hangoor-konijn
Hangoor konijn: lief konijntje met hangoren

Een hangoor konijn is een vrolijk konijn dat vooral opvalt door zijn leuke hangoren en rustige karakter. Hij vertoeft graag in het gezelschap van andere konijnen. Er zijn in totaal 19 verschillende konijnenrassen met hangoren en zijn enorm geliefd in Europa. De Nederlandse hangoor dwerg en de Franse hangoor zijn de bekendste konijnen met hangoren.

Meer info
cavia
Cavia: een gezellig en vrolijk huisdier

De cavia is een vriendelijk knaagdier en gemakkelijk tam te maken. Hij is ontstaan uit de wilde cavia die zo'n 9.000 jaar terug vooral werd gegeten vanwege het vlees.

Meer info
hamster
Syrische hamster: superleuk huisdier voor kinderen

De Syrische hamster is afkomst uit de familie Cricetidae en wordt ook wel een goudhamster genoemd. Van oorsprong leeft dit beestje in de steppen en woestijnen van Turkije en Syrië, maar sinds het begin van de twintigste eeuw is hij ook ontdekt als huisdier.

Meer info
gerbil
Gerbil: een ondernemend en actief gezelschapsdier

Een gerbil is een kleine rat en leeft oorspronkelijk in de woestijnen van Afrika en Azië. Daarom wordt dit beestje ook wel een woestijnrat genoemd. Hij kan goed springen en dit doet hij voornamelijk om aan roofdieren te ontsnappen.

Meer info
mongoolse gerbil
Mongoolse gerbil: sociaal groepsdier met een voorliefde voor graven

De Mongoolse gerbil is een knaagdier dat voortkomt uit de familie van de woestijnratten. Zoals de naam al verraadt, is dit beestje afkomstig uit Mongolië, waar hij in woestijnen leeft. Sinds een kleine eeuw kun je hem ook als huisdier houden.

Meer info
dwergkonijn
Dwergkonijnen: zachtaardig en klein

Dwergkonijnen zijn afkomstig uit Noord-Amerika en behoren tot het geslacht Brachylagus. Ze zijn verwant aan de Sylvilagus en Lepus. Na de Tweede Wereldoorlog werden ze als huisdier gehouden. Ze zijn net populair als huisdier omdat ze goed overweg kunnen met kinderen (indien vroeg aangeleerd) en minder verzorging vragen dan bijvoorbeeld een hond.

Meer info
perzische gerbil
Perzische gerbil: levendig en nieuwsgierig knaagdier

De Perzische gerbil is een levendig en nieuwsgierig knaagdier. Hij is leuk om naar te kijken, maar niet echt een knuffeldier.

Meer info
Dikstaartgerbil: opvallend dier met een grote bezigheidsactiviteit

De dikstaartgerbil is een opvallende verschijning. Dit knaagdier valt vooral op vanwege de knotsvormige staart. Hij heeft wel iets weg van een hamster en is graag alleen. Het is een rustig diertje dat deel uitmaakt van de familie van de gerbil. De dikstaartgerbil is een woestijndier en komt voor in Marokko, Tunesië, Egypte en Libië.

Meer info
Muis
Muizen: tam, speels en schattige alleseters

Tamme muizen zijn enorm populair als huisdier. Ze zijn tam, speels en leuk om te zien. Ze stammen af van de wilde huismuizen. Oorspronkelijk komen ze uit Azië, maar zijn door de jaren heen door mensen zelf wereldwijd verspreid.

Meer info