Cavia: een gezellig en vrolijk huisdier

De cavia is een vriendelijk knaagdier en gemakkelijk tam te maken. Hij is ontstaan uit de wilde cavia die zo'n 9.000 jaar terug vooral werd gegeten vanwege het vlees. Daarnaast werd het beestje ook gebruikt bij het uitvoeren van rituelen. In Peru, Bolivia en Ecuador is het een belangrijk voedseldier, maar in Europa is dit knaagdier zeer populair als huisdier. Vooral het fluitende geluid is iets dat zowel volwassenen als kinderen aanspreekt.

Er zijn verschillende cavia soorten: gladharig, teddy, rex, borstelharig, gekruind en langharig. Verder is er ook de skinny - een cavia zonder vacht. De cavia grootte van een volwassen exemplaar ligt tussen de 20 en 25 centimeter. In gevangenschap wordt hij 4 tot 7 jaar oud. Een beertje is een mannetje en een zeugje is de benaming voor het vrouwtje.

Cavia voeding

Cavia eten bestaat voornamelijk uit droogvoer, hooi en gras. Dit beestje is een planteneter en daarom doe je hem een groot plezier met groenten en fruit. Het knaagdier heeft voldoende vitamine C nodig, want dit is iets dat hij niet zelf aanmaakt. Deze vitamine is vaak extra toegevoegd in caviavoer, maar zit ook in rode paprika's.

Rabarber, ui, champignons, prei, zuivel, noten en zaden is voor dit beest verboden voedsel.

Cavia karakter

Dit knaagdier is oorspronkelijk een vluchtdier en kan daarom schichtig reageren. Gelukkig kun je hem gemakkelijk tam maken door hem veel uit zijn cavia kooi of hok te halen. Hoe jonger je dit doet, hoe tammer hij wordt. Plaats hem altijd met een soortgenoot. Twee zeugjes doen het prima samen, evenals een (gecastreerd) beertje of zeugje. Twee beertjes samen gaan meestal niet goed.

Verzorging

De bodembedekking van een kooi of buitenhok moet je minimaal eenmaal per week verschonen. Ververs ook elke dag het bakje of flesje met drinkwater.

Bij langharige exemplaren is het noodzakelijk om ze regelmatig te kammen. Op die manier kan je klitten voorkomen.

Voor deze knaagdieren is het belangrijk dat ze voldoende hooi tot hun beschikking hebben. Hun snijtanden groeien door en dit slijt door het eten van vezelrijke voeding.

Zie er verder op toe dat de nagels niet te lang worden. De nagels zijn eenvoudig te knippen met een speciale cavia-nagelknipper.

Cavia speelgoed

Dit knaagdier is razend populair bij zowel volwassenen als kinderen. Een voorzichtige benadering is noodzakelijk, want ze schieten gemakkelijk weg.

Zorg verder dat het beestje nooit alleen is, maar altijd samen is met een soortgenoot. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat het beestje overlijdt.

Tot slot: geef deze knaagdieren voldoende uitdaging door middel van zogenaamd cavia speelgoed en geniet een aantal jaren van deze vrolijke dieren!