Degoe: nieuwsgierig en vriendelijk knaagdier

De Degoe is een vriendelijk en nieuwsgierig knaagdier en wordt steeds populairder als huisdier. Hij is handtam te maken en zal slechts zelden bijten. Hij leeft in het Andesgebergte in Chili. Het is een sociaal dier en hij leeft graag in een groep.

Een Degoe als huisdier houdt in dat je kiest voor minimaal twee dieren. Doe je dit niet, dan zal hij vereenzamen en sterven.

Dit knaagdier wordt ongeveer 5 tot 8 jaar oud en hij weegt tussen de 175 en 300 gram. Zijn staart is 10 tot 16 centimeter lang en zijn lijf 12 tot 20 centimeter. Zowel het lijf als de staart zijn volledig behaard.

Bij mannetjes is de afstand tussen de anus en de geslachtsopening groter dan bij vrouwtjes.

Degoe voeding

Degoes zijn van nature planteneters en daar kun je hun voer ook op afstemmen. Er is speciaal voer verkrijgbaar waardoor ze de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen. Kies voor chinchillavoer of een combinatie van chinchilla- en caviavoer. Geef ze verder onbeperkt hooi en knaagtakken, want dit is goed voor hun tanden. Tot slot mogen ze ook allerlei soorten groenten, maar geen fruit. Daar zit teveel suiker in en deze knaagdieren worden gemakkelijk dik.

Hoe is het Degoe karakter?

Een Degoe is een actief dier en vindt het heerlijk om te klimmen en te klauteren. Zet ze in een glazen bak en zorg voor voldoende bodembedekking. Het is belangrijk dat het diertje voldoende beweegt en je kunt hem daarbij helpen door de aanschaf van een looprad. Toiletrolletjes en karton vinden ze ook superleuk om mee te spelen.

Verder is het belangrijk dat het beestje niet alleen is, maar dat je er minimaal twee hebt zodat ze elkaar kunnen vermaken.

Verzorging van deze knaagdieren

Qua vachtverzorging hebben Degoes weinig nodig. Controleer wel regelmatig het gebit. Het zijn echte knagers en moeten hun gebit intensief gebruiken om te voorkomen dat hun voortanden te ver doorgroeien.

Speelgoed en kinderen

De beestjes zijn het liefst overdag bezig met spelen, graven, klimmen en klauteren. Ze zijn tam te maken, maar minder geschikt voor kinderen. De beestjes zijn zeer beweeglijk en worden niet zo tam als bijvoorbeeld cavia's. Dit is iets om rekening mee te houden in je zoektocht naar deze unieke knaagdieren.